Η πλατφόρμα πολιτισμού του

Δημοσιεύτηκε: 01.12.2021 | Μουσεία

Αυτό είναι το θραύσμα της ανατολικής ζωφόρου του Παρθενώνα από το Αρχαιολογικό Μουσείο του Παλέρμο που επιστρέφει στην Ελλάδα

Το ΚΑΣ έδωσε το ΄΄πράσινο φως΄΄ για την επιστροφή του θραύσματος που απεικονίζει το άκρο δεξιό πόδι και τις παρυφές του ενδύματος της θεάς Αρτέμιδος

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA

Τη θετική του γνωμοδότηση παρείχε το ΚΑΣ στην κατά την υπ’ αριθμ. 48 συνεδρίασή του, για την εισαγωγή και τον μακροχρόνιο δανεισμό, για 4 συν 4 χρόνια, του θραύσματος του λίθου VI της ανατολικής ζωφόρου του Παρθενώνα (Ν.Ι 1546) στο Μουσείο της Ακρόπολης από το Museo Archeologico Antonino Salinas στο Παλέρμο της Ιταλίας. Ο μακροπρόθεσμος δανεισμός του θραύσματος του Παρθενώνα θα διαρκέσει από τον Δεκέμβριο του 2021 έως τον Δεκέμβριο του 2025, με δυνατότητα παράτασης για άλλα τέσσερα χρόνια, από τον Δεκέμβριο του 2025 έως τον Δεκέμβριο του 2029, όπως απορρέει από την ιταλική νομοθεσία.

Το θραύσμα του λίθου VΙ της ανατολικής ζωφόρου του Παρθενώνα με ύψος 0,355μ., πλάτος 0,31μ. και πάχος 0,105μ., απεικονίζει το άκρο δεξιό πόδι και τις παρυφές του ενδύματος της θεάς Αρτέμιδος. Ανήκε στη συλλογή του Robert Fagan, Βρετανού Πρόξενου στη Σικελία και στη Μάλτα, η οποία αγοράστηκε από το Πανεπιστήμιο του Παλέρμου μεταξύ 1818-1820. Περιήλθε στην κατοχή του Μουσείου Antonino Salinas το 1836. Από το 2008 έως το 2009, μέσω δανεισμού, επέστρεψε στην Ελλάδα στο πλαίσιο της έκθεσης «Νόστοι» στο Μουσείο Ακρόπολης.

Μετά τη θετική γνωμοδότηση του ΚΑΣ, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, δήλωσε:

«Το εν λόγω θραύσμα εκτίθεται μόνιμα στο Μουσείο του Παλέρμο και είναι η πρώτη φορά που συμφωνείται ο μακροχρόνιος δανεισμός του στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια διαδικασία που ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο περιλαμβάνοντας σειρά συνεννοήσεων μεταξύ της ελληνικής και της ιταλικής πλευράς. Η εξέλιξη αυτή μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την οριστική επιστροφή του θραύσματος στο γενέθλιο τόπο του, καθώς, όπως μας μεταφέρει η Διευθύντρια του Museo Archeologico Antonino Salinas, η Περιφερειακή Κυβέρνηση της Σικελίας υποστηρίζει θερμά την οριστική επιστροφή του θραύσματος του λίθου του Παρθενώνα στην Ελλάδα και θα προχωρήσει σε σχετική εισήγηση προς την αρμόδια Επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού της Ιταλίας».

Ως αντιδάνειο για αντίστοιχη χρονική περίοδο, το ΚΑΣ έδωσε, επίσης, την έγκρισή του για την εξαγωγή και τον μακροχρόνιο δανεισμό στο Μουσείο του Παλέρμο δύο αρχαίων αντικειμένων από τις συλλογές του Μουσείου Ακρόπολης, τα οποία φυλάσσονται στις αποθήκες του.

Τα δύο αρχαία αντικείμενα που δανείζονται από το Μουσείο της Ακρόπολης θα εκτεθούν διαδοχικά στην αίθουσα μικρών μετοπών των ναών του Σελινούντα, ένα κάθε τέσσερα χρόνια, ώστε να καλυφθεί το σύνολο της οκταετούς περιόδου δανεισμού. Πρόκειται για ακέφαλο άγαλμα Αθηνάς με ύψος 0,60 μ., που χρονολογείται μεταξύ 425-400 π.Χ., το οποίο στη συνέχεια θα αντικατασταθεί από ένα πρωτογεωμετρικό αγγείο με ύψος 0,415 μ., διάμετρο χείλους 0,19 μ. και βάσης 0,12 μ., που χρονολογείται μεταξύ 1050-900 π.Χ.. Η διάρκεια του αντιδανείου είναι, επίσης, τέσσερα συν τέσσερα χρόνια, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2022 έως τον Ιανουάριο του 2026, με δυνατότητα παράτασης από τον Ιανουάριο του 2026 έως τον Ιανουάριο του 2030.