H πλατφόρμα πολιτισμού του gov.gr beta

100 χρόνια Μιχάλης Κακογιάννης

Δημοσιεύτηκε: |

Μιχάλης Κακογιάννης

Στις 11 Ιουνίου 1921 γεννήθηκε ο Μιχάλης Κακογιάννης «εις γην εναλίαν Κύπρον». Ήταν ο πρώτος δημιουργός που με την κινηματογραφική  μεταφορά των έργων του Ευριπίδη και του  Καζαντζάκη έβγαλε την Ελλάδα εκτός συνόρων και την καθιέρωσε στην παγκόσμια σκηνή προβάλλοντας τον πολιτισμό της. Η τραγωδία απέκτησε σύγχρονη φόρμα και γραφή, ο κόσμος της λογοτεχνίας και του θεάτρου έδεσε αρμονικά με εκείνον με τη μαγεία του κινηματογράφου, τραγούδια του Θεοδωράκη και του Χατζιδάκι άγγιζαν τις καρδιές των ανθρώπων.

Ο κοσμοπολίτης Μιχάλης Κακογιάννης  αποδείκνυε σε κάθε έργο του την ελληνικότητά του. Στην εργογραφία του ανέδειξε την Ελλάδα ως μήτρα του σύγχρονου Πολιτισμού. Πρώτος αυτός οραματίστηκε την Ακρόπολη λουσμένη στη φως, βλέποντας την από το σπίτι του. Στην πολυκύμαντη ζωή αγάπησε με πάθος τη θεατρική σκηνή και τα κινηματογραφικά στούντιο,  πλατό, μίλησε με τις προσωπικότητες των Τεχνών και της πολιτικής  του καιρού του, έπλασε μοναδικές ηρωίδες, αποτύπωσε με τόλμη την τραγωδία της Κύπρου («Αττίλας ‘74»). Κάθε έργο και μία διάκριση.

«Ηλέκτρα»

Πίσω του άφησε μια σπουδαία πολιτιστική παρακαταθήκη: Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Σήμερα τιμά τα 100 χρόνια από τη γέννηση του:  Στις 11, 12, 13 και 14 Ιουνίου θα προβληθούν οι ταινίες του «Ο Βυσσινόκηπος», «Τρωάδες» και «Ηλέκτρα», στον θερινό κινηματογράφο Ηλιούπολης «Μελίνα Μερκούρη». Σπάνιο υλικό από την ζωή και το έργο του του, θα εκτίθεται στο Εκθεσιακό Κέντρο του Δήμου Ηλιούπολης.

Στο παρακάτω βίντεο, το οποίο παραχώρησε το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στο digitalculture.gov.gr του ΥΠΠΟΑ, ο σκηνοθέτης μιλά στον κριτικό κινηματογράφου Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο για την ταινία του «Ηλέκτρα» (1962):

 

Ευχαριστούμε πολύ το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης που μας παραχώρησε βίντεο και φωτογραφίες.

Exit mobile version