H πλατφόρμα πολιτισμού του gov.gr beta

Θησαυροί Φιλελληνικής Ζωγραφικής για πρώτη φορά στο Μουσείο Μπενάκη

Δημοσιεύτηκε: |

Johann Georg Christian Perlberg (1806-1884) Σκηνή από την Επανάσταση 1839

Μια μοναδική συλλογή έργων ζωγραφικής που έχουν φιλοτεχνηθεί από τους επιφανέστερους Ευρωπαίους ζωγράφους του 19ου αιώνα και εξυμνούν το έπος της Ελληνικής Επανάστασης παρουσιάζει το Μουσείο Μπενάκη με την περιοδική έκθεση «Θησαυροί φιλελληνικής ζωγραφικής από τη συλλογή του Ιδρύματος Αντώνιος Ε. Κομνηνός».

Peter Heinrich Lambert von Hess (1792-1871) Επιστροφή ελληνικής οικογένειας 1837

Πρόκειται για έργα ζωγραφικής υψηλής ποιότητας των οποίων η θεματική επεκτείνεται σε όλες τις πτυχές του φιλελληνικού ρεπερτορίου. Τα έργα – τριάντα δύο στο σύνολο – είναι αδημοσίευτα και εκτίθενται για πρώτη φορά. Πολύτιμα τεκμήρια Τέχνης και Ιστορίας αποτυπώνουν επεισόδια του Αγώνα των Ελλήνων, σκηνές ηρωισμού, πορτρέτα αγωνιστών και αγωνιστριών, στιγμιότυπα φιλοπατρίας και αυτοθυσίας, τοπία της αθηναϊκής καθημερινότητας, τοπικές ενδυμασίες, οικογένειες στα βουνά, ένα εν συντομία αντιπροσωπευτικό ρεπερτόριο της φιλελληνικής εικονογραφίας.

Carl Rottmann (1797-1850) Άποψη του Πόρου π 1838

Η έκθεση αναπτύσσεται σε τρεις ενότητες με βάση τη θεματική τους. Στην πρώτη αίθουσα ο επισκέπτης θα δει τοπιογραφίες, ενώ ακολουθούν αριστουργήματα της περιόδου του Όθωνα και μεγάλες στιγμές της Ελληνικής Επανάστασης.

Alexandre Marie Colin (1798-1875) O Δον Ζουάν και η Χαιδή 1831

Η συλλογή περιλαμβάνει έργα όπως τα «Η περιοχή γύρω από τον Πύργο των Ανέμων» του Martinus Christian Wesseltoft Rorby, «Η Ήττα των Οθωμανών στην Κλεισούρα» του Denis Dighton, «Η Ναυμαχία του Ναυαρίνου» του George Phillip Reinagle, «Ο Θάνατος του Λάμπρου Τζαβέλλα» του Ludovico Lipparini, «O ηρωισμός της Δέσπως» του Cesare dell’Acqua, «Οικογένεια Φυγάδων» του Jojan-Franz Konstantin Cretius, «Επιστροφή ελληνικής οικογένειας» του Peter Heinrich Lambert von Hess και «Η Κόρη των Αθηνών» του Θεόδωρου Βρυζάκη.

Francesco Podesti (1800-1895) O θάνατος του Δαγλιόστριου

 

Η επιμέλεια της έκθεσης οφείλεται στην Δρ. Φανή-Μαρία Τσιγκάκου η οποία έχει επιμεληθεί και τον σχετικό λεπτομερή κατάλογο.

 

Θησαυροί φιλελληνικής ζωγραφικής

Από τη συλλογή του Ιδρύματος Αντώνιος Ε. Κομνηνός

Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού

Κουμπάρη 1 & Βασ. Σοφίας, Αθήνα

3/11-9/1

Ημέρες & ώρες λειτουργίας: Δευτ., Τετ., Παρ., Σάβ. 10:00-18:00, Πέμ. 10:00-00:00, Κυρ. 10:00-16:00

 

Exit mobile version