Η πλατφόρμα πολιτισμού του

Η ΕΛΣΟΝ συμμετέχει στο Konzerthaus του Βερολίνου στο πλαίσιο του φεστιβάλ Young Euro Classic

Δημοσιεύτηκε: 28.07.2021 | Εκδήλωση

Η ΕΛΣΟΝ τιμά τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση με συναυλίες σε Δελφούς, Κέρκυρα και Βερολίνο

Συναυλίες με ρεπερτόριο εμπνευσμένο από δύο διαφορετικούς ήρωες, θα δώσει η ΕΛΣΟΝ στο Υπαίθριο Θέατρο Δελφών «Φρύνιχος» την Τετάρτη 28 Ιουλίου, στο Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας την Παρασκευή 30 Ιουλίου και στο διάσημο Konzerthaus του Βερολίνου την Κυριακή 1 Αυγούστου, στο πλαίσιο του Young Euro Classic.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA

Οι μουσικοί της Ελληνικής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων (ΕΛΣΟΝ), από διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού, υπό την καθοδήγηση του καλλιτεχνικού διευθυντή, Διονύση Γραμμένου, τιμούν την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση με  συναυλίες στους Δελφούς (28/7) και την Κέρκυρα (30/7), λίγο πριν την εμφάνισή τους στο διάσημο Konzerthaus του Βερολίνου στο πλαίσιο του διεθνούς φεστιβάλ Young Euro Classic, το σημαντικότερο φεστιβάλ διεθνώς για ορχήστρες νέων μουσικών

Στις συναυλίες συνδέεται η «Hρωική» Συμφωνία Αρ. 3 του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν με επιλεγμένους Ελληνικούς Χορούς του Νίκου Σκαλκώτα – αυτό είναι το ρεπερτόριο που επέλεξε η Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων για να τιμήσει τους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης. Όπως σημειώνει ο Διονύσης Γραμμένος, ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣΟΝ, «η ορχήστρα μας τιμά τους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης, συνδέοντας τον δικό μας αγώνα για απελευθέρωση με τις ιδέες και το πνεύμα της ελευθερίας, της ισότητας και της αδελφοσύνης».

 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ

Οι συναυλίες της ΕΛΣΟΝ τελούν υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου

*H συναυλίες θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο των υποδείξεων του ΕΟΔΥ

Νίκος Σκαλκώτας (1904 – 1949)
36 Ελληνικοί Χοροί
i. Σειρά 2:XII Πελοποννησιακός («Λύγκος ὁ γενναῖος ἄνδρας»)
ii. Σειρά 1:IX Ο Χορός του Ζαλόγγου
iii. Σειρά 3:X Αρκαδικός
iv. Σειρά 3:XI Μεσσολογγίτικος
v. Σειρά 3:ΧΙΙ Μαζωχτός

Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (1770 – 1827)
Συμφωνία αρ.3 σε Μι ύφεση μείζονα, έργο 55, «Ηρωική»

“Το 1770, δύο επαναστατικές φυσιογνωμίες με ηρωικές, τολμηρές προσωπικότητες γεννήθηκαν σε δύο διαφορετικά, πλην όμως συμβολικά, σημεία της Ευρώπης. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης στο Ραμοβούνι Μεσσηνίας και ο Λούντβιχ βαν Μπετόβεν στη Βόννη της Γερμανίας.
Ανατρεπτικές μορφές αμφότεροι, μέσα από τη σκέψη, το έργο και τη δράση τους διαμόρφωσαν και καθόρισαν, ο καθένας με τον τρόπο του, τη νεωτερική ιστορία των χωρών τους και όχι μόνο. Από διαφορετικές αφετηρίες και με διαφορετικά μέσα, στόχευσαν ο καθένας προς σκοπούς, είτε κοινωνικής είτε καλλιτεχνικής επαναστατικής δημιουργίας, που όμως ενείχαν τις ίδιες αξίες και ιδέες.
Εμπνευσμένοι από τα ιδανικά της Γαλλικής Επανάστασης και την ηγετική προσωπικότητα του Ναπολέοντα Βοναπάρτη, ο Κολοκοτρώνης ηγήθηκε της Ελληνικής Επανάστασης, σημειώνοντας στα απομνημονεύματά του πως «ο Ναπολέοντας και η Επανάστασή του άνοιξε τα μάτια του κόσμου». Ο Μπετόβεν, με τη μοναδική καλλιτεχνική του δημιουργικότητα, συνέθεσε την 3η Συμφωνία του εμπνευσμένος από τον Ναπολέοντα, την οποία και αργότερα επέλεξε να αφιερώσει «σε όλους τους Ήρωες».
Με αφορμή τη συναυλία της ΕΛΣΟΝ στο Konzerthaus του Βερολίνου για το φεστιβάλ Young Euro Classic, η ορχήστρα μας τιμά τους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης, συνδέοντας τον δικό μας αγώνα για απελευθέρωση με τις ιδέες και το πνεύμα της ελευθερίας, της ισότητας και της αδελφοσύνης.
Η «Hρωική» Συμφωνία του Μπετόβεν, το ανατρεπτικό αυτό έργο που διάνοιξε τον δρόμο προς μια νέα μουσική εποχή, ενώνεται με επιλεγμένους χορούς του Νίκου Σκαλκώτα, από πόλεις και περιοχές σταθμούς της Επανάστασης του 1821. Ο Σκαλκώτας, ο οποίος έζησε και δημιούργησε στο Βερολίνο, μεταβιβάζει με τους Ελληνικούς Χορούς ένα κομμάτι της παράδοσης μας και ένα άρωμα της Ελλάδας μέσα από την προσωπική του πρωτοποριακή ματιά.” Διονύσης Γραμμένος

Προπώληση εισιτηρίων:

https://www.viva.gr/tickets/music/pollaploi-horoi/elliniki-symfoniki-orhistra-neon/