Η πλατφόρμα πολιτισμού του

Κήπος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

Δημοσιεύτηκε: 18.06.2021 | Εκδήλωση

Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής 2021: Συναυλίες και εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο

Με αφορμή την ξεχωριστή Ημέρα της Μουσικής, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, η Εθνική Λυρική Σκηνή, το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης», το Αρχαιολογικό Μουσείο Άργους Ορεστικού και άλλοι ακόμη φορείς πραγματοποιούν εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα με ελεύθερη είσοδο που μπορούμε να απολαύσουμε, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την ασφάλεια της υγείας όλων – Δείτε τις εκδηλώσεις.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA

Η Γιορτή της Μουσικής καθιερώθηκε στις 21 Ιουνίου 1982 στο Παρίσι, με πρωτοβουλία του τότε υπουργού Πολιτισμού Ζακ Λανγκ. Από το 1985 και με αφετηρία την Ελλάδα, η γιορτή αυτή λαμβάνει χώρα σε όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, έχοντας φτάσει σήμερα να διεξάγεται σε είκοσι δύο πόλεις.

Στο πλαίσιο αυτής της μεγάλης ευρωπαϊκής μουσικής γιορτής, την Κυριακή 20 Ιουνίου και την Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021, πραγματοποιούνται συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους με τη φροντίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Αναλυτικά:

1. Εθνική Λυρική Σκηνή

www.nationalopera.gr/GNOTV, 21/06/2021
(Διαδικτυακή Πλατφόρμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, GNO TV)

Ένα μοναδικό ρεσιτάλ του Γιώργου Μουλουδάκη με έργα για κιθάρα θα κάνει πρεμιέρα στην διαδικτυακή πλατφόρμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, την GNO TV, τη Δευτέρα 21 Ιουνίου δωρεάν για το κοινό, στο πλαίσιο της Ημέρας Μουσικής.

Πρόκειται για μια επιλογή από έργα για κιθάρα αφιερωμένα στον ίδιο από τους Μάνο Χατζιδάκι, Νίκο Κυπουργό και Νίκο Μαμαγκάκη, πλαισιωμένα από τέσσερα δικά του έργα, στα οποία βασίστηκαν οι χορογραφίες του Β΄ Μέρους του 5ου Διαδικτυακού Φεστιβάλ της ΕΛΣ Θυμήσου, σώμα…

Θα ακουστούν τα έργα:

– Μάνος Χατζιδάκις, Σουίτα για κιθάρα (τα μέρη: Σ’ αγαπώ, Κρητικός χορός, Ποιος είν’ τρελός από έρωτα)

– Νίκος Μαμαγκάκης, Εγκώμιο στον Μάνο Χατζιδάκι (τα μέρη: Αρετούσα, Χασάπικο)

– Νίκος Κυπουργός, Εννέα μουσικές εικόνες για κιθάρα (τα μέρη: Το αλογάκι της Παναγίας, Κυνηγητό για τρεις, Το μονοπάτι για το σπίτι)

– Γιώργος Μουλουδάκης, Νυχτερινή πτήση και Γαλάζιο αμαξάκι (από τη σουίτα Ο νέος και η κουκουβάγια), Στο σαλόνι (από τον κύκλο Ρολόγια), Παράξενο τραίνο

2. Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης 

Η Μόνικα έχει όρεξη να αυτοσχεδιάσει.
Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα της Μουσικής, η Monika θα τραγουδήσει στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης όπως τραγουδάει στο πιάνο της κουζίνας του σπιτιού της.
Μία αυθεντική και αφιλτράριστη έκθεση του εαυτού της, μακριά από τις μεγαλειώδεις εμφανίσεις που την έχουμε συνηθίσει.
Για πρώτη φορά η Monika αφήνεται μόνη της μπροστά στο κοινό, ελεύθερη, χωρίς προγραμματισμούς και συγκεκριμένη επιλογή κομματιών, για να εκφραστεί και να τιμήσει την Γιορτή της Μουσικής.
Monika Φωνή, Πιάνο
Σκηνοθεσία Stavros Xenides
Ηχοληψία Γιώργος Σωτηρόπουλος
Φωτισμοί Παναγιώτης Τσεβρένης – Lighting Art

Είσοδος ελεύθερη (προσκλήσεις διατίθενται μόνο ηλεκτρονικά από Τετάρτη 16 Ιουνίου)

3. Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, 21/06/2021, ώρα 21.30

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης γιορτάζει την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής, με μία ανοιχτή συναυλία στον αύλειο χώρο του Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, υπό τη μουσική διεύθυνση του Κωνσταντίνου-Ρωμανού Παπάζογλου, που ανήκει στους πλέον ταλαντούχους μαέστρους της νέας γενιάς Ελλήνων αρχιμουσικών. Συμπράττει ως σολίστ, μία επίσης εξαιρετικά ταλαντούχος νεαρή καλλιτέχνης, η Θεσσαλονικιά βιολονίστα Αριέτα Λιάτση.

Το πρόγραμμα ξεκινά με ένα έργο του Γεώργιου Αξιώτη, ενός παραγνωρισμένου Έλληνα συνθέτη και μουσικολόγου του περασμένου αιώνα, ο οποίος ανέπτυξε έντονη καλλιτεχνική και πνευματική δραστηριότητα, αφού υπήρξε από τους συνιδρυτές του Ωδείου Πειραιώς αναλαμβάνοντας και τη διεύθυνσή του, ενώ παράλληλα εξέδωσε το περιοδικό ‘Κριτική’, μαζί με το συνάδελφό του Γεώργιο Λαμπελέτ, θέτοντας ως στόχο ‘την αναμόρφωση της μουσικής παιδείας στη χώρα’.

Η είσοδος στη συναυλία είναι ελεύθερη (με προσκλήσεις).

Μία παραγωγή της Κ.Ο.Θ. σε συνεργασία με το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.

Θα ακουστούν τα έργα:

Pablo de Sarasate (1844-1908): Zigeunerweisen, έργο 20

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791): Συμφωνία αρ. 41 σε ντο μείζονα, Κ.551 (του ‘Διός’)

4. Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Κήπος του Μεγάρου Μουσικής, 21/06/2021, ώρα 20.00

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, κάθε χρόνο στις 21 Ιουνίου, υποδέχεται το κοινό στον Κήπο του σε ένα καλοκαιρινό μουσικό πρόγραμμα διαφορετικών στιλ και με ελεύθερη είσοδο.

Στη φετινή Γιορτή της Μουσικής το σύνολο Athens Classical Players θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα κλασικής μουσικής για όλους, το σύνολο Encardia με μουσική, ταραντέλες και τραγούδια των ελληνόφωνων χωριών της Κάτω Ιταλίας και το γυναικείο φωνητικό σύνολο Chóres με παραδοσιακά τραγούδια και νανουρίσματα από όλη την Ελλάδα. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

5. Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος 

Αρχαία Λιμναία, 20/06/2021, ώρα 21.00

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος έχει προγραμματίσει για την Ημέρα Μουσικής τέσσερεις (4) μουσικές εκδηλώσεις, παραγωγής Υπουργείου Πολιτισμού, Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος και της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας ΕΠΠΙ-ΔΡΟΥΜΕ.

Πιο συγκεκριμένα, θα υλοποιηθούν:

  1. Την Κυριακή 20 Ιουνίου 2021 Μουσική εκδήλωση, σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Αμφιλοχίας και την ΑΜΚΕ ΕΠΠΙ-ΔΡΟΥΜΕ, στην Αρχαία Λιμναία και ώρα 9.00 μ.μ. .
  2. Δύο βίντεο με μουσική σύνθεση, τραγούδι και αρχαία λύρα του Γιάννη Ψειμάδα, εμπνεόμενος από    αρχαιολογικούς χώρους Αιτωλοακαρνανίας και με πλάνα από τη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου.
  3. Μαγνητοσκοπημένο βίντεο με εκδήλωση, που εκτυλίσσεται στην παραποτάμια Πύλη της αρχαίας Στράτου, δίπλα στα λιμνάζοντα νερά του ποταμού Αχελώου. Συμμετέχουν το σχήμα εθελοντών μουσικών ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ ΕΦΗΒΩΝ με τα  δύο μουσικά κομμάτια:

– Να σταθώ στα πόδια μου ( Μόνο το τραγούδι ) – Λεωνίδας Μπαλάφας
– Παραμύθι με λυπημένο τέλος –  Μίλτος Πασχαλιδης.

Οι τρεις βιντεοπροβολές θα αναρτηθούν στον λογαριασμό Facebook και την ιστοσελίδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος την Δευτέρα 21 Ιουνίου.

6. Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς

Αρχαιολογικό Μουσείο Άργους Ορεστικού, 21/06/2021

Aνήμερα της Ημέρας Μουσικής η είσοδος στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άργους Ορεστικού θα είναι ελεύθερη για το κοινό, καθώς σε αυτό θα φιλοξενείται έως τις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους η Περιοδική Έκθεση “Αρχαίων Ήχοι. Γιώργος Πολύζος̇ χειροποιώντας μουσικά όργανα”.

Η έκθεση αποτελεί προϊόν συνεργασίας με τον Γιώργο Πολύζο, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας, το Σύνολο Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής «Ορφεία Αρμονία» και το Δήμο Άργους Ορεστικού.

Χάρη στα μουσικά όργανα που κατασκεύασε ο Γιώργος Πολύζος  και στον τρόπο που αυτά εντάσσονται στη μόνιμη έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου, σε άμεση συνομιλία με αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής, το κοινό θα  πάρει απαντήσεις για το ποιά και πώς ήταν τα αρχαία μουσικά όργανα, το ρόλο τους μέσα στην κοινωνία, ενώ θα μπορέσει να προσεγγίσει την αρχαία μουσική πολυαισθητηριακά.

7. Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης»

Bodossaki Lectures on Demand, 21/06/2021, ώρα 20.30
(Ιστότοπος του Ιδρύματος Μποδοσάκη BLOD)

Το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης» – Κέντρο Εθνομουσικολογίας σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα του ICOM, στο πλαίσιο του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής 2021, διοργανώνουν μουσική εκδήλωση, το Σάββατο 12 Ιουνίου 2021 και ώρα 20:30, με τίτλο: Μουσικές διηγήσεις του ’21. Τραγουδώντας την Ιστορία. 

Πρόκειται για ένα μουσικό αφιέρωμα στην Επανάσταση του 1821 με τη χορωδία παραδοσιακής μουσικής «Ροδιά». Θα παρουσιαστούν τραγούδια που ιστορούν γεγονότα της Επανάστασης, αλλά και άλλα από την περίοδο λίγο πριν αυτή ξεσπάσει και συνταράξει τις ζωές όσων τη βίωσαν και όσων ακολούθησαν. Τραγούδια που μιλούν για τους πρωταγωνιστές της περιόδου εκείνης που λειτούργησε σαν καταλύτης στη διαμόρφωση της σύγχρονης Ελλάδας. Τραγούδια που συνέβαλαν με τον καιρό στη διαμόρφωση της εθνικής συνείδησης και που σήμερα λειτουργούν ως υπόμνηση, ανάμνηση και μνήμη της μικρής και της μεγάλης Ιστορίας του τόπου.

Η εκδήλωση εγκαινιάζει τον τριετή κύκλο δράσεων του Μουσείου με τίτλο «Μουσικές ταυτότητες» που για το 2021 είναι αφιερωμένες στο θέμα: «Μουσική και εθνική ταυτότητα». Εγκαινιάζει επίσης τη δράση του Ελληνικού Τμήματος του ICOM με τίτλο «Μουσεία και Μουσική».

ΧΩΡΟΣ: Ο κήπος του Μουσείου (Διογένους 1-3, 10556 Αθήνα)

ΧΡΟΝΟΣ: Σάββατο 12 Ιουνίου 2021

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 20.30 Διάρκεια: 75 λεπτά

Είσοδος ελεύθερη. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 210 3254129 (Δευτέρα 7.6.2021 έως Πέμπτη 10.6.2021, 10:00 με 13:00). Οι θέσεις είναι περιορισμένες λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση του covid 19 και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Ακόμη: 

Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ 

Ηρώδειο, 21.00

Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής, τη Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021, στις 21.00, παρουσιάζει, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, μια ξεχωριστή συναυλία στο Ηρώδειο, στην πρώτη μεγάλη φετινή εμφάνισή της παρουσία κοινού. Η συναυλία θα μεταδοθεί απευθείας από την ΕΡΤ2 και το Τρίτο Πρόγραμμα. Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα, υπό τη διεύθυνση του πολυβραβευμένου μαέστρου Γιώργου Πέτρου, θα ερμηνεύσει δύο αριστουργήματα του ρομαντικού ρεπερτορίου, «Το ειδύλλιο του Ζίγκφριντ» του Ρίχαρντ Βάγκνερ (1813-1883) και τη Συμφωνία αρ. 2 σε ντο μείζονα, έργο 61, του Ρόμπερτ Σούμαν (1810-1856).

Επισκεφθείτε τον επίσημο σύνδεσμο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής για περισσότερες πληροφορίες και εκδηλώσεις:

https://www.facebook.com/EuropeanMusicDay.Gr