Η πλατφόρμα πολιτισμού του

Φωτ.: kambanellis.gr

Δημοσιεύτηκε: 02.12.2021 | Εκδήλωση

100 χρόνια από τη γέννηση του Ιάκωβου Καμπανέλλη

Γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 2 Δεκεμβρίου 1921, στη Νάξο. Το ΥΠΠΟΑ τιμά την προσφορά του και προγραμματίζει εκδηλώσεις έχοντας ανακηρύξει το 2022 ως Λογοτεχνικό Έτος Ιάκωβος Καμπανέλλης.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA

Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης υπήρξε, με το πολύμορφο και πολυδιάστατο έργο του, ένας διανοούμενος που σφράγισε ανεξίτηλα με την  παρουσία και τις παρεμβάσεις του  τον νεοελληνικό πολιτισμικό βίο, μέχρι τον θάνατό του, το 2011.

Θεατρικός συγγραφέας – είναι  ο πολυγραφότερος  Έλληνας  θεατρικός συγγραφέας του 20ου αιώνα  και η Αυλή των θαυμάτων του θεωρείται το εναρκτήριο έργο της σύγχρονης νεοελληνικής δραματουργίας-, σεναριογράφος, ποιητής, στιχουργός, λογοτέχνης –το Μαουτχάουζεν συνιστά παγκοσμίως ένα από τα έργα αναφοράς  στρατοπεδικής λογοτεχνίας-,  ηθοποιός ο ίδιος, δημοσιογράφος, επιζών αιχμάλωτος του Μαουτχάουζεν,  ακάματος    αγωνιστής στον αγώνα για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας  -Το Μεγάλο μας τσίρκο μένει ανεξίτηλα χαραγμένο στη μνήμη μας-, Διευθυντής Ραδιοφωνίας της ΕΡΤ, μέλος του ΔΣ του Εθνικού Θεάτρου, ακαδημαïκός, άνθρωπος πάντοτε ανήσυχος, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης αγαπήθηκε, διαβάστηκε, μεταφράστηκε, μελετήθηκε, τιμήθηκε.

Φιλικός και προσηνής αντιμετώπισε τις δυσκολίες στον βίο του με φρόνημα υψηλό και ήθος ατενίζοντας πάντοτε με ελπίδα το μέλλον. Αυτός «ο αυτοδίδακτος  στην τέχνη», ήξερε, σαν έτοιμος από καιρό, ως  γνήσιος «άνθρωπος των γραμμάτων»,  και ως δημόσιο πρόσωπο, ότι το μέλλον διαρκεί πολύ.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού τιμώντας την προσφορά του, ανακήρυξε το 2022 ως Λογοτεχνικό Έτος Ιάκωβος Καμπανέλλης και προγραμματίζει σειρά εκδηλώσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την προβολή του έργου του. Ο Καμπανέλλης παραμένει πάντοτε επίκαιρος, ανάμεσά μας.