Στις 19 Απριλίου 1824, ο Λόρδος Βύρωνας αφήνει την τελευταία του πνοή στο πλευρό των επαναστατημένων Ελλήνων, στο Μεσολόγγι, σε ηλικία μόλις 36 ετών. Ο βίος του κορυφαίου ρομαντικού ποιητή και φιλέλληνα που γεννήθηκε στο Λονδίνο και μεγάλωσε στην περιοχή του Αμπερντίν στη Σκωτία, ήταν σύντομος. Ο ίδιος έζησε την κάθε μέρα του με πάθος, ενώ η διαδρομή και το έργο του συνδέθηκε άμεσα με τον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων.
Ο Βύρων, που χρησιμοποίησε τη φήμη του για να διεθνοποιήσει τον αγώνα των Ελλήνων για την ελευθερία, έφτασε για πρώτη φορά στην Αθήνα την ημέρα των Χριστουγέννων του 1809, όταν η Ελλάδα βρισκόταν ακόμη υπό Οθωμανική κυριαρχία.
Η συστράτευση του Βύρωνα στο πλευρό των Ελλήνων, η θυσία του για τα ιδεώδη της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας τους, η φιλελληνική του ποίηση αλλά και πρόωρος θάνατός του, αφύπνισαν το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινής γνώμης για την Ελλάδα. Έδωσαν νέα ώθηση στην Ελληνική Επανάσταση και στο φιλελληνικό κίνημα.
Σήμερα, 200 χρόνια μετά την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης, το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου φιλοξενεί μια σημαντική έκθεση που διερευνά τις σχέσεις Σκωτίας και Ελλάδας στις αρχές του 19ου αιώνα. Τεχνουργήματα αντιπροσωπευτικά της σχέσης του Βύρωνα με την Ελλάδα εκτίθενται στο πανεπιστήμιο αποκαλύπτοντας τον μεγάλο φιλέλληνα. Η έκθεση περιλαμβάνει ένα χειρόγραφο βιβλίο φράσεων, το τελευταίο ημερολόγιο του ποιητή ένα πιστοποιητικό άδειας για παραμονή στην πόλη του Μεσολογγίου, καθώς και μια σειρά εκθεμάτων από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Σκωτίας.
Ο Δρ Alasdair Grant, επιμελητής της έκθεσης, δήλωσε: «Ενώ οι περισσότεροι μεγάλοι περιηγητές πήγαν στην Αθήνα για την εντυπωσιακή αρχαιολογία της, τα ερείπια φάνηκαν στον Βύρωνα «ο τάφος ενός έθνους»», δήλωσε ο Alasdair Grant, επιμελητής της έκθεσης. «Μεταξύ αυτών των συμβόλων του θανάτου, ο Βύρων αναζήτησε τη ζωή στη ζωντανή γλώσσα των Ελλήνων. Άρχισε να συντάσσει μια λίστα με χρήσιμες νεοελληνικές φράσεις σε ένα σημειωματάριο».
Διάρκεια Έκθεσης: 29 Οκτωβρίου 2021 – 29 Ιανουαρίου 2022