H πλατφόρμα πολιτισμού του gov.gr beta

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Εκπαιδευτικά προγράμματα Οκτωβρίου

Δημοσιεύτηκε: |

Χριστουγεννιάτικη Συναυλία Εκκλησιαστικού Οργάνου. Στο εκκλησιαστικό όργανο του Μεγάρου, μοναδικό στην Ελλάδα, η Ουρανία Γκάσιου ερμηνεύει θρησκευτικά έργα των Μπαχ, Μότσαρτ, Χαίντελ, Μεσσιάν και χαρμόσυνη μουσική των Χριστουγέννων, ενώ ο γιορταστικός ήχος της τρομπέτας διαλαλεί το μεγάλο μήνυμα των ημερών. - Έργα J.S. Bach, Th. Dubois, J. Bonnet, O. Messiaen, G. Martini, W.A. Mozart, Cl. Balbastre, A. Hollins, Π.Ι. Τσαϊκόφσκι, G.F. Handel. Το εκκλησιαστικό όργανο του Μεγάρου Μουσικής είναι κατασκευασμένο από τον φημισμένο γερμανικό οίκο Johannes Klais Orgelbau και συνδυάζει την παραδοσιακή τεχνική κατασκευής (που έχει τις ρίζες της στον 13ο αιώνα) με σπουδαία σύγχρονη τεχνολογία, έτσι ώστε να καλύπτει τις απαιτήσεις όλων των μουσικών εποχών. Ουρανία Γκάσιου εκκλησιαστικό όργανο. Δημήτρης Γκόγκας τρομπέτα. Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, 26 Δεκεμβρίου 2016 / ©Akriviadis

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με το ανανεωμένο πρόγραμμα των εκπαιδευτικών του δράσεων, δίνει την ευκαιρία σε οικογένειες, παιδιά, ενήλικες, σχολεία και ειδικές ομάδες κοινού να ανακαλύψουν γνωστές και κρυφές πτυχές του.

Στις 3/10 άνοιξε ο κύκλος Ανακαλύπτοντας τα μουσικά όργανα. Οικογένειες με παιδιά από 6 ετών παρακολουθούν «άτυπες» συναυλίες, κατά τις οποίες η απόσταση ανάμεσα στο κοινό και τους μουσικούς εκμηδενίζεται. Οι νεαροί φίλοι μας βιώνουν έτσι μια ξεχωριστή εμπειρία: βλέπουν και ακούνε τις φράσεις μιας μουσικής σύνθεσης να ξεδιπλώνονται μπροστά τους, παρατηρώντας ταυτόχρονα τα μέλη της ορχήστρας να συνεργάζονται για το τελικό αποτέλεσμα.

Στην πρώτη συνάντηση του κύκλου, τα παιδιά είχαν τη σπάνια ευκαιρία να γνωρίσουν τα έγχορδα της συμφωνικής ορχήστρας, με τη βοήθεια των μουσικών της Underground Youth Orchestra υπό την καθοδήγηση του καλλιτεχνικού διευθυντή και μαέστρου της Κώστα Ηλιάδη.

Ουρανία Γκάσιου, ρεσιτάλ εκκλησιαστικού οργάνου. ©Akriviadis

 Το Μέγαρο έχει επίσης σχεδιάσει κύκλους εργαστηρίων, στους οποίους τα παιδιά ανακαλύπτουν πώς η Τέχνη, ως δημιουργική διαδικασία, είναι μία και μοναδική αλλά με πολλά πεδία έκφρασης. Στις 16/10 αρχίζει το εργαστήριο Συναισθησία: συνδυάζοντας τη μουσική με τις αισθήσεις με την Κάτια Παπασπηλιοπούλου. Παιδιά 4-6 ετών κατανοούν καλύτερα τις λειτουργίες και τις δυνατότητες των αισθήσεων τους, πειραματιζόμενα με χρώματα, υφές, υλικά και μυρωδιές και δοκιμάζοντας τις δημιουργικές τους δυνατότητες.

Το εργαστήριο Φθινοπωρινά ΗχοΧρώματα για παιδιά 7-12 ετών, με την Έφη Φουρίκη και τη Τζελίνα Πάλλα, που αρχίζει στις 10/10, είναι ένα ταξίδι εξερεύνησης στους κοινούς τόπους της ζωγραφικής και της μουσικής με κίνηση, αυτοσχεδιασμό, φωνή, μουσικά όργανα και τα παιχνίδια του φωτός.

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών προσφέρει από τις 9/10 ένα πρόγραμμα βιωματικού προσανατολισμού σε παιδιά από 8 ετών, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να γνωρίσουν τους ανθρώπους του Μεγάρου και να ανακαλύψουν όλα τα «κρυφά» επαγγέλματα που σχετίζονται με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας παράστασης ή μιας συναυλίας, μέσα από μια περιήγηση στα παρασκήνια  και σε χώρους που δεν είναι προσβάσιμοι στο ευρύ κοινό.

Επιπλέον, φέτος προτείνονται εκπαιδευτικά προγράμματα άμεσα συνδεδεμένα με το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Μεγάρου για διάφορες κατηγορίες κοινού:

 

 

Στις 16/10 έχει προγραμματιστεί ένα εργαστήριο χορού για εφήβους από 12 ετών, ένα δίωρο πειραματισμού με κάποια από τα εργαλεία που δομούν το τελευταίο μέρος της παράστασης Salema Revisited σε χορογραφία Αντώνη Φωνιαδάκη: παλμός, συντονισμός, αντίστιξη, επανάληψη, έκσταση. Με την καθοδήγηση των βοηθών χορογράφου Μαρκέλλα Μανωλιάδη και Pierre Magendie, οι συμμετέχοντες θα βρεθούν ταυτόχρονα στη θέση των χορευτών και του χορογράφου, με σκοπό να βιώσουν ένα μέρος της δημιουργικής διαδικασίας της παράστασης. Σκοπός τους είναι να γίνει ο χορός ένα με τη μουσική, και ο χορευτής ένα με την ομάδα.

Στις 24/10, τα παιδιά ανεβαίνουν στη σκηνή της Αίθουσας Χρήστος Λαμπράκης για να ακούσουν, σε απόσταση αναπνοής, το περίφημο εκκλησιαστικό όργανο του Μεγάρου και να μάθουν όλα τα μυστικά του υπό την καθοδήγηση του χορδιστή Γιάννη Καρύδα και με τη συμμετοχή της Όλγας Ανδρονίκου, μαθήτριας του τμήματος εκκλησιαστικού οργάνου του Ωδείου Αθηνών.

 

 

 

Πληροφορίες συμμετοχής: 210 72 82 728

 

Στις 24/10 διοργανώνεται masterclass, στο οποίο θα διδάξει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μεγάρου και διεθνούς φήμης πιανίστας Γιάννης Βακαρέλης.

 

Σε όλες τις εκπαιδευτικές δράσεις του Μεγάρου, θα τηρηθούν τα προβλεπόμενα μέτρα υγειονομικής προστασίας. Περισσότερες πληροφορίες εδώ:

https://www.megaron.gr/metraprolipsiskatatoucovid-19-stomegaromousikisathinon/

 

Πληροφορίες

http://www.megaron.gr 

 

Exit mobile version