Η πλατφόρμα πολιτισμού του

Η Σφίγγα της Αμφίπολης όπως βρέθηκε στον τύμβο Καστά

Δημοσιεύτηκε: 12.01.2022 | Εκδήλωση

Τελευταίες ημέρες της έκθεσης «ΚΑΛΛΟΣ. Η Υπέρτατη Ομορφιά»: Δείτε την εντυπωσιακή κεφαλή της Σφίγγας

Το έκθεμα αποτελεί μέρος της επιτυχημένης έκθεσης του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης που θα είναι ανοιχτή για το κοινό μέχρι την Κυριακή 16 Ιανουαρίου, με διευρυμένο ωράριο.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA

Η αριστουργηματική κεφαλή της Σφίγγας από τον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη εκτίθεται για λίγες ημέρες ακόμα, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Μπορείτε να τη θαυμάσετε ως μέρος της έκθεσης «ΚΑΛΛΟΣ. Η Υπέρτατη Ομορφιά» στην οποία εκπροσωπεί το «Δαιμονικό Κάλλος».

Συμβουλευτείτε το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας του Μουσείου εδώ

Η Σφίγγα της Αμφίπολης

Πρόκειται για τη μαρμάρινη γυναικεία κεφαλή που ταιριάζει στο σώμα της μίας από τις δύο Σφίγγες, οι οποίες φυλάσσουν και κοσμούν το υπέρθυρο της εισόδου του μνημείου στο λόφο Καστά της Αμφίπολης.

Η Σφίγγα της Αμφίπολης στο Μ.Κ.Τ.

Τι είναι το Δαιμονικό κάλλος; 

Η ελληνική μυθολογία παρουσιάζει πολλά μιξογενή όντα, όπως η Σφίγγα, η Μέδουσα, η Σκύλλα, οι Σάτυροι, που στην αρχική τους απόδοση στην τέχνη παρουσιάζονται με άγρια και άσχημη όψη, ενώ με την πάροδο των χρόνων εξανθρωπίζονται και αποκτούν ομορφιά. Ανάμεσά τους οι εκπληκτικής ομορφιάς Σφίγγες του Θέρμου και της Αμφίπολης καθώς και οι Σκύλλες της Όστια και της Ελεύθερνας.

Επισκεφθείτε το Microsite της έκθεσης εδώ

Η έκθεση «ΚΑΛΛΟΣ. Η Υπέρτατη Ομορφιά» παρουσιάζει τις πολλαπλές πτυχές της έννοιας του «Κάλλους» στην καθημερινή ζωή και τη φιλοσοφική σκέψη της αρχαίας Ελλάδας. Τριακόσιες εμβληματικές αρχαιότητες από πενήντα δύο Mουσεία, Συλλογές και Εφορείες Αρχαιοτήτων σε όλη την ελληνική επικράτεια, την Ιταλία (Ιταλική χερσόνησο και Σικελία) και το Βατικανό, παρουσιάζονται στη συντριπτική πλειονότητά τους για πρώτη φορά εκτός των μουσείων προέλευσής τους και συναντώνται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, για να αποδώσουν ολοκληρωμένα το ιδεώδες του Κάλλους. Τα εκθέματα που επιλέχθηκαν χρονολογούνται κυρίως από τον 7ο έως και τον 1ο αι. π.Χ., δηλαδή από την Αρχαϊκή έως και την Ελληνιστική περίοδο.

 

«ΚΑΛΛΟΣ. Η Υπέρτατη Ομορφιά»

 

Έως τις 16 Iaνουαρίου 2022

Είσοδος: 15€

Μειωμένο εισιτήριο: 10€

Ελεύθερη είσοδος για τους Φίλους του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης

Προπώληση εισιτηρίων:

https://www.viva.gr/tickets/museums/kallos-i-ypertath-omorfia/