Η πλατφόρμα πολιτισμού του

Ζαν Λουί Στόυερμαν 📸 Antonia Kinston

Δημοσιεύτηκε: 28.01.2022 | Εκδήλωση

Ζαν Λουί Στόυερμαν: Ο βραζιλιάνος σολίστ στην Αθήνα

Ερμηνεύει Ρόμπερτ Σούμαν την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου στις 20.30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, υπό τη μουσική διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA

Ο Bραζιλιάνος πιανίστα Ζαν Λουί Στόυερμαν, ένας στοχαστικός σολίστ με αξιοζήλευτες διεθνείς συνεργασίες και μακρά πορεία στις μεγαλύτερες συμφωνικές αίθουσες της Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής και της Ιαπωνίας, συναντά την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τον καταξιωμένο Λουκά Καρυτινό. Ο διακεκριμένος βιρτουόζος θα ερμηνεύσει στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου το Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα σε λα ελάσσονα του Ρόμπερτ Σούμαν, το ένα και μοναδικό που έγραψε ο μεγάλος συνθέτης για το συγκεκριμένο μουσικό όργανο. Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς, το αγαπημένο αθηναϊκό σύνολο θα παρουσιάσει την αριστοτεχνική Συμφωνία αρ. 6 σε λα μείζονα του Άντον Μπρούκνερ.

ΚΟΑ ©Akriviadis

Πριν τη συναυλία (ώρα 19.30, Αίθουσα Συνεδριακού Κέντρου 1), έχει προγραμματιστεί δωρεάν εισαγωγική ομιλία του συνθέτη Χαράλαμπου Γωγιού για τους κατόχους εισιτηρίων.

Η συναυλία εντάσσεται στον κύκλο Μεγάλοι Ερμηνευτές του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και αποτελεί συμπαραγωγή με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.

Λίγα λόγια για τα έργα

Κατά τη διάρκεια της συνθετικής του πορείας, ο Ρόμπερτ Σούμαν (1810–1856), ένας από τους πολυγραφότερους και σημαντικότερους δημιουργούς της ρομαντικής εποχής,  έγραψε μόνο ένα κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα, αν και είχε καταπιαστεί με το συγκεκριμένο είδος και στο παρελθόν, αφήνοντας ωστόσο τις παρτιτούρες του ημιτελείς.

Ο μεγάλος γερμανός μουσουργός το συνέθεσε για τη σύζυγό του Kλάρα Βηκ, μία από τις σπουδαιότερες πιανίστες του 19ου αιώνα. Η πρεμιέρα δόθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 1845 στη Δρέσδη. Έκτοτε το έργο αγαπήθηκε ιδιαίτερα τόσο από τους σολίστ, όσο και από το ευρύ κοινό. Συγκαταλέγεται στις δημοφιλέστερες συνθέσεις της ρομαντικής πιανιστικής φιλολογίας, αλλά και της διεθνούς δισκογραφίας.

Οι συμφωνικές δημιουργίες του Αυστριακού Άντον Μπρούκνερ (1824–1896), ο οποίος αγαπούσε τις μεγάλες φόρμες μνημειωδών διαστάσεων, χαρακτηρίζονται στο σύνολό τους από πρωτοτυπία και στιβαρότητα. Κάποιοι μάλιστα τις παρομοιάζουν (και όχι άδικα) με τους επιβλητικούς καθεδρικούς ναούς της Ευρώπης· καθεμία είναι ένας ολόκληρος κόσμος που βυθίζει τον ακροατή στις πιο βαθιές σκέψεις και στα πιο λεπτά αισθήματα. Η Συμφωνία αρ. 6 σε λα μείζονα ολοκληρώθηκε στα 1881. Τα δύο ενδιάμεσα μέρη της πρωτοπαρουσιάστηκαν από τη Φιλαρμονική της Βιέννης το 1883, ενώ ερμηνεύτηκε για πρώτη φορά στην πλήρη μορφή της στα 1899, τρία χρόνια μετά τον θάνατο του συνθέτη, με τον Γκούσταβ Μάλερ στο πόντιουμ.

 

Τιμές εισιτηρίων

9 € (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι) • 14 € • 22 € • 28 € • 36 € • 42 € • 50 €

 

Διάρκεια

2 ώρες και 15 λεπτά (με διάλειμμα)

 

MASTERCLASS ME TON JEAN LOUIS STEUERMAN

Εκπαιδευτικά προγράμματα για ενήλικες

άμεσα συνδεδεμένα με το καλλιτεχνικό πρόγραμμα

MASTERCLASSES

Το Μέγαρο διοργανώνει μια σειρά masterclasses από κορυφαίους σολίστ, τους οποίους φιλοξενεί φέτος και στο καλλιτεχνικό του πρόγραμμα. Απευθύνονται σε νέους μουσικούς, αποφοίτους ή τελειόφοιτους ωδείων και ανώτατων μουσικών τμημάτων, που επιθυμούν να εμβαθύνουν στα μυστικά της ερμηνείας και της τεχνικής. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δουλέψουν κοντά σε σπουδαίους καλλιτέχνες με διεθνή καριέρα και να επωφεληθούν από τη γνώση και την πείρα τους. Τα masterclasses είναι ανοικτά και σε ακροατήριο.

To Σάββατο 5 Φεβρουαρίου από τις 11.00 έως τις 12.00 διοργανώνεται masterclass με τον Jean Louis Steuerman στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος. Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτίο προτεραιότητας κατόπιν ηλεκτρονικής κράτησης από 28/1. Απαραίτητη η προσέλευση 30 λεπτά πριν την έναρξη του προγράμματος.

 

Πληροφορίες για τους ενδιαφερόμενους μουσικούς: 210 72 82 728.

Στη συναυλία και στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα υγειονομικής προστασίας. Περισσότερες πληροφορίες εδώ:

https://www.megaron.gr/metra-prolipsis-kata-tou-covid-19-sto-megaro-mousikis-athinon/

 

Eισιτήρια

210 72 82 333

www. megaron.gr