H πλατφόρμα πολιτισμού του gov.gr beta

100 Χρόνια Δημήτρης Χορν – Η τελειότητα της γοητείας

Δημοσιεύτηκε: |

«Ηθοποιός σημαίνει φως» ερμήνευσε ο Δημήτρης Χορν και με αυτόν τον ηθοποιό ταυτίστηκε στην «Οδό Ονείρων» (1962), δίνοντάς του μοναδική πνευματική διάσταση. Στις 9 Μαρτίου 2021 συμπληρώθηκαν εκατό χρόνια από τη γέννηση του κορυφαίου Έλληνα ηθοποιού τον μύθο του οποίου άφησε ανέγγιχτο ο χρόνος.
Αυτόν τον μύθο ιχνηλατεί και προσδιορίζει μέσα από την πλήρη βιογραφία του «100 Χρόνια Δημήτρης Χορν. Η τελειότητα της γοητείας» (Εκδόσεις Λυκόφως), ο δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου και θεάτρου Ιάσωνας Τριανταφυλλίδης.

Η έκδοση σε επιμέλεια του Κωνσταντίνου Βώβου, περιλαμβάνει χαιρετισμό της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη και της Μεταξίας Τσιρταβής (Ξένια Καλδάρα), προέδρου και γενικής διευθύντριας του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης. Όπως σημειώνει η Λίνα Μενδώνη: «Προικισμένος με εκλεπτυσμένη, αλλά ταυτόχρονα και εκρηκτική φυσική παρουσία, αρμονία στην κίνηση, τέλεια σκηνική παρουσία και μία μοναδική φωνή, ο Δημήτρης Χορν υπήρξε καλλιτεχνική ιδιοφυϊα. Έχοντας μεγαλώσει με έντονες θεατρικές επιρροές κοντά στον πατέρα του, τον θεατρικό συγγραφέα Παντελή Χορν, και με δάσκαλο τον Κάρολο Κουν, πρωταγωνιστώντας στις παραστάσεις που ανέβαζε ως καθηγητής Αγγλικών στο Κολέγιο Αθηνών, ο Δημήτρης Χορν ήταν σχεδόν αδύνατον να χαράξει άλλη πορεία, εκτός από το θέατρο. Από πολύ νέος, δημιούργησε ένα απολύτως προσωπικό ύφος με τον ιδιαίτερο τρόπο που ενσάρκωνε τους ήρωες του διεθνούς ρεπερτορίου, αφήνοντας ως παρακαταθήκη, στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου, τους αριστουργηματικούς του ρόλους».

Για την Μεταξία Τσιρταβή, ο Χορν ήταν πολύτιμος συνοδοιπόρος του Μιχάλη Κακογιάννη: «Στην καρδιά, στην ψυχή, αλλά και στο έργο του Μιχάλη Κακογιάννη υπήρχε πάντα ο Χορν. Ηταν καλός φίλος μέχρι την τελευταία στιγμή, ήταν κάποτε και συνεργάτες και βέβαια ήταν ο άνθρωπος που του έδωσε την ευκαιρία να γυρίσει την πρώτη του ταινία, το “Κυριακάτικο ξύπνημα”, το 1954. Η γνωριμία τους ξεκινάει από το 1950, όταν ο Χορν βρέθηκε στο Λονδίνο κι εκεί συνάντησε, γνώρισε και εκτίμησε τον Κακογιάννη. Οταν στην Ελλάδα πια χρειάστηκε έναν άνθρωπο να γυρίσει μια ταινία με τη Λαμπέτη και τον Γιώργο Παππά, απευθύνθηκε σ’ αυτόν, και όχι μόνο ενθουσιάστηκαν με το σενάριο που τους έφερε σε λίγες μόνο μέρες ο Κακογιάννης, αλλά τον επέβαλαν ως παραγωγό και ως σκηνοθέτη. Η συνέχεια είναι γνωστή…», σημειώνει.

Η βιογραφία που υπογράφει ο Ιάσωνας Τριανταφυλλίδης (η ιδέα και ο σχεδιασμός του εξωφύλλου είναι των Κωνσταντίνου Βώβου και Ιωάννας Κλειτσινιάρη) διαθέτει πλούσιο φωτογραφικό υλικό και παραθέτει το προσωπικό αρχείο του Χορν σε ένα πλήρες χρονολόγιο. Διατρέχει επίσης όλους τους σημαντικούς σταθμούς του προσωπικού και δημόσιου βίου του. Δέκα συν ένα πορτρέτα του Δημήτρη Χορν, φωτογραφικά ενσταντανέ από τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια, προσωπικές στιγμές της ενήλικης ζωής του, ο θυελλώδης έρωτας με την Έλλη Λαμπέτη, το επίμονο φλερτ της Γαλλίδας σταρ Εντίθ Πιαφ, αλλά και η διαδρομή της καριέρας του στο θέατρο, τον κινηματογράφο, το ραδιόφωνο και το τραγούδι, αποκαλύπτονται στις σελίδες του.

Ο Ιάσωνας Τριανταφυλλίδης προσεγγίζει την προσωπικότητα του ανθρώπου και καλλιτέχνη Χορν με σεβασμό και σε βάθος, μέσα από την προσωπική του συναναστροφή και ματιά, όπως και μέσα από τα μάτια των σπουδαίων καλλιτεχνών που συνεργάστηκαν μαζί του. Η βιογραφική αφήγηση διανθίζεται με τρυφερές αναμνήσεις, τις θρυλικές ερμηνείες του ηθοποιού και τις διακρίσεις, τις ενδελεχείς παρατηρήσεις και τις απόψεις προσωπικοτήτων που συνεργάστηκαν μαζί του, τις πιο ουσιαστικές συνεντεύξεις του Χορν. Το πλήρες χρονολόγιο της ζωής και της καριέρας του κορυφαίου ηθοποιού προσφέρεται στον αναγνώστη σαν ένας πολύτιμος οδηγός στη δράση και το έργο του που παραμένει ζωντανό και εμπνέει κάθε γενιά, εκατό χρόνια μετά τη γέννησή του.

 

Exit mobile version