Η πλατφόρμα πολιτισμού του

Στο σπίτι του Γιώργου Σεφέρη: Μεγάλο νυχτερινό εσωτερικό , 95Χ120 εκ., λάδι σε καμβά, 2018, Συλλογή της Καλλιτέχνιδας, Αθήνα. Eυγενική παραχώρηση της Γκαλερί Citronne

Δημοσιεύτηκε: 21.09.2021 | Εκδήλωση

Έκθεση «Λήδα Κοντογιαννοπούλου: Το Σπίτι της Μνήμης»

Τα σπίτια των κορυφαίων της τέχνης του 20ού αιώνα, Τέτση, Μελά και Σεφέρη αποτυπωμένα ζωγραφικά με κεντρικό σημείο αναφοράς το σπίτι του ποιητή, που ”έφυγε” πριν από 50 χρόνια, στο Μουσείο Μπενάκη σε μια έκθεση υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Kατερίνας Σακελλαροπούλου. Από τις 22 Σεπτεμβρίου έως τις 8 Ιανουαρίου 2022.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA

Στις 20 Σεπτεμβρίου 2021 συμπληρώνονται πενήντα χρόνια (1971-2021) από τον θάνατο του κορυφαίου ποιητή Γιώργου Σεφέρη, του πρώτου Έλληνα λογοτέχνη που τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ.

Το Μουσείο Μπενάκη αποτίει φόρο τιμής στον Ποιητή, οργανώνοντας σειρά εκδηλώσεων με κεντρικό σημείο αναφοράς την έκθεση της Λήδας Κοντογιαννοπούλου Το Σπίτι της Μνήμης, στην Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, εκεί όπου φυλάσσεται και το Νόμπελ του 1963.

Με την έκθεση Το Σπίτι της Μνήμης κλείνει ένας πενταετής κύκλος δουλειάς της Κοντογιαννοπούλου. Από τα τέλη του 2015 και μέχρι τις αρχές του 2021, η Λήδα Κοντογιαννοπούλου επισκέφθηκε και αποτύπωσε ζωγραφικά τα σπίτια τριών κορυφαίων της τέχνης του 20ού αιώνα, του Παναγιώτη Τέτση, της Ναταλίας Μελά, του Γιώργου Σεφέρη. Τους δύο πρώτους τούς γνώρισε προσωπικά και τους συναναστράφηκε, στην έκθεση όμως πρωταγωνιστεί το σπίτι του Σεφέρη, η θρυλική «Άγρας 20».

Από τα εσωτερικά των σπιτιών αυτών, η Κοντογιαννοπούλου δεν μας δίνει απλές απεικονίσεις τους, αλλά, με τα λόγια του Δημήτρη Πικιώνη για τον Νίκο Εγγονόπουλο και τις δικές του προσόψεις ελληνικών σπιτιών, «ψυχογραφίες σπιτιών» με «διεισδυτική και ποιητική απόδοση του θέματος».

Πηγές αναφοράς της Κοντογιαννοπούλου είναι τα ανήσυχα εσωτερικά του Edward Hopper και οι γαλήνιες νεκρές φύσεις του Giorgio Morandi.