H πλατφόρμα πολιτισμού του gov.gr beta

Η Γένεση του Ελληνικού Κράτους Χαρτογραφία και Ιστορία, 1770 – 1838

Δημοσιεύτηκε: |

Μέσα από 170 σπάνια και εν πολλοίς άγνωστα έργα, μεγάλους επιτελικούς χάρτες σε πολλά φύλλα, πολύτιμους άτλαντες και γεωγραφικές εκδόσεις, η έκθεση παρουσιάζει για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό την ανάδυση της εικόνας της νεότερης Ελλάδας πριν και κατά την Ελληνική Επανάσταση, καθώς και έως την ίδρυση του νεότερου ελληνικού κράτους.

Η έκθεση αρθρώνεται σε πέντε ενότητες που παρουσιάζουν τις αλλεπάλληλες και συνεχείς ξένες αποστολές χαρτογράφησης του ελληνικού χώρου: από τις εργασίες των αξιωματικών της ρωσικής αρμάδας του Αιγαίου (1770-1775) έως τις πολλαπλές απόπειρες των γεωγράφων, χαρτογράφων και απεσταλμένων του Ναπολέοντα και τις εργασίες των μελών της γαλλικής Επιστημονικής Αποστολής του Μοριά (1829-1838), η έκθεση φωτίζει τις διαδοχικές προσπάθειες διαμόρφωσης της γεωγραφικής εικόνας της νεότερης Ελλάδας ως πολιτικής πλέον οντότητας. Οι προτάσεις τους σταδιακά ωριμάζουν και επιβάλλονται, καθώς υιοθετούνται τόσο από τη Δύση όσο και από τις ελληνικές επαναστατικές κυβερνήσεις.

Το πλούσιο και σπάνιο αυτό χαρτογραφικό υλικό συγκεντρώνεται για πρώτη φορά. Προέρχεται από τις συλλογές του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης και του ΕΛΙΑ / ΜΙΕΤ, της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων, της Εθνικής Βιβλιοθήκης, του Μουσείου Μπενάκη καθώς και από πολλές άλλες βιβλιοθήκες και συλλογές, δημόσιες και ιδιωτικές, της Ελλάδας και του εξωτερικού. Επιστημονικός επιμελητής της έκθεσης είναι ο ιστορικός Γιώργος Τόλιας. Την έκθεση συνοδεύει μια πλούσια εικονογραφημένη έκδοση 280 σελίδων.

Δείτε το βίντεο εδώ

Η έκθεση θα παραμείνει κλειστή τις επίσημες αργίες.

Η έκθεση παρατείνεται έως τις 15 Απριλίου 2022.

Δευτ.-Παρ.: 11 π.μ.-6 μ.μ.

Exit mobile version