Η πλατφόρμα πολιτισμού του

Δημοσιεύτηκε: 11.04.2022 | Εκδήλωση

Επιτάφιος – Μίκης Θεοδωράκης | 1ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής

Στον προαύλιο χώρο του Μουσείου Ακρόπολης (χωρητικότητα έως 1.000 άτομα) τη Μ. Δευτέρα 18 Απριλίου 2022 στις 17.00 και στις 20.30 (διάρκεια: περ. 40΄).

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA

Ο θάνατος του αυτοκινητιστή Τάσου Τούση στις απεργιακές κινητοποιήσεις των καπνεργατών στη Θεσσαλονίκη το 1936 και κυρίως η φωτογραφία της μάνας να θρηνεί πάνω από το άψυχο κορμί του παιδιού της που δημοσιεύτηκε την επόμενη ημέρα στον Ριζοσπάστη ενέπνευσαν τον Γιάννη Ρίτσο να γράψει μια σειρά σπαρακτικών ποιημάτων υπό τον τίτλο Επιτάφιος.

Ο Μίκης Θεοδωράκης μελοποίησε οκτώ από τα ποιήματα της συλλογής το 1958 στο Παρίσι. Το παράδοξο είναι ότι δύο χρόνια αργότερα, το 1960, έγιναν σχεδόν ταυτόχρονα δύο ηχογραφήσεις. Η μία σε ενορχήστρωση του Μάνου Χατζιδάκι με ερμηνεύτρια τη Νάνα Μούσχουρη και η άλλη σε ενορχήστρωση Μίκη Θεοδωράκη με ερμηνευτή τον Γρηγόρη Μπιθικώτση. Η δεύτερη ήταν αυτή που έμεινε στην ιστορία και έφερε αληθινή επανάσταση στο ελληνικό τραγούδι. Η μελοποίηση του Θεοδωράκη, που επιτυγχάνει να απεικονίσει μουσικά κάθε λέξη των συγκλονιστικών στίχων του Ρίτσου, το πάντρεμα της υψηλής ποίησης με τον λαϊκό ήχο και το μπουζούκι, αλλά και η συγκινητική ερμηνεία του Μπιθικώτση, συνθέτουν τα βασικά χαρακτηριστικά ενός έργου που θεωρείται σταθμός για την ελληνική δισκογραφία.

Στη εκδοχή της συναυλίας αυτής τα οκτώ τραγούδια παίζονται χωρίς διακοπή, σχηματίζοντας έναν αδιάσπαστο κύκλο τραγουδιών. Ο θρήνος της μάνας (σολίστ) παντρεύεται με το μοιρολόι της γυναικείας χορωδίας, ενώ το εισαγωγικό μέρος του τραγουδιού «Μέρα Μαγιού» επανέρχεται ως «έμμονη ιδέα» (idée fixe) καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου, υποδηλώνοντας την πομπή του τελευταίου αποχαιρετισμού.

Τη διασκευή υπογράφει ο Γιάννης Μπελώνης. Διευθύνει ο Στάθης Σούλης και ερμηνεύει η Νατάσσα Μποφίλιου. Συμμετέχει μικρό μουσικό σύνολο και οι chórεs σε μουσική διεύθυνση και διδασκαλία Ειρήνης Πατσέα, Σιμέλας Εμμανουηλίδου και καλλιτεχνική διεύθυνση Μαρίνας Σάττι.

Μουσείο Ακρόπολης

Το Μουσείο Ακρόπολης βρίσκεται 300 περίπου μέτρα νοτιοανατολικά του Παρθενώνα στην ιστορική περιοχή Μακρυγιάννη και έχει την είσοδό του στον κεντρικό άξονα του αρχαιολογικού περιπάτου της πόλης, στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Άνοιξε τις πύλες του για το κοινό το 2009 και φιλοξενεί τα αρχαιολογικά ευρήματα από την Ακρόπολη και τις παρυφές της. Η έκθεσή του οργανώνεται με βάση τοπογραφικά, χρονολογικά και θεματικά κριτήρια, παρέχοντας στον επισκέπτη μια ολοκληρωμένη εικόνα του χώρου και της ιστορίας του στη διάρκεια της αρχαιότητας. Επιπλέον, το κτίριο, το οποίο σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Μπερνάρ Τσουμί και Μιχάλη Φωτιάδη, εξασφαλίζει την οπτική σύνδεση των εκθεμάτων του Μουσείου με τον βράχο και τα μνημεία της Ακρόπολης επιδιώκοντας να γίνει η συνέχεια του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος.