Η πλατφόρμα πολιτισμού του

The Nobel Prize/ Illustration @Niklas Elmehed

Δημοσιεύτηκε: 07.10.2021 | Βιβλίο

Νόμπελ Λογοτεχνίας 2021: Στον Αμπντουλραζάκ Γκούρνα το βραβείο της Σουηδικής Ακαδημίας

Πρόσφυγας από τη Ζανζιβάρη στην Αγγλία όπου ζει και εργάζεται, με σημαντική βιβλιογραφία στην αγγλική γλώσσα επικεντρωμένη στη θεματολογία της προσφυγιάς και των επιπτώσεων της αποικιοκρατίας, ο 73χρονος Τανζανός λογοτέχνης είναι ο φετινός νικητής του βραβείου Νόμπελ.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA

Η Σουηδική Ακαδημία έδωσε φέτος το μεγάλο της βραβείο στη Λογοτεχνία σε έναν συγγραφέα που με το έργο του τιμά και φέρνει στο προσκήνιο τον βίο των προσφύγων. Το Νόμπελ Λογοτεχνίας το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο αξίας 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (985.000 ευρώ) απονέμεται το 2021 στον Τανζανό Αμπντουλραζάκ Γκούρνα.

Ο Γκούρνα γράφει στην αγγλική γλώσσα και ζει στη Βρετανία. Κυριότερα μυθιστορήματά του θεωρούνται ως σήμερα τα «Paradise» και «Desertion». Σύμφωνα με το σκεπτικό της Σουηδικής Ακαδημίας, τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ για «την ασυμβίβαστη και ενσυναίσθητη γραφή του σχετικά με τις επιπτώσεις της αποικιοκρατίας και τη μοίρα του πρόσφυγα μεταξύ πολιτισμών και ηπείρων».

Δείτε την ανακοίνωση του Βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2021 εδώ:

Η ιστορία του συγγραφέα

Γεννημένος το 1948 στη Ζανζιβάρη στον Ινδικό Ωκεανό, την οποία εγκατέλειψε το 1968 την εποχή των διώξεων της μουσουλμανικής μειονότητας για να φτάσει ως νεαρός πρόσφυγας στην Αγγλία, ο Αμπντουλραζάκ Γκούρνα έχει εκδώσει περίπου δέκα βιβλία από το 1987 μέχρι σήμερα καθώς και διηγήματα. Μέχρι την πρόσφατη συνταξιοδότησή του ήταν καθηγητής Αγγλικής Φιλολογίας και Μεταποικιακής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Κεντ με εξειδίκευση σε συγγραφείς όπως οι Wole Soyinka, Ngũgĩ wa Thiong’o and Σάλμαν Ρούσντι.

Ο Γκούρνα μεγάλωσε στη Ζανζιβάρη η οποία ήταν βρετανική αποικία ως τον Δεκέμβριο του 1963 οπότε οι Βρετανοί αποχώρησαν ειρηνικά. Η επανάσταση που ακολούθησε, υπό το καθεστώς του προέδρου Αμπέιντ Καρούμε, οδήγησε στην καταπίεση και τον διωγμό πολιτών αραβικής καταγωγής. Ως μέλος της διωκόμενης αραβικής κοινότητας, ο νεαρός Αμπντουλραζάκ αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την οικογένειά του και να διαφύγει από τη χώρα, τότε νεοσύστατη Δημοκρατία της Τανζανίας. Ήταν μόλις δεκαοκτώ ετών. Το 1984 κατάφερε να επιστρέψει στη Ζανζιβάρη και να δει για τελευταία φορά τον πατέρα του λίγο πριν από το θάνατο του.

Η θεματική της προσφυγιάς διατρέχει το έργο του Γκούρνα που άρχισε να γράφει στην αγγλική εξορία στα 21 του χρόνια. Παρά το ότι η Σουαχίλι ήταν η μητρική του γλώσσα, τα αγγλικά έγιναν η γλώσσα της λογοτεχνικής του γραφής. Επηρεασμένο από την αραβική και την περσική ποίηση, καθώς και από τη σαιξπηρική παράδοση μεταξύ άλλων, η βιβλιογραφία του, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η επιτροπή του βραβείου Νομπέλ, απομακρύνεται «από τις στερεοτυπικές περιγραφές και ανοίγει το βλέμμα μας σε μια πολυπολιτισμική Ανατολική Αφρική που δεν είναι πολύ γνωστή σε διάφορα μέρη του κόσμου».

Περισσότερες πληροφορίες για τη βιογραφία και τη βιβλιογραφία του Αμπντουλραζάκ Γκούρνα μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Η φετινή βράβευση του Τανζανού μυθιστοριογράφου διαδέχεται εκείνη της Αμερικανίδας ποιήτριας Λουίζ Γκλουκ που το 2020 έγινε μία από τις 16 λογοτέχνιδες που έχουν τιμηθεί με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας ιδρύθηκε το 1901. Από τότε μέχρι σήμερα, σε αυτή την κατηγορία έχουν απονεμηθεί 114 Βραβεία. Ανάμεσα στους βραβευθέντες λογοτέχνες είναι οι μεγάλοι Έλληνες ποιητές Γιώργος Σεφέρης και Οδυσσέας Ελύτης.