Η πλατφόρμα πολιτισμού του

Δημοσιεύτηκε: 18.10.2021 | Εκδήλωση

Γενεύη και Ελλάδα: Μία φιλία στην υπηρεσία της ανεξαρτησίας

Από τις 15 Οκτωβρίου 2021 έως τις 30 Ιανουαρίου 2022 παρουσιάζεται στο Μουσείο Τέχνης και Ιστορίας στη Γενεύη μία έκθεση με επίκεντρο τον Ιωάννη Καποδίστρια, τον Ελβετό πολιτικό Σαρλ Πικέτ ντε Ροχεμόν και τον μεγάλο Ελβετό φιλέλληνα Ζαν Γκαμπριέλ Εϊνάρ.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA

Με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Ελλάδας (25 Μαρτίου 1821), το Ιδρυμα Hardt για τη Μελέτη της Κλασικής Αρχαιότητας (Vandœuvres) και το Μουσείο Τέχνης και ιστορίας στη Γενεύη (Musée d’art et d’histoire – MAH) υπενθυμίζουν τις φιλικές σχέσεις Ελλάδας και Γενεύης στις αρχές του 19ου αιώνα.

Ένας Έλληνας, ο Ιωάννης Καποδίστριας, και δύο Γενεύοι, ο Σαρλ Πικέτ ντε Ροχεμόν και ο Ζαν Γκαμπριέλ Εϊνάρ, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ενσωμάτωση της Γενεύης στην Ελβετική Συνομοσπονδία και την ανεξαρτησία της Ελλάδας. Ο Εϊνάρ ήταν επίσης συνιδρυτής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.

Η έκθεση αναδεικνύει τη συλλογή του Μουσείου Τέχνης και Ιστορίας της Γενεύης καθώς και συλλογές ιδρυμάτων και ελβετικών Μουσείων. Επίσης, υποστηρίζεται από φορείς στην Ελλάδα, ιδίως από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το Μουσείο Καποδίστρια στην Κέρκυρα, το Μουσείο Μπενάκη και το Μουσείο Φιλελληνισμού στην Αθήνα, καθώς και από ιδιώτες συλλέκτες.

Jean-Étienne Chaponnière (1801-1835),
sculptor
Ami Dériaz, founder
Greek girl weeping on Byron’s grave, 1827 (model), 1871 (cast)
Bronze, electroplated, H. 94, W. 75, D. 68 cm
Purchased 1871, inv. 1871-1
© Geneva art and history museum,
photo: F. Bevilacqua

Η έκθεση αναπτύσσεται σε τρία μέρη:

Το πρώτο μέρος της έκθεσης

Παρουσιάζει τον ουσιαστικό ρόλο που έπαιξε ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε από τον Τσάρο Αλέξανδρο Α‘ που τον διόρισε πρέσβη της Ρωσίας στη Γενεύη το 1813 στη Γενεύη, με σκοπό να συνεισφέρει στην αναδιαμόρφωση της Ευρώπης μετά την πτώση του Ναπολέοντα. Είχε δε σημαντικό ρόλο στην ενότητα και την ανεξαρτησία της Ελβετίας συνεισφέροντας στο ελβετικό σύνταγμα, που προέβλεπε 19 αυτόνομα κρατίδια (καντόνια) στο πλαίσιο της ελβετικής ομοσπονδίας.

30 card game, box and rules
The Greeks and the Turks. Enigma game,
1821-1840
From the Grand d’Hauteville family, Château
d’Hauteville, Saint-Légier (VD)
Coloured and gilded paper, H. 7.5, W. 5 cm
Inv. 7050.0
© Swiss Museum of Games, La Tour-de-Peilz,
photo: J. Demotz

Το δεύτερο μέρος της έκθεσης

Αναδεικνύει το έργο των Φιλελλήνων της Γενεύης και συγκεκριμένα του Ζαν-Γκαμπριέλ Εϊνάρ, κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης μεταξύ των Ελλήνων και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (1821-1830).

1 Phoenix
Hellenic Republic, 1828
Silver, 4.36 g., Diam. 22.3 mm, 180°.
Inv. 1
© Melissa for Hellenism Association,
photo: N. Jacquet

Το τρίτο μέρος της έκθεσης

Επικεντρώνεται στις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο Καποδίστριας, που εξελέγη ως πρώτος Πρόεδρος της Ελλάδας στις 27 Μαρτίου 1827, στην οικοδόμηση του νέου κράτους και υπενθυμίζει την αδιάκοπη υποστήριξη του Ζαν-Γκαμπριέλ Εϊνάρ στο ελληνικό έθνος, ακόμη και μετά τη δολοφονία του φίλου του Καποδίστρια το 1831. Η έκθεση ολοκληρώνεται με μια υπενθύμιση των δεσμών φιλίας που ένωσαν την Ελλάδα και την Ελβετία πολύ πριν από τον 19ο αιώνα και που συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Σημειώνεται ότι ο Εϊνάρ ήταν επίσης συνιδρυτής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.