H πλατφόρμα πολιτισμού του gov.gr beta

To Μουσείο Καποδίστρια υποψήφιο για το βραβείο Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς 2022

Δημοσιεύτηκε: |

Το Μουσείο Καποδίστρια πέρασε στην τελική φάση υποψηφιότητας για το βραβείο Ευρωπαϊκό Μουσείο της χρονιάς /European Museum of the Year Award (ΕΜΥΑ) και αποτελεί το μοναδικό μουσείο από την Ελλάδα που διεκδικεί τη σημαντική αυτή διάκριση για το 2022. Το βραβείο για το Ευρωπαϊκό Μουσείο της χρονιάς αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Φόρουμ για τα Μουσεία / European Museum Forum.

Για το 2022 έχουν περάσει στην τελική φάση υποψηφιότητας 60 μουσεία από όλη την Ευρώπη και η ανακήρυξη των νικητών θα πραγματοποιηθεί σε ειδική τελετή, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου του European Museum Forum, που θα διεξαχθεί στο Εθνικό Μουσείο της Εσθονίας (4-7 Μαΐου 2022).

Ο θεσμός του European Museum of the Year Award (EMYA) θεσπίστηκε το 1977 από το  European Museum Forum (EMF) και τελεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Τα βραβεία για το Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς απονέμονται κάθε χρόνο σε μουσεία που τα τελευταία χρόνια ιδρύθηκαν ή προχώρησαν σε εκτεταμένη ανανέωση και σήμερα συμβάλλουν ουσιωδώς – μέσω καινοτόμων, δημιουργικών και εξωστρεφών προσεγγίσεων στη λειτουργία τους –  στην ενίσχυση και πρόοδο της κοινωνίας και στην προώθηση της κοινωνίας των μουσείων.

Η υποψηφιότητα του Μουσείου Καποδίστρια για τα βραβεία European Museum of the Year Award για το 2022 είναι μία σπουδαία διάκριση που τιμά τόσο τον φορέα όσο και την Ελλάδα. Το ετήσιο συνέδριο του EMF και η τελετή του βραβείου EMYA για το 2022 θα πραγματοποιηθούν στο Εθνικό Μουσείο της Εσθονίας, στο Ταρτού, από τις 4 έως τις 7 Μαΐου.

Για να περισσότερες πληροφορίες σχετικά με European Museum of the Year Award 2020 και τις φετινές υποψηφιότητες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του European Museum Forum για τα βραβεία: https://www.europeanforum.museum/en/emya-twentytwo/

Το Μουσείο Καποδίστρια – Κέντρο Καποδιστριακών Μελετών

Το Μουσείο ιδρύθηκε το 1981 και αποτελεί το μοναδικό μουσείο που είναι αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του Α’ Κυβερνήτη της Ελλάδας και αναδεικνύει μέσα από την εμβληματική προσωπικότητα του κερκυραίου ευγενή, έλληνα πολιτικού και ευρωπαίου διπλωμάτη, Ιωάννη κόμη Καποδίστρια, τους δεσμούς μεταξύ ελληνικής και ευρωπαϊκής ιστορίας. Το Μουσείο στεγάζεται στην εξοχική κατοικία και κτήμα των Καποδίστρια στη μέση Κέρκυρα, γνωστή ως «Κουκουρίτσα» (κηρυγμένο Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο). Το 2017, το Μουσείο Καποδίστρια επαναλειτούργησε για το κοινό με νέα μόνιμη βιογραφική έκθεση και νέες ερευνητικές, εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές υπηρεσίες, αποτελώντας πλέον ένα σύγχρονο συμμετοχικό μουσείο κι ένα σημαντικό τοπόσημο της Ελλάδας.

Η ιστορία του ίδιου του Μουσείου συνδέεται άμεσα με μία ξεχωριστή προσωπικότητα, τη Μαρία Καποδίστρια – Δεσύλλα (1898-1980). Δισέγγονη του μικρότερου αδελφού του Κυβερνήτη και Δήμαρχος Κερκυραίων κατά την περίοδο 1956-1959 (η πρώτη εκλεγμένη γυναίκα Δήμαρχος στην Ελλάδα), η Μαρία Καποδίστρια – Δεσύλλα δώρισε το οικογενειακό κτήμα με την εξοχική οικία της Κουκουρίτσα μαζί με καποδιστριακά κειμήλια σε τρεις ιστορικούς φορείς του νησιού – την Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας, την Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας και την Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών – με σκοπό να λειτουργήσουν εκεί το μουσείο.

Επίσκεψη στο Μουσείο Καποδίστρια

Η μόνιμη βιογραφική έκθεση για τον Ι. Καποδίστρια παρουσιάζει την ιστορική συλλογή του Μουσείου, η οποία περιλαμβάνει την μεγαλύτερη συλλογή προσωπικών αντικειμένων του Κυβερνήτη κι άλλων οικογενειακών κειμηλίων, κυβερνητικών τεκμηρίων, καθώς και δάνεια από άλλες συλλογές. Η εμπειρία της έκθεσης για τον επισκέπτη πλαισιώνεται από ψηφιακό ερμηνευτικό υλικό, προκειμένου να αναδεικνύεται με σαφήνεια η προσωπικότητα, το έργο, η εποχή και η παρακαταθήκη του Ιωάννη Καποδίστρια.

Ο κατάφυτος κήπος του μουσείου προσφέρει απεριόριστη θέα και μια μοναδική ευκαιρία γνωριμίας με το μοναδικό τοπίο της κερκυραϊκής εξοχής. Ο επισκέπτης του Μουσείου έχει τη δυνατότητα να ακολουθήσει μια σηματοδοτημένη διαδρομή εντός του κήπου και να ανακαλύψει πλούσιες πληροφορίες για την ιστορία και τη χαρακτηριστικά του καποδιστριακού κτήματος. Στο ξέφωτο του κήπου πραγματοποιούνται θερινές πολιτιστικές εκδηλώσεις και λειτουργεί το, διακεκριμένο για τον αρχιτεκτονικό του σχεδιασμό, Καφέ του Μουσείου.

Κινηματογραφικές προβολές

Το Μουσείο Καποδίστρια προσφέρει στους επισκέπτες δωρεάν:

Έρευνα – Εκπαίδευση

Ως επιστημονικός φορέας, το Μουσείο Καποδίστρια προωθεί την έρευνα και την εκπαίδευση σε θέματα που αφορούν τη μελέτη και τη γνωριμία με το έργο του Ιωάννη Καποδίστρια και την εποχή του.

«Ψηφιακό Αρχείο Ι. Καποδίστρια». Το Μουσείο Καποδίστρια δημιούργησε σε συνεργασία με άλλους ερευνητικούς και ακαδημαϊκούς φορείς το ένα μοναδικό διαδικτυακό κόμβο όπου συγκεντρώνονται ψηφιακά πλήθος πηγών κι εγγράφων που αφορούν στον Ι. Καποδίστρια και εναπόκεινται σε συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το ψηφιακό αρχείο είναι δωρεάν προσβάσιμο μέσω της ιστοσελίδας kapodistrias.digitalarchive.gr

Χαράλαμπος Παχής (1844-1891). Η δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια // Ελαιογραφία σε καμβά, 1872
Δωρεά Κωνσταντίνου & Ερασμίας Παντελι Παντελιού
Συλλογή Μουσείου Καποδίστρια ΜΚ195

Το Μουσείο διαθέτει εκπαιδευτικά προγράμματα σχεδιασμένα για παιδιά – οικογένειες και σχολικές μονάδες – που προσφέρονται είτε στους χώρους του είτε απομακρυσμένα (ως δανειζόμενο υλικό ή διατίθενται μέσω της ιστοσελίδας ψηφιακά).

Ειδικά η μουσειοσκευή – το φορητό εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου για εφήβους – δανείζεται δωρεάν σε σχολεία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη (διαθέσιμο στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά). Περισσότερες πληροφορίες: capodistriasmuseum.gr/mathisi

Πλούσιες θεματικές πληροφορίες και προτάσεις δραστηριοτήτων προσφέρονται για το κοινό κάθε ηλικίας στην ιστοσελίδα και στο youtube κανάλι του Μουσείου.

Επετειακό πρόγραμμα:

Ψηφιακή έκθεση: ΤΟ 1821 ΣΤΑ ΕΠΤΑΝΗΣΑ

Για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση το Μουσείο Καποδίστρια δημιούργησε μία ψηφιακή έκθεση που αναδεικνύει και προβάλει την προσωπικότητα και το  ρόλο του Ιωάννη Καποδίστρια και των Επτανησίων στις προεπαναστατικές διαδικασίες όσο και στον Αγώνα για την Ελευθερία καθώς και τις σχέσεις τους με τον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο πριν και κατά τη διάρκεια της Επανάστασης.

Η Ψηφιακή έκθεση «Το 1821 στα Επτάνησα» παρουσιάζει ψηφιακά εκθέματα και αφηγήσεις καθώς και εκπαιδευτικά βίντεο για την ευρύτερη κατανόηση του κορυφαίου αυτού ιστορικού γεγονότος τόσο για την ελληνική όσο και για την ευρωπαϊκή Ιστορία.

Ώρες/Μέρες Λειτουργίας:

Θερινό Ωράριο (Μάρτιος – Νοέμβριος)

Ανοικτά: Τρίτη – Κυριακή, 10:00 – 16:00

Κλειστά: Δευτέρα και επίσημες αργίες.

Χειμερινό Ωράριο (Δεκέμβριος- Φεβρουάριος)

Ανοικτό μόνον κατόπιν ραντεβού.

 

Περισσότερες πληροφορίες στο site του Μουσείο εδώ

Exit mobile version