Η πλατφόρμα πολιτισμού του

Δημοσιεύτηκε: 12.04.2022 | Εκδήλωση

Απαστράπτουσα ψυχή – Voci Contra Tempo | 1ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής

Τη Μ. Τετάρτη 20 Απριλίου στο Μουσείο Ακρόπολης (ισόγειο με χωρητικότητα έως 200 άτομα) στις 18.00 και στις 19.00 (διάρκεια: περ. 20΄)

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA

Η ίδια η φύση της λέξης «ψυχή» δηλώνει κάτι άχρονο, άυλο, ατέρμονο… Μια μαγική υπόσταση που δεν χωράει στα στενά πλαίσια του νου. Η «Απαστράπτουσα ψυχή», δανεισμένη σε μετάφραση από το έργο του Λορέντζο Ντονάτι Anima raggiante, είναι η ψυχή του Ιησού. Είναι η φωνή της αλήθειας που κλαίει μόνη, στη σιωπή, για τα δεινά αυτού του κόσμου (Piange la voce… sola… nel silenzio). Ο Ντονάτι παντρεύει το σπαρακτικό κείμενο του Γκαμπριέλε Ντ’ Ανούντσιο με τους Θρήνους του Τζοβάννι Πιερλουίτζι ντα Παλεστρίνα, δημιουργώντας ένα κράμα παλαιάς και νέας μουσικής γλώσσας. Πάνω σε αυτό το δίπολο είναι δομημένο και το υπόλοιπο πρόγραμμα της συναυλίας, με κείμενα που χάνονται στα βάθη των αιώνων, αλλά που η μουσική τους εκφράζεται μέσα από το πρίσμα σύγχρονων τεχνικών συνθετικής χορωδιακής γραφής.

Ο Ούγγρος συνθέτης Μίκλος Κότσαρ, ο δικός μας Χριστόδουλος Χάλαρης και ο μόλις 29χρονος πολυβραβευμένος Σλοβένος συνθέτης Τίνε Μπετς δίνουν πνοή στο Θείο Πάθος, τον θρήνο και τον θάνατο. Στις δύο τελευταίες συνθέσεις του προγράμματος, ο επίσης Σλοβένος, έμπειρoς συνθέτης Αμπρός Τσόπι μάς υπενθυμίζει ότι μετά τον θάνατο προσμένεται καρτερικά η Ανάσταση, γι’ αυτό και αξίζει πάσα ευγνωμοσύνη, «εν χορδαίς και οργάνοις», για το δώρο της ανθρώπινης ζωής.

Το γυναικείο φωνητικό σύνολο Voci Contra Tempo δημιουργήθηκε το 2017. Λειτουργεί με τη μορφή μιας project choir και η συμμετοχή στo σύνολο προϋποθέτει είτε μακρόχρονη ενασχόληση με τη φωνή είτε πολυετή χορωδιακή εμπειρία. Ανάμεσα στους σκοπούς του συνόλου είναι η ανάδειξη έργων για γυναικεία χορωδία με έμφαση στη μουσική δημιουργία του 19ου, 20ού και 21ου αιώνα. Επιπλέον, το ρεπερτόριο του συνόλου περιλαμβάνει και άλλα μουσικά είδη, όπως το παραδοσιακό τραγούδι διαφόρων λαών.

Καλλιτεχνική επιμέλεια, μουσική διεύθυνση: Σοφία Γιολδάση

 

Voci Contra Tempo

Δήμητρα Αθανασάτου, Σταυρούλα Βασιλακάκη, Ελένη Δημοπούλου, Μαριλένα Ζουμπούλογλου, Αθανασία Θωμοπούλου, Ρία Καραματσούκη, Εύα Καρκαφίρη, Δέσποινα Κελεσίδου, Μαρία Κονδυλίδου, Πανδώρα Λιασοπούλου, Ελένη Μαντά, Άντρια Προκοπά, Πηνελόπη Broomhead-Πετρομελίδου, Μαρία Σβάρνα, Έλενα Τζήκα, Στέλλα Τζίνα, Καλλιπάτειρα Χατζηκαλημέρη, Πελαγία Χατζηνικήτα, Λία Χατζοπούλου

 

Δυο λόγια για το σύνολο

Το γυναικείο φωνητικό σύνολο Voci Contra Tempo δημιουργήθηκε το 2017. Λειτουργεί με τη μορφή μιας project choir και η συμμετοχή στo σύνολο προϋποθέτει είτε μακρόχρονη ενασχόληση με τη φωνή είτε πολυετή χορωδιακή εμπειρία. Ανάμεσα στους σκοπούς του συνόλου είναι η ανάδειξη έργων για γυναικεία χορωδία με έμφαση στη μουσική δημιουργία του 19ου, 20ού και 21ου αιώνα. Επιπλέον, το ρεπερτόριο του συνόλου περιλαμβάνει και άλλα μουσικά είδη, όπως το παραδοσιακό τραγούδι διαφόρων λαών. Το σύνολο Voci Contra Tempo έχει συνεργαστεί, μεταξύ άλλων, με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, ενώ το 2021 συμμετείχε στo Διεθνές φεστιβάλ Γκουίντο ντ’ Αρέτσο και στη Διεθνή Συνάντηση Πολυφωνίας στο Φάνο της Ιταλίας λαμβάνοντας διθυραμβικές κριτικές. Στην Ελλάδα έχει εμφανιστεί σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Ιωάννινα και Σέρρες. Το 2022 θα είναι σταθερά προσκεκλημένο σύνολο (ensemble in residence) του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και θα αναπτύξει ένα πλούσιο εκπαιδευτικό έργο για μαέστρους και συνθέτες. Την καλλιτεχνική επιμέλεια και διεύθυνση του συνόλου έχει η Σοφία Γιολδάση.

 

Μουσείο Ακρόπολης

Το Μουσείο Ακρόπολης βρίσκεται 300 περίπου μέτρα νοτιοανατολικά του Παρθενώνα στην ιστορική περιοχή Μακρυγιάννη και έχει την είσοδό του στον κεντρικό άξονα του αρχαιολογικού περιπάτου της πόλης, στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Άνοιξε τις πύλες του για το κοινό το 2009 και φιλοξενεί τα αρχαιολογικά ευρήματα από την Ακρόπολη και τις παρυφές της. Η έκθεσή του οργανώνεται με βάση τοπογραφικά, χρονολογικά και θεματικά κριτήρια, παρέχοντας στον επισκέπτη μια ολοκληρωμένη εικόνα του χώρου και της ιστορίας του στη διάρκεια της αρχαιότητας. Επιπλέον, το κτίριο, το οποίο σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Μπερνάρ Τσουμί και Μιχάλη Φωτιάδη, εξασφαλίζει την οπτική σύνδεση των εκθεμάτων του Μουσείου με τον βράχο και τα μνημεία της Ακρόπολης επιδιώκοντας να γίνει η συνέχεια του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος.