Η πλατφόρμα πολιτισμού του

Εάλω Θεσσαλονίκη

Δημοσιεύτηκε: 25.08.2021 | Εκδήλωση

Εάλω Θεσσαλονίκη – Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

ΑΝΑΒΟΛΗ της παράστασης λόγω του τριήμερου εθνικού πένθους για την απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη

Η παράσταση/performance παρουσιάζεται στις 1 & 2 Σεπτεμβρίου, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. Ώρα έναρξης παράστασης: 20.00

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA

1 & 2 Σεπτεμβρίου, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Θεσσαλονίκη

Κατηγορία: Θέατρο

Παραγωγή: The Greyblue gap και μετα-Θέατρο 

Ώρα: 20:00


Αναβολή της παράστασης λόγω του τριήμερου εθνικού πένθους για την απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη

Από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοινώνεται ότι, λόγω του τριήμερου εθνικού πένθους που κηρύχθηκε από την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη, αναβάλλονται από σήμερα έως και το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου, όλες οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις του θεσμού του ΥΠΠΟΑ «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός».


 

Προκρατήσεις για 1 Σεπτεμβρίου

Προκρατήσεις για 2 Σεπτεμβρίου

 

Δύο βυζαντινά χρονογραφήματα, υψηλής λογοτεχνικής αξίας, αφηγηματικής παραστατικότητας και εσωτερικής έντασης, βρίσκονται στον πυρήνα της παράστασης/performance για τέσσερις ηθοποιούς και έναν χορευτή.

Αντλώντας ελεύθερα υλικό από Τα χρονικά των αλώσεων της Θεσσαλονίκης (Άγρα, Αθήνα 2010) η παράσταση δραματοποιεί επιλεγμένα αποσπάσματα από τις προσωπικές αυτοβιογραφικές ιστορικές αφηγήσεις του ιερέα Ιωάννη Καμινιάτη και του επίσης ιερέα Ιωάννη Αναγνώστη. Αυτόπτες μάρτυρες, με διαφορετικό βαθμό εμπλοκής, στην άλωση της Θεσσαλονίκης το 904 μ.Χ. από Σαρακηνούς πειρατές, ο πρώτος, στην άλωση του 1430 μ.Χ. από τους Τούρκους του Μουράτ, ο δεύτερος, αναζήτησαν καταφύγιο στη βάσανο της γραφής.

Η παράσταση υιοθετώντας την τεχνοτροπία των «αγγελικών ρήσεων» της αρχαίας ελληνικής Τραγωδίας αλλά και κώδικες ρητορικής ανάγνωσης δραματοποιεί τη σωματοποίηση της φρίκης του πολέμου, αναδεικνύει την τραγική θεατρικότητα της ιστορικής αφήγησης, και με ανθρωπολογικό ενδιαφέρον αντικρίζει κατάματα τη βία της Ιστορίας.

 

Συντελεστές

Δραματουργική διασκευή – Σκηνοθεσία: Ρούλα Πατεράκη

Σκηνογραφική επιμέλεια αρχαιολογικού χώρου: Ρούλα Πατεράκη – Μαριλένα Καλαϊτζαντωνάκη

Κοστούμια: Μαριλένα Καλαϊτζαντωνάκη

Φωτισμοί: Ρούλα Πατεράκη

Ηθοποιοί: Θανάσης Δόβρης, Δήμητρα Χατούπη, Nάντια Μουρούζη, Ευανθία Κουρμούλη

Χορεύτρια: Μπέττυ Δραμισιώτη