Από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο Ακρόπολης που είναι ανοικτά στο κοινό με ελεύθερη είσοδο ως το Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας και το Πολεμικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης, έχουμε τη δυνατότητα ανήμερα της Επετείου του ΟΧΙ να επισκεφθούμε επετειακές και περιοδικές εκθέσεις που συνδέουν την ιστορία της αρχαίας Ελλάδας με αυτή της νεότερης.
Μουσεία και Εκθέσεις
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (Ανοιχτό με ελεύθερη είσοδο από τις 8.00 έως τις 20.00)
Περιοδική έκθεση «Οι Μεγάλες Νίκες. Στα Όρια του Μύθου και της Ιστορίας» (Ανοιχτή για το κοινό έως τις 31 Οκτωβρίου 2021)
Η έκθεση εντάσσεται στο πρόγραμμα εορτασμού για την επέτειο των 2500 χρόνων από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Περιλαμβάνει 105 αρχαία έργα και ένα ομοίωμα αθηναϊκής τριήρους του 5ου αιώνα π. Χ.. Ιδιαίτερα εμβληματική για την ιστορική επέτειο είναι η παρουσίαση της προτομής του Θεμιστοκλή, ρωμαϊκό αντίγραφο ενός πρωτότυπου έργου του 5ου αι. π.Χ., από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Όστιας (Parco Archeologico di Ostia Antica).
Έκθεση εικαστικών «Θέωση – Αποθέωση» του Χρήστου Στανίση στο Καφέ του ΕΑΜ (12 Οκτωβρίου 2021 – 15 Δεκεμβρίου 2021)
Μια χειροποίητη και αναπάντεχη συνομιλία αρχαίων και νεότερων Ελλήνων ηρώων με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την Έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Στο επάλληλο συμβολιστικά σύμπαν του Χρήστου Στανίση, αγαπημένου μαθητή του Ευγένιου Σπαθάρη, που σχεδιάστηκε ειδικά για την έκθεση στο καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, οι αρχαίοι Έλληνες ήρωες συναντούν τους φουστανελάδες ήρωες του ’21.
Μουσείο Ακρόπολης (Ανοιχτό με ελεύθερη είσοδο από τις 8.00 έως τις 20.00)
Tο Μουσείο Ακρόπολης ετοιμάζεται να υποδεχτεί τους επισκέπτες του την χειμερινή περίοδο (1η Νοεμβρίου 2021 – 31η Μαρτίου 2022) με ακόμη πιο προσιτό εισιτήριο γενικής εισόδου (5 ευρώ). Ημέρες ελεύθερης εισόδου στο Μουσείο έως το τέλος του έτους είναι η 28η Οκτωβρίου, καθώς και η 21η Νοεμβρίου και η 21η Δεκεμβρίου – λόγω του επετειακού έτους 2021.
Τη νέα χειμερινή σεζόν το Μουσείο υποδέχεται τους μαθητές με ανανεωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα. Ενδιαφέρουσες διαδρομές, σύγχρονες μουσειοπαιδαγωγικές αντιλήψεις και βιωματική προσέγγιση, ενεργοποιούν τη σκέψη και τις αισθήσεις και μετατρέπουν την επίσκεψη σε μία γοητευτική εμπειρία. Για όλες τις σχολικές επισκέψεις είναι απαραίτητη η συμπλήρωση της φόρμας συμμετοχής και η αποστολή της στη διεύθυνση schoolbookings@theacropolismuseum.gr. Για πληροφορίες μπορείτε να καλέσετε στο 210 9000903 από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 9 π.μ. – 5 μ.μ.
Περισσότερα εδώ.
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (Ανοιχτό με ελεύθερη είσοδο από τις 8.00 έως τις 20.00)
Το ΑΜΘ παρουσιάζει, σε συνεργασία με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, μια έκθεση ψηφιοποιημένου αρχειακού φωτογραφικού υλικού με τίτλο «Η κατάχωση και προστασία των αρχαίων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο». Μέσα από 26 φωτογραφίες του Φωτογραφικού Αρχείου του ΕΑΜ θα παρουσιαστεί το σημαντικό έργο της απόκρυψης και διαφύλαξης των αρχαιοτήτων του στις παραμονές της γερμανικής Κατοχής της Αθήνας, κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο (Ανοιχτό με ελεύθερη είσοδο 09.00 – 17.00)
Έκθεση ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ 1571: 450 Χρόνια από “τη μεγαλωτάτη βιτώρια των χριστιανών” Εκτίθεται πλούσιο ιστοριογραφικό υλικό από την ιστορική ναυμαχία της Ναυπάκτου. Η έκθεση εντάσσεται στο αφιερωματικό πρόγραμμα του Βυζαντινού & Χριστιανικού Μουσείου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση: «Από την Άλωση στην Παλιγγενεσία 1453-1821». Περισσότερες πληροφορίες για τις εκθέσεις του Βυζαντινιύ και Χριστιανικού Μουσείου θα βρείτε εδώ.
Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού (Το Νέο Κτίριο Περιοδικών Εκθέσεων είναι ανοιχτό από τις 09.00 έως τις 16.00)
Έκθεση «Αντίδωρα του ΄21. Ήρωες και σύμβολα». Αντικείμενα από τις συλλογές του ΜΝΕΠ, καθώς και τρία αντικείμενα από τη Συλλογή Τατοΐου που αφορούν στη βασίλισσα Όλγα βρίσκουν τη θέση τους δίπλα σε πίνακες και στίχους: Μορφές αγωνιστών, σημαίες, φουστανέλες και τσαρούχια, όπλα και καράβια, κεντήματα, τάματα, ξυλόγλυπτα, φιγούρες του θεάτρου σκιών, αντικείμενα χρηστικά και της γιορτής. Ανάμεσά τους, παρατίθενται ως εμβληματικές σύγχρονες αναφορές στίχοι της ποίησης του Μιχάλη Γκανά και ζωγραφικές αφηγήσεις του Γιάννη Αδαμάκη.
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (Ανοιχτό 10.00 – 20.00)
Έκθεση ‘’ΚΑΛΛΟΣ. Η υπέρτατη ομορφιά’’. Οι πολλαπλές πτυχές της έννοιας του «Κάλλους» στην καθημερινή ζωή και τη φιλοσοφική σκέψη της αρχαίας Ελλάδας μέσα από τριακόσιες εμβληματικές αρχαιότητες από πενήντα δύο Mουσεία, Συλλογές και Εφορείες Αρχαιοτήτων σε όλη την ελληνική επικράτεια, την Ιταλία (Ιταλική χερσόνησο και Σικελία) και το Βατικανό, που παρουσιάζονται στη συντριπτική πλειονότητά τους για πρώτη φορά εκτός των μουσείων προέλευσής τους. Διάρκεια έκθεσης: 29 Σεπτεμβρίου 2021 – 16 Ιανουαρίου 2022.
Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Ανοιχτό 8.30-14.30)
Έκθεση “ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ΄21” υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟΑ και την υποστήριξη σημαντικών φορέων και ιδρυμάτων.
Το Επετειακό Πρόγραμμα του ΕΙΜ με τίτλο “ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ΄21” τιμά την επέτειο της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Το Πρόγραμμα έχει πανελλήνια εμβέλεια και επιδιώκει να αναδείξει τις ιδέες, τις αιτίες, τα πρόσωπα, τα γεγονότα και τα αποτελέσματα του Αγώνα της Ανεξαρτησίας. Περιλαμβάνει τρεις πυλώνες: την κεντρική έκθεση στην Αθήνα, εκθέσεις σε δέκα πόλεις της περιφέρειας σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και ιδρύματα και πλωτή έκθεση σε 23 νησιά του Αιγαίου. Στο Πρόγραμμα εντάσσεται επίσης και η κοπή του αναμνηστικού μεταλλίου για την 200ετηρίδα του Αγώνα της Ανεξαρτησίας.
Πολεμικό Μουσείο στην Αθήνα (Ανοιχτό από τις 09.00 έως τις 19.00)
Επισκεφθείτε ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου 2021 το Πολεμικό Μουσείο και στείλτε δωρεάν ‘’Επιστολικά Δελτάρια του 1940 ‘’(καρτ ποσταλ) σε όποιο πρόσωπο επιθυμείτε εκτός Αθηνών, μέσω της Στρατιωτικής Ταχυδρομικής Υπηρεσίας. Το Πολεμικό Μουσείο τύπωσε σαράντα (40) αυθεντικά ‘’Δελτάρια του 1940’’- συλλεκτικά και σε πολλά αριθμημένα αντίτυπα. Οι επισκέπτες, μαζί με την ξενάγησή τους στις Αίθουσες του 1940 και στο Διόραμα του Πολεμικού Μουσείου, με θέμα ‘’Το Έπος του 40’’, θα έχουν την ευκαιρία να παραλάβουν δωρεάν, από ‘’αναβιωτές ταχυδρόμους’’ της εποχής, ένα συλλεκτικό/αριθμημένο ‘’Επιστολικό Δελτάριο’’, να το σφραγίσουν με τη σφραγίδα του Πολεμικού Μουσείου και μέσω της Στρατιωτικής Ταχυδρομικής Υπηρεσίας που θα βρίσκεται στο χώρο, να το στείλουν δωρεάν, στη διεύθυνση όποιου προσώπου επιθυμούν, εκτός Αθηνών. Παράλληλα, θα εκτίθενται και δημοσιευμένες και μη πρωτότυπες επιστολές απο το Μέτωπο, ‘’Δελτάρια’’ των ηρώων του 1940, καθώς και αντικείμενα της Στρατιωτικής Ταχυδρομικής Υπηρεσίας διαφόρων περιόδων.
Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (Ανοιχτό από τις 09.00 έως τις 19.00)
Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δουν το playmobil διόραμα του Τάσου Πανταζόπουλου για το Οχυρό Ρούπελ, που εκτίθεται από τις 22 Οκτωβρίου. Ογδόντα χρόνια μετά την ιστορική «Μάχη των Οχυρών», ο Τάσος Πανταζόπουλος παρουσιάζει ένα διόραμα (διαστάσεων 2 επί 3τμ), με 156 Γερμανούς και 16 Έλληνες στρατιώτες, με άρματα μάχης, ένα εντυπωσιακά ρεαλιστικό πεδίο μάχης και πολλά άλλα στοιχεία, αναπαριστώντας με τον δικό του γλαφυρό τρόπο τα γεγονότα του Απριλίου του 1941, όταν στην ελληνοβουλγαρική μεθόριο, στο οχυρό Ρούπελ, οι τραυματίες του αλβανικού μετώπου, χωρίς αεροπορική κάλυψη, αμύνονται σθεναρά και προκαλούν πρωτοφανείς απώλειες στο 125ο Σύνταγμα Πεζικού των επιτιθέμενων αναγκάζοντάς τους να ζητήσουν ενισχύσεις.