H πλατφόρμα πολιτισμού του gov.gr beta

Οι αρχαίοι μεγαλιθικοί πολιτισμοί της Σαρδηνίας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Δημοσιεύτηκε: |

Νουράγκι, Arrubiu – Orroli

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των διεθνών συνεργασιών και των πολιτιστικών ανταλλαγών με στόχο τη γνωριμία του κοινού της Θεσσαλονίκης με τους πολιτισμούς της Μεσογείου, συνεχίζει τη συνεργασία με την Αυτόνομη Περιφέρεια και τα Μουσεία της Σαρδηνίας με μια μεγάλη έκθεση που ταξιδεύει σε όλη την Ευρώπη.

Πρόκειται για μια σημαντική έκθεση με τίτλο, ΣΑΡΔΗΝΙΑ ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΟ ΝΗΣΙ. Από τα μενxίρ στα νουράγκι: ιστορίες από λίθο στην καρδιά της Μεσογείου, αφιερωμένη στους αρχαίους μεγαλιθικούς πολιτισμούς της Σαρδηνίας που εξακολουθούν να γοητεύουν με τα μυστήρια που κρύβουν. Ένα μεγάλο ταξίδι ξεκινάει από τη Σαρδηνία, ένα νησί στην καρδιά της Μεσογείου, ένα σταυροδρόμι πολιτισμικών και εμπορικών επαφών, όπου αναπτύχθηκαν μοναδικοί και πρωτότυποι πολιτισμοί που εξακολουθούν να αποτελούν αντικείμενο επιστημονικής συζήτησης και έρευνας.

Το ντολμέν (dolmen), από το Sa Coveccada (Mores, Sassari), 4η-3η χιλιετία π.Χ.

Η Σαρδηνία είναι ένα νησί στην καρδιά της Μεσογείου, του οποίου ο σημαντικός ρόλος στις προϊστορικές και πρωτο-ιστορικές επαφές και ανταλλαγές μεταξύ πολιτισμών αναγνωρίζεται ολοένα και περισσότερο από τους διεθνείς μελετητές, τόσο στον χώρο της Μεσογείου, της Mare Nostrum, όσο και στις σχέσεις της με την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, καθώς και με την Εγγύς Ανατολή.

Ένα νησί που γνώρισε πριν από χιλιάδες χρόνια την ανάπτυξη πρωτότυπων πολιτισμών με μοναδικά μνημεία, που χαρακτηρίζουν μέχρι σήμερα το τοπίο της Σαρδηνίας. Κατάλοιπα και υλικές μαρτυρίες γοητεύουν και προκαλούν γενιές ολόκληρες επισκεπτών και μελετητών να αποκωδικοποιήσουν τα μηνύματα και τη σημασία τους και να ανασυνθέσουν τα έθιμα και τις τελετουργίες των πληθυσμών του παρελθόντος.Οι μύθοι και οι θρύλοι έχουν συχνά διασταυρωθεί με την ιστορία στην προσπάθεια ερμηνείας των αρχαίων πολιτισμών της Σαρδηνίας, κοινωνιών χωρίς κρατική δομή και γραφή, σήμερα στο επίκεντρο μελετών, ανασκαφών και ερευνών. Ωστόσο, σήμερα γνωρίζουμε πολύ περισσότερα για την περιπέτειά τους που εκτείνεται σε χιλιετίες.

Το κυκλικό δωμάτιο του νουραγκικού συγκροτήματος του Sa Sedda ’e Sos Carros (Oliena, Nuoro),
9ος-8ος αιώνας π.Χ.

Η έκθεση αποτελεί την τελευταία δράση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος Πολιτισμικής Κληρονομιάς & Τουρισμού για την αρχαιολογία της Σαρδηνίας στη Μεσόγειο, με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο ξεκίνησε το 2017 με ένα σημαντικό διεθνές συνέδριο και τη διοργάνωση έκθεσης στην πόλη του Κάλιαρι το 2019, με θέμα «Πολιτισμοί και η Μεσόγειος». Η τελευταία διοργανώθηκε με τη συνεργασία των μουσείων που φιλοξενούν τώρα τη νέα μεγάλη έκθεση: το Εθνικό Μουσείο Προϊστορίας & Πρωτο-ιστορίας του Βερολίνου, το Κρατικό Μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Νάπολης.

Καθιστή γυναίκα που κρατά τον νεκρό ή άρρωστο γιό της
Ιερό της Santa Vittoria (Serri, νότια Σαρδηνία),
Εποχή του Σιδήρου, Μπρούντζος
Κάλιαρι, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Το Βερολίνο στις 30 Ιουνίου 2021 αποτέλεσε τον πρώτο σταθμό. Ακολούθησε η Αγία Πετρούπολη με το Μουσείο Ερμιτάζ και σειρά έχει η Θεσσαλονίκη και τέλος η Νάπολη, τέσσερις στάσεις μιας ξεχωριστής διαδρομής με διάρκεια από τα τέλη Ιουνίου 2021 έως τον Σεπτέμβριο του 2022.

Λεκανίδα, Ιερό πηγάδι της Sant’Anastasia (Sardara, νότια Σαρδηνία)
Εποχή του Σιδήρου, Μπρούντζος
Κάλιαρι, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης παρουσιάζοντας μοναδικά ευρήματα ορισμένα από τα οποία ταξιδεύουν για πρώτη φορά στο εξωτερικό, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει ένας από τους γίγαντες-πολεμιστές του Μόντε Πράμα από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο του Κάλιαρι.  Η μουσειακή παρουσίαση των εκθεμάτων εμπλουτίζεται με ενημερωτικά κείμενα αλλά και  οπτικό και ηχητικό υλικό που μας μεταφέρουν την αύρα της Μεσογείου μέσα από τη γοητεία και το μυστήριο του σαρδηνιακού πολιτισμού.

Άγαλμα πυγμάχου, Νεκρόπολη του Mont’e Prama (Cabras, Oristano)
Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου, Ασβεστόλιθος
Κάλιαρι, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας της Ιταλίας (MAECI) και του Ιταλικού Υπουργείου Πολιτισμού (MIC) και έλαβε το Μετάλλιο της Προεδρίας της Ιταλικής Δημοκρατίας. Την έκθεση συνοδεύει επιστημονικός κατάλογος, ενώ θα πραγματοποιούνται οργανωμένες ξεναγήσεις για το κοινό.

Exit mobile version