H πλατφόρμα πολιτισμού του gov.gr beta

«Τα λόγια του ρολογιού V. 2»: Ηχητικές περφόρμανς στον Αρχαιολογικό χώρο Ελευσίνας

Δημοσιεύτηκε: |

Η σημαντικότερη πραγματεία πολιτικής σκέψης του ελληνικού προεπαναστατικού διαφωτισμού, η Ελληνική Νομαρχία ήτοι Λόγος περί Ελευθερίας, Ανωνύμου του Έλληνος, ένα κείμενο που ανήγγειλε την Ελληνική Επανάσταση θα ακουστεί ζωντανά σε ερμηνεία του σπουδαίου ηθοποιού Γιάννη Βογιατζή, κάτω από το Ρολόι στον επιβλητικό Αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας.

Το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει την περφόρμανς από τον πεζόδρομο της οδού Νικολαΐδου, κάνοντας τη βόλτα του, τηρώντας πάντα τις απαραίτητες αποστάσεις και φορώντας μάσκες. Παράλληλα, θα προβληθεί ζωντανά μέσα από το επίσημο κανάλι της Ελευσίνας 2023 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης στο YouTube και στο Facebook.

Η Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2023 επιχρωματίζει το Ρολόι, το μνημειώδες τοπόσημο της πόλης που δεσπόζει στον λόφο του Αρχαιολογικού Χώρου, με μια σειρά πρωτότυπων ηχητικών περφόρμανς που αποτελούνται από ερμηνείες κειμένων-ορόσημων της ελληνικής λογοτεχνίας από διακεκριμένους καλλιτέχνες, σηματοδοτώντας το Μυστήριο 2.

Η δράση «Λόγια του Ρολογιού» φιλοξενεί, στην δεύτερή της έκδοση, την Κυριακή 23 Μαΐου 2021, την ώρα του δειλινού, στις 19.10, αμέσως μετά τους χτύπους της καμπάνας, τον σπουδαίο ηθοποιό Γιάννη Βογιατζή. «Ως άλλος φλεγόμενος προφήτης στην κορυφή του λόφου», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο σκηνοθέτης Βίκτωρ Αρδίττης, ο Γιάννης Βογιατζής θα ερμηνεύσει αποσπάσματα από το εθνεγερτικό κείμενο της Ελληνικής Νομαρχίας του Ανωνύμου του Έλληνος, ένα από τα κείμενα που ανήγγειλαν την Ελληνική Επανάσταση. Συνοδεύει με τη γκάιντά του ο Βαϊτσης Χαρακοπίδης, ιδρυτικό μέλος των ΘΡΑΞ ΠANKC.

Λίγα λόγια για το κείμενο:

Αφιερωμένη στον Ρήγα Βελεστινλή, η Ελληνική Νομαρχία, Λόγος Περί Ελευθερίας είναι η σημαντικότερη πραγματεία πολιτικής σκέψης του ελληνικού προεπαναστατικού διαφωτισμού και την εξέδωσε ο ίδιος αταυτοποίητος Ανώνυμος Έλλην στην Ιταλία το 1806 σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων. Κείμενο ριζοσπαστικό, έργο εθνικής αφύπνισης και κοινωνικής κριτικής κατά των τότε κοινωνικών δομών και συνθηκών, στο οποίο ορισμένοι ερευνητές βλέπουν το εγχειρίδιο της Φιλικής Εταιρείας. Το κείμενο πραγματεύεται «την ελευθερία, την ομοιότητα και την ομόνοια» των ανθρώπων, εμπνεόμενο από τις ιδέες της Γαλλικής Επανάστασης και καλώντας τους Έλληνες σε εξέγερση. Για την περφόρμανς της Ελευσίνας, ο Βίκτωρ Αρδίττης επέλεξε εκτενή αποσπάσματα από το Πρώτο Βιβλίο του έργου.

Exit mobile version