Η πλατφόρμα πολιτισμού του

Δημοσιεύτηκε: 17.08.2021 | Αρχαιολογικοί Χώροι

Αυγουστιάτικη Πανσέληνος 2021: Ελεύθερη είσοδος σε 120 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διοργανώνει για μία ακόμη χρονιά τις εκδηλώσεις της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου προσφέροντας τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία στο κοινό με ελεύθερη είσοδο, την Κυριακή 22 Αυγούστου. Δείτε πότε ξεκινούν οι εκδηλώσεις και σε ποιους αρχαιολογικούς χώρους, υπό το φως του φεγγαριού.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA

Η πανσέληνος στις 22 Αυγούστου μας δίνει την ευκαιρία να επισκεφτούμε ελεύθερα αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία ανά την Ελλάδα, τηρώντας πάντα τα μέτρα προστασίας κατά της εξάπλωσης της πανδημίας. Σημειώνουμε ότι ορισμένοι αρχαιολογικοί χώροι ετοιμάζουν ποικίλες εκδηλώσεις (από τις 20 έως τις 25 Αυγούστου).

Για το 2021, 200 χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση, επιλέχθηκε ως θέμα της αφίσας το οχυρωματικό συγκρότημα Τρουπάκηδων -Μούρτζινων στην Καρδαμύλη, το οποίο αποτέλεσε στις αρχές του 1821 χώρο φιλοξενίας του οπλαρχηγού Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην Μάνη, στο πλαίσιο προετοιμασίας της αρχής της Eπανάστασης.

Το κοινό μπορεί να θαυμάσει φέτος την Πανσέληνο όπου επιθυμεί. Οι αρχαιολογικοί χώροι που θα φιλοξενήσουν ποικίλες εκδηλώσεις είναι πενήντα δύο. Κάποιες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και σε άλλες ημερομηνίες, ως εξής:

– Παρασκευή 20 Αυγούστου: – Μουσείο Βασιλικών Τάφων Αιγών, στην Ημαθία

– Σάββατο 21 Αυγούστου: – Κάστρο Αγίου Γεωργίου, στην Κεφαλλονιά

– Άνω Κάστρο Μυτιλήνης, στη Λέσβο

– Αρχαίο θέατρο Μίεζας, στην Ημαθία

– Αρχαιολογικός χώρος Ελέας, στην Θεσπρωτία

– Δευτέρα 23 Αυγούστου : – Αρχαιολογικός χώρος Παλατιανού, στο Κιλκίς

– Τετάρτη 25 Αυγούστου: – Αρχαιολογικός χώρος Λουτρό Πολυκάστρου, στο Κιλκίς

Οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν φέτος είναι κυρίως μουσικές συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, παραστάσεις χορού, ποιητικές απαγγελίες, προβολή ντοκιμαντέρ, εικαστικές εκθέσεις, αστροπαρατήρηση και ξεναγήσεις.

Μπορείτε να βρείτε όλες τις εκδηλώσεις εδώ

panselinos_2021_programma_gr_130821

Πραγματοποιούνται υπό τον συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σε συνεργασία με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς και πολιτιστικούς, εξωραϊστικούς συλλόγους.

* Ματαιώνονται οι εκδηλώσεις που είχε προγραμματίσει η ΕΦ.Α.Δ.Α. στο πλαίσιο του ετήσιου θεσμού του ΥΠ.ΠΟ.Α. για την Πανσέληνο του Αυγούστου, την Κυριακή 22 Αυγούστου 2021, στον “Τύμβο του Σοφοκλή” στη Βαρυμπόμπη του Δήμου Αχαρνών και στη Μονή Δαφνίου στον Δήμο Χαϊδαρίου, λόγω της παράτασης των μέτρων που ισχύουν για απαγόρευση της μετακίνησης, διέλευσης ή παραμονής σε δάση, εθνικούς δρυμούς, περιοχές Natura και άλση, για την αποφυγή πυρκαγιών (ΦΕΚ 138/Α/5-8-2021).

Επισημαίνεται ότι ο “Τύμβος του Σοφοκλή” βρίσκεται στη δασώδη περιοχή της Βαρυμπόμπης που επλήγη από την πρόσφατη πυρκαγιά, αλλά το μνημείο ευτυχώς παρέμεινε ανέπαφο, και η Μονή Δαφνίου στο δάσος του Ποικίλλου Όρους.

* Οι εκδηλώσεις και η επίσκεψη του κοινού στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία θα διεξαχθούν σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα ασφαλείας που έχουν καταρτισθεί για κάθε αρχαιολογικό χώρο και μουσείο στο πλαίσιο περιορισμού διασποράς του κορωνοιού COVID 19 και σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα ασφαλείας κατά την περίοδο πραγματοποίησής τους.

Για μία ακόμη, δύσκολη υπό τις συνθήκες της πανδημίας χρονιά, οι Περιφερειακές και Ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και το προσωπικό τους, συνεχίζουν τον επιτυχή θεσμό της Πανσελήνου του Αυγούστου. Σας προσκαλούμε όλους στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία την ωραιότερη νύχτα του ελληνικού καλοκαιριού, την Κυριακή 22 Αυγούστου.