Η πλατφόρμα πολιτισμού του

Two friends

Δημοσιεύτηκε: 23.11.2021 | Κινηματογράφος

Το Φεστιβάλ Ολυμπίας επέστρεψε – Δείτε το πρόγραμμα!

Από τις 27 Νοεμβρίου έως τις 4 Δεκεμβρίου, στις αίθουσες του Πύργου και της Αμαλιάδας και συνολικά σε 12 αίθουσες, αφού θα πραγματοποιηθούν παράλληλες προβολές στην Πάτρα, το Αγρίνιο, τη Ζάκυνθο, την Καλαμάτα, τα Λεχαινά, τη Γαστούνη και τη Ζαχάρω. Μετά τη διεξαγωγή του Φεστιβάλ, οι δραστηριότητες του θα μεταφερθούν στο διαδίκτυο από τις 4 Δεκεμβρίου έως τις 12 Δεκεμβρίου 

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA

Το Φεστιβάλ Ολυμπίας επιστρέφει με ενθουσιασμό στον φυσικό του χώρο ενώ η μεταφορά των δράσεών του στο διαδίκτυο θα δώσει την ευκαιρία σε παιδιά και νέους απ’ όλη την Ελλάδα καθώς και από απομακρυσμένα σχολεία να λάβουν μέρος σε online κινηματογραφικά εργαστήρια. Πέρυσι, από την ψηφιακή πλατφόρμα online.olympiafestival.gr παρακολούθησαν το Φεστιβάλ 70.000 θεατές!

Φέτος, στα διαγωνιστικά προγράμματα του 24ου Φεστιβάλ Ολυμπίας και της 21ης Camera Zizanio, εκπροσωπούνται συνολικά 70 χώρες: 35 ευρωπαϊκές και 35 από τον υπόλοιπο κόσμο. Αριθμός ρεκόρ στην ιστορία του θεσμού.

The Boy and The Mountain

Προσεκτικά επιλεγμένο από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Δημήτρη Σπύρου το πρόγραμμα περιλαμβάνει ταινίες που καταπιάνονται με όλα όσα απασχολούν τα παιδιά και τους νέους στο σύγχρονο κόσμο: φιλία, οικογένεια, έρωτας, σχέσεις, σχολείο, σόσιαλ μίντια αλλά και προσφυγικό, πόλεμος, ασθένειες, απώλεια, πανδημία, γυναικεία κακοποίηση… Ταινίες που υμνούν την χαρά της ζωής κι άλλες που τολμούν να δείξουν τα δεινά των καιρών μας και ατόφια την ανθρώπινη συνθήκη χωρίς να «μακιγιάρουν» την πραγματικότητα για τα παιδιά.

Πριν λίγο καιρό άλλωστε, η Διεθνής Ένωση του Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους (CIFEJ), απένειμε το βραβείο συνολικής προσφοράς για το έτος 2021 στον Δημήτρη Σπύρου, χαρακτηρίζοντας τον ως «το σημαντικότερο πρόσωπο στην ιστορία του παιδικού κινηματογράφου στην Ελλάδα». ‘Ένα σημαντικό βραβείο που αντανακλά την γενικότερη στάση του Φεστιβάλ Ολυμπίας απέναντι στο νεαρό θεατή.

To Vancouver

Και η φετινή διοργάνωση αποτελείται από 3+1 πυλώνες:

24ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους

21η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio

School Cinema – δράσεις κινηματογραφικής εκπαίδευσης

Δράσεις για επαγγελματίες του κινηματογράφου και της εκπαίδευσης.

Η έναρξη του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί με το Rosa, Rosae – La guera civil του Κάρλος Σάουρα ένα αντιπολεμικό εξάλεπτο αριστούργημα του μεγάλου Ισπανού σκηνοθέτη, εμπνευσμένο από τις παιδικές του αναμνήσεις επί Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου.

ΤΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Στα διαγωνιστικά προγράμματα του Φεστιβάλ Ολυμπίας θα προβληθούν 93 επαγγελματικές ταινίες από 53 χώρες σε τέσσερα τμήματα: Ταινίες Μυθοπλασίας Μεγάλου Μήκους, Ταινίες Μυθοπλασίας Μικρού Μήκους, Ταινίες Animation Μικρού Μήκους, “KIDS & DOCS” (ντοκιμαντέρ για παιδιά). Οι ταινίες που θα διαγωνιστούν είναι παραγωγής 2020 και 2021.

The Kicksled Choir

*Στον Πύργο παραδοσιακά θα παρακολουθήσουμε τα διαγωνιστικά προγράμματα μεγάλου και μικρού μήκους μυθοπλασίας και animation του 24ου Φεστιβάλ, καθώς και τις ταινίες της 21ης Camera Zizanio.

*Στην Αμαλιάδα το διαγωνιστικό πρόγραμμα KIDS & DOCS μεγάλου, μεσαίου και μικρού μήκους.

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ…

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα «καυτά» θέματα στα οποία επικεντρώνονται οι ταινίες που διαγωνίζονται φέτος στο Φεστιβάλ Ολυμπίας και αναμένεται να συζητηθούν:

* Ο Θείος Τούντορ (My Uncle Tudor) της Olga Lucovnicova («Χρυσή Άρκτος» μικρού μήκους ταινίας, Φεστιβάλ Βερολίνου 2021) από το τμήμα KIDS & DOCS. Το ντοκιμαντέρ πραγματεύεται σε πρώτο πρόσωπο, με συγκλονιστικό τρόπο,  μια ιστορία κακοποιητικής συμπεριφοράς ενηλίκου προς παιδί.

Aπό το Διαγωνιστικό Μεγάλου Μήκους:

* Η καρδιά του Μεσκίτ (Ana Laura Calderón) Μεξικό. Ένα κοριτσάκι μιας φυλής ιθαγενών ονειρεύεται να μάθει να παίζει άρπα. Όμως στον τόπο της άρπα επιτρέπεται να παίζουν μόνο άντρες καθώς το σχήμα της άρπας παραπέμπει στο γυναικείο σώμα…

*Ένα σχολείο στο Cerro Hueso (Betania Cappato) Η οικογένεια ενός κοριτσιού από την Αργεντινή αναγκάζεται να μετακομίσει στην επαρχία, στη μέση του πουθενά, καθώς κανένα άλλο σχολείο δεν δέχεται ένα παιδί στο φάσμα του αυτισμού. Εκεί, η τοπική κοινότητα αγκαλιάζει το κοριτσάκι, ενθαρρύνοντάς το να κάνει ένα άλμα στη ζωή του…

Α school in Cerro Hueso

*Spaceboy (Olivier Pairoux) H απογείωση της παιδικής φαντασίας, σε μια feelgood εφηβική ταινία για ένα αγόρι που μετά τον θάνατο της μητέρας του μετακομίζει με τον αστροφυσικό πατέρα του σε μια άλλη πόλη. Στην προσπάθεια του να πραγματοποιήσει το όνειρο του μπαμπά του για ένα ταξίδι στο διάστημα, ο Jim θα παρασύρει την Emma σε μια περιπέτεια που θα τους φέρει πολύ κοντά.

*Αγαπητέ κύριε Φίρερ (Christian Lerch) Β’ παγκόσμιος πόλεμος. Μια μητέρα και ο γιος της εγκαταλείπουν το βομβαρδισμένο Μόναχο και καταφεύγουν στην επαρχία. Η μαμά δυσκολεύεται πολύ να υποδύεται την ένθερμη εθνικοσοσιαλίστρια, όμως ο μικρός Felix μοιάζει να μαγεύεται όλο και περισσότερο από τη ναζιστική προπαγάνδα και τους υποστηρικτές της.

*Μαχήτρια (Jéro Yun) Μια κοπελίτσα από τη Βόρεια Κορέα, χωρίς μητέρα, μεταναστεύει στη Σεούλ. Για να φέρει και τον πατέρα της στη Νότια Κορέα, χρειάζεται χρήματα αλλά όσο σκληρά κι αν δουλεύει δεν μπορεί να μαζέψει αρκετά, εξαιτίας των διακρίσεων που αντιμετωπίζει. Μέχρι που ερωτεύεται το μποξ.

*Γείτονες  (Mano Khalil) Τι σημαίνει για ένα εξάχρονο παιδί κουρδικής καταγωγής που ζει στη Βόρεια Συρία, στα σύνορα με την Τουρκία, να πηγαίνει για πρώτη φορά στο σχολείο; Το κλίμα είναι πολεμικό, οι δάσκαλοι εθνικιστές, βαθύ σκοτάδι παντού.

Γείτονες

Από το Διαγωνιστικό Μικρού Μήκους:

* Εγώ, η Γιούλια Ρεσιτάλ ερμηνείας από τη νεαρή σουηδή πρωταγωνίστρια στον ρόλο μιας 14χρονης που παροτρύνει τη μητέρα της να φύγει για να γλιτώσει από την κακοποίηση που υφίσταται από τον πατέρα.

*Πεντόβολα Ένα εικαστικό σινεφίλ αριστούργημα γυρισμένο στην Ινδία –ένα οδοιπορικό στην έρημο, και μια απρόσμενη, απαγορευμένη φιλία ενός κοριτσιού με ένα άλλο που ανήκει στην κατώτερη κάστα των Ανέγγιχτων.

Από το Διαγωνιστικό Animation:

* Όταν είμαι λυπημένη Μια ταινία για τη νευρική ανορεξία υπό το πρίσμα μιας έφηβης που συμμετέχει σε ομάδα υποστήριξης.

* Σαν το ποτάμι  Δύο αδερφές χωρίζονται εξαιτίας του πολέμου στο Βιετνάμ. Η μία φεύγει πρόσφυγας στον Καναδά. Η άλλη παραμένει. Δυο παράλληλες πορείες, δύο διαφορετικοί κόσμοι.

 

CAMERA ZIZANIO

21η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας

Mε μάσκες ή χωρίς, τα παιδιά, οι νέοι και οι νέες γέννησαν και φέτος ιδέες, σενάρια, έπιασαν κάμερες, τάμπλετ ή κινητά και δημιούργησαν ταινίες παρουσιάζοντας τον κόσμο μέσα από τη δική τους ματιά. Έτσι, στα τρία διαγωνιστικά τμήματα,  Ελληνικό, Ευρωπαϊκό και Διεθνές της φετινής Camera Zizanio θα παρουσιαστούν 215 ταινίες που προέρχονται από 54 χώρες. Ταινίες για την πανδημία, την αναζήτηση ταυτότητας, την κλιματική αλλαγή, το σχολικό εκφοβισμό και όλα τα προβλήματα που απασχολούν σήμερα τους νεαρούς κινηματογραφιστές.

Στις προβολές της Camera Zizanio παρουσιάζονται δημιουργίες μικρού μήκους παιδιών και νέων από όλο τον κόσμο, που έχουν πραγματοποιηθεί είτε στο πλαίσιο σχολικών δραστηριοτήτων, είτε είναι αποτέλεσμα ατομικών πρωτοβουλιών. Οι ταινίες διακρίνονται σε τρία διαγωνιστικά τμήματα, το Τμήμα Ελληνικών Ταινιών, Τμήμα Ευρωπαϊκών Ταινιών (στο οποίο συμμετέχουν και ελληνικές) και Διεθνές Τμήμα.  Διαγωνίζονται σε τρεις ηλικιακές κατηγορίες: Α. δημιουργίες παιδιών ως 12 ετών, Β. παιδιών από 13 ως 16 ετών και Γ.  νέων 17 ως 20 ετών.

 

SCHOOL CINEMA

Τρίτος πυλώνας του Φεστιβάλ είναι οι δραστηριότητες κινηματογραφικής εκπαίδευσης με τον γενικό τίτλο School Cinema. Πρόκειται για ένα σύνολο 80 περίπου κινηματογραφικών και άλλων εργαστηρίων, επιμορφωτικών σεμιναρίων και εκδηλώσεων που απευθύνονται τόσο σε παιδιά και νέους, όσο και σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων.

Μεταξύ αυτών των εργαστηρίων ξεχωρίζει το “Mythos Project”, ένα πολυεθνικό εργαστήριο κινηματογραφικής δημιουργίας, το οποίο λειτουργεί φέτος για 11η συνεχόμενη χρονιά. Είναι το μακροβιότερο κινηματογραφικό εργαστήριο του είδους του στην Ευρώπη και αναμφισβήτητα το σημαντικότερο από άποψη συμμετοχών και παραγόμενου έργου, σύμφωνα με σχετική αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Οπτικοακουστικού Παρατηρητηρίου ήδη το 2017. Αναμένεται να συμμετάσχουν σ’ αυτό το εργαστήριο 100 παιδιά από 12 χώρες της Ευρώπης.

 

ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

4th Olympia “Creative Ideas” Pitching Lab

Το Pitching Lab είναι μια από τις ποικίλες δράσεις του τέταρτου πυλώνα του Φεστιβάλ Δραστηριότητες για επαγγελματίες του κινηματογράφου και της εκπαίδευσης με στόχο την ανάπτυξη του κινηματογράφου για παιδιά και νέους.

Στη δράση αυτή, επαγγελματίες κινηματογραφιστές παρουσιάζουν τις ιδέες τους για τη δημιουργία ταινίας μικρού μήκους για παιδιά και νέους. Επαγγελματίες – Έλληνες και ξένοι – εκπαιδεύουν τους συμμετέχοντες στις ιδιαιτερότητες του «κινηματογράφου για παιδιά και νέους» επικεντρώνοντας στην ανάπτυξη του σεναρίου. Οι δύο καλύτερες ιδέες βραβεύονται από κριτικές επιτροπές της ΕΡΤ ΑΕ και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, ενώ με χορηγίες σε είδος συμβάλλουν οι εταιρείες Massive Productions, STEFILM και Νεανικό Πλάνο.

Στο φετινό “Creative Ideas” θα συμμετάσχουν 12 προτάσεις από ένα σύνολο 38 προτάσεων που υποβλήθηκαν. Εκπαιδεύτριες: Λίνα Γιαννοπούλου, Αγάθη Δαρλάση, Τζωρτζίνα Κακουδάκη. Masterclasses θα δοθούν από τον σκηνοθέτη και καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Ολυμπίας Δημήτρη Σπύρου και από διακεκριμένους  επαγγελματίες απ’ όλο τον κόσμο, εξειδικευμένους σε διάφορους τομείς του Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους.

 

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

*Ειδική εκδήλωση: Βήματα προς την εξάλειψη της κακοποιητικής συμπεριφοράς των ενηλίκων προς τα παιδιά (7/12, online)

Με αφορμή την προβολή της ταινίας My Uncle Tudor της Olga Lucovnicova («Χρυσή Άρκτος» μικρού μήκους ταινίας, Φεστιβάλ Βερολίνου 2021), που πραγματεύεται σε πρώτο πρόσωπο μια ιστορία κακοποιητικής συμπεριφοράς ενηλίκου προς παιδί, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή εκδήλωση με τη συμμετοχή της σκηνοθέτριας και πάνελ ομιλητών, μεταξύ των οποίων η Ολυμπιονίκης και ψυχολόγος Σοφία Μπεκατώρου.

Για το ίδιο θέμα στις 6/12 θα πραγματοποιηθεί βιωματικό εργαστήριο για εκπαιδευτικούς με τίτλο: “Εκπαιδευτικοί στην πρώτη γραμμή – Ανάμεσα στο αρπακτικό και την αποπλάνηση”.

Την εκδήλωση υποστηρίζει η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

*Αφιέρωμα “Το γυναικείο βλέμμα στο σύγχρονο δημιουργικό ντοκιμαντέρ: Υποκειμενικότητα και αυτοσχεδιασμός”: Το αφιέρωμα, που επιμελήθηκε η σκηνοθέτρια Άρτεμις Αναστασιάδου, στρέφεται σε γυναίκες που σήκωσαν την κάμερα και είχαν το θάρρος να εκφράσουν τη δική τους υποκειμενικότητα μέσα από τις ιστορίες τους. Θα παρουσιαστούν ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους από πρωτοπόρες σκηνοθέτριες όπως η Ανιές Βαρντά, μέχρι νέες καλλιτέχνιδες όπως η Χριστίνα Φοίβη. Το αφιέρωμα θα συμπληρωθεί με μια διαδικτυακή εκδήλωση που θα συμμετάσχουν οι σκηνοθέτριες των ταινιών κι ένα βιωματικό εργαστήριο για εφήβους.

Το αφιέρωμα υλοποιείται με την υποστήριξη του Παραρτήματος Ελλάδας του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ.

*Προσεγγίσεις της παιδικής ηλικίας και της νεότητας στον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο: Αφιέρωμα σε πρόσφατες ελληνικές ταινίες μικρού μήκους που σχετίζονται με θέματα της παιδικής ηλικίας, της εφηβείας και της πρώτης νεότητας, αλλά προορίζονται κυρίως για ενήλικο  κοινό.

*In memoriam: Συμπληρώνονται φέτος 10 χρόνια από τον θάνατο τόσο του σκηνοθέτη Ντίνου Κατσουρίδη, όσο και του ηθοποιού Θανάση Βέγγου. Στη μνήμη τους, θα προβληθεί σε ειδική προβολή η εμβληματική ταινία “Τι έκανες στον πόλεμο, Θανάση;” (1971), σε σκηνοθεσία του πρώτου και με πρωταγωνιστή τον δεύτερο.

*Στάσου ολόρθη Ελευθεριά!  Ένα τρίπτυχο αφιέρωμα στην Επέτειο της Επανάστασης του 1821 στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου των 200 ετών από το 1821

* Εκπαιδευτικές Συναντήσεις με το ΕΚΟΜΕ

Το ΕΚΟΜΕ συνεχίζει και φέτος την επιτυχημένη του συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους. Στο πλαίσιο της 24ης διοργάνωσης παρουσιάζει δύο εκπαιδευτικά εργαστήρια και συζητάει για την οπτικοακουστική παιδεία και τον ψηφιακό γραμματισμό. Τα δύο εργαστήρια εντάσσονται στις δράσεις του UNESCO Media & Information Literacy Alliance Mediterranean Group, το οποίο συντονίζει το ΕΚΟΜΕ, ενώ μέλος του αποτελεί επίσης το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας.

*Εκδόσεις

Φέτος, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις του Φεστιβάλ Ολυμπίας άλλη μια ιστορική μελέτη του Νίκου Θεοδοσίου, σκηνοθέτη, ιστορικού του κινηματογράφου και βέβαια υπεύθυνου για την Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας “Camera Zizanio”. Η μελέτη έχει τίτλο Όταν ο κινηματογράφος πήγε στο ελληνικό σχολείο … και γύρισε με κλάματα!

Το χρονικό της “ταραγμένης” σχέσης του κινηματογράφου με τη δημόσια εκπαίδευση στην Ελλάδα από το 1900 ως το 1997 και καλύπτει τον “σύντομο εικοστό αιώνα” της πολύπαθης σχέσης κινηματογράφου και σχολείου στη χώρα μας. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου αυτού μαζί με την πρόσφατη έκδοση του Δημήτρη Α. Παπαδόπουλου Κινηματογραφική Εκπαίδευση. Τέχνη, πολιτισμός και παιδαγωγική, Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης – Πυξίδα της Πόλης, 2021.

Η συμμετοχή μαθητών, εκπαιδευτικών και άλλων ωφελούμενων στις προβολές και τις λοιπές δραστηριότητες του Φεστιβάλ Ολυμπίας και της Camera Zizanio είναι δωρεάν.

Σε όλες τις φυσικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση του COVID-19.