H πλατφόρμα πολιτισμού του gov.gr beta

Διάλεξη σε live streaming: «Παραμερίζοντας το πέπλο του χρόνου: Αρχαίο θέατρο Γιτάνων»

Δημοσιεύτηκε: |

Αρχαίο θέατρο Γιτάνων

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» θα  παρουσιάσουν την τέταρτη και τελευταία διαδικτυακή διάλεξη του κύκλου «Πολιτιστική Διαδρομή αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου» με θέμα την παρουσίαση της πορείας των έργων αναστήλωσης των αρχαίων θεάτρων – πόλων της Πολιτιστικής Διαδρομής.

Η μετάδοση της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί ζωντανά από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ηγουμενίτσας και οι ομιλητές της διάλεξης με θέμα «Γίτανα. Το έργο αποκατάστασης και ανάδειξης του θεάτρου» θα είναι οι:

– κ. Γιάννης Χουλιαράς, Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας.

– κ. Γεωργία Πλιάκου, Προϊσταμένη του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας.

Την εκδήλωση προλογίζει ο Πρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», κ. Σταύρος Μπένος.

Ιστορικά στοιχεία

Η αρχαία πόλη των Γιτάνων βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της Θεσπρωτίας, σε μικρή απόσταση από τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Αποτέλεσε πολιτικό κέντρο του Κοινού των Θεσπρωτών από την ίδρυσή της γύρω στα μέσα του 4ου αι. π.Χ., έως την κατάληψή της από τους Ρωμαίους το 168/7 π.Χ. Ο οικισμός περιβαλλόταν από ισχυρή οχύρωση και διέθετε οργανωμένο πολεοδομικό σύστημα. Τα δημόσια οικοδομήματα, όπως το πρυτανείο- αρχείο, η αγορά, οι ναοί της Θέμιδος και της Παρθένου, συγκεντρώνονται στο δυτικό τμήμα της πόλης.

Το θέατρο των Γιτάνων οικοδομήθηκε σε μια πλεονεκτική θέση, έξω από τα τείχη, δίπλα στον πλωτό κατά την αρχαιότητα ποταμό Θύαμι και σε συνάφεια με τα υπόλοιπα δημόσια οικοδομήματα, καθώς εξυπηρετούσε, πέραν της διδασκαλίας αρχαίου δράματος, πολιτικές συγκεντρώσεις των Ηπειρωτών. Η ανασκαφή του ξεκίνησε το 1996 και συνεχίστηκε έως το 2017. Προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία του μνημείου, το οποίο παρουσίαζε σοβαρά δομικά προβλήματα, εκπονήθηκαν εξειδικευμένες μελέτες στερέωσης και αποκατάστασής του. Το έργο της αποκατάστασης του θεάτρου εντάχθηκε στο Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020» και υλοποιείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας. Οι εργασίες συντήρησης και αναστήλωσης των τριών κεντρικών κερκίδων του κοίλου, που θα παρουσιαστούν αναλυτικά,  ολοκληρώθηκαν στο τέλος του 2020.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη διάλεξη στο παρακάτω βίντεο την ημέρα της εκδήλωσης και μόλις πέντε λεπτά πριν την έναρξή της.

 

Exit mobile version