Ο ιστορικός θερινός κινηματογράφος «Λαΐς» επαναλειτουργεί με ασφάλεια, τηρώντας το υγειονομικό πρωτόκολλο του Υπουργείου Πολιτισμού.
Το πρόγραμμα για το καλοκαίρι περιλαμβάνει δύο πολύ ενδιαφέροντα αφιερώματα σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο, μια επιλογή βραβευμένων ταινιών από τη Διανομή, και ελληνικές μικρού μήκους ταινίες στο πλαίσιο της δημοφιλούς ενότητας «Τόπο στους μικρομηκάδες!».
*Η έναρξη θα γίνει με την πολυαναμενόμενη ταινία Η Χώρα των Νομάδων (Nomadland) της Κλόε Τζάο που θα προβάλλεται καθημερινά στις 9 μ.μ. Στην ταινία, η οποία απέσπασε Όσκαρ καλύτερης ταινίας, πρωταγωνιστεί η Φράνσις Μακ Ντόρμαντ.
Αμέσως μετά, θα προβληθεί το ιταλικό Martin Eden, βασισμένο στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Τζακ Λόντον, με πρωταγωνιστή τον Λούκα Μαρινέλι, ο οποίος για τον ρόλο του αυτό κέρδισε το βραβείο καλύτερης ανδρικής ερμηνείας στην Βενετία.
Θα δούμε ακόμα: τον Πατέρα του Φλοριάν Ζελέρ, με τον Άντονι Χόπκινς να δίνει ρεσιτάλ ηθοποιίας και να αποσπά τελικά το Όσκαρ ερμηνείας, σε μια ταινία με θέμα την άνοια, το Όσκαρ καλύτερης διεθνούς ταινίας Άσπρο πάτο του Τόμας Βίντερμπεργκ με τον εξαιρετικό Μαντς Μίκελσεν, τη νέα ταινία των αδερφών Νταρντέν Αναμεσά μας (βραβείο σκηνοθεσίας στις Κάνες), αλλά και τα: Minari του κορεάτη Λι Ισαάκ Τσουνγκ (Όσκαρ β’ γυναικείου ρόλου), Promising young woman της Έμεραλντ Φενελ (Όσκαρ καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου), First Cow της Κέλι Ράιχαρντ, Γεύση της Απιστίας του Κρίστοφερ Μπόε και Αμμωνίτης της Φράνσις Λι με την Κέιτ Γουίνσλετ.
*Οι προβολές στην «Λαΐδα», περιλαμβάνουν τρεις νέες ελληνικές ταινίες: το Digger του Τζώρτζη Γρηγοράκη, που χάρισε στον πρωταγωνιστή του Βαγγέλη Μουρίκη το βραβείο καλύτερης ερμηνείας στο Σεράγεβο, τα Μήλα του Χρήστου Νίκου με τον Άρη Σερβετάλη (ταινία έναρξης στους «Ορίζοντες» του Φεστιβάλ της Βενετίας και επίσημη πρόταση της Ελλάδας για τα Όσκαρ), αλλά και τη νέα ταινία του Νίκου Κορνήλιου “Canto Si Tú Cantas, Τραγουδώ Αν Τραγουδάς”, όπου το σινεμά συναντά το μιούζικαλ, το θέατρο, την λογοτεχνία και τον αυτοσχεδιασμό.
*Οι σινεφίλ θα έχουν όμως την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ξανά μερικές κλασικές ταινίες, που θα θυμηθούν οι παλιότεροι και θα γνωρίσουν οι νεότεροι: Το παιχνίδι των λυγμών του Νίλ Τζόρνταν, Μερικοί το προτιμούν καυτό του Μπίλι Γουάιλντερ, Ροζ Πάνθηρας του Μπλέικ Έντουαρντς, Μπλε Βελούδο και Mulholland Drive του Ντέιβιντ Λιντς αλλά και το αποκατεστημένο σε 4Κ αριστούργημα Ο μεγάλος δικτάτωρ του Τσάρλι Τσάπλιν.
Θα δούμε ακόμη ένα αφιέρωμα στις ταινίες του σπουδαίου Γουόνγκ Καρ Γουάι (4 ταινίες), την Τριλογία των Χρωμάτων του Κριστόφ Κισλοφσκι
ΕΛΛΑΔΑ-ΓΑΛΛΙΑ: ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ
Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος γιορτάζουν την ελληνογαλλική φιλία, με τη διοργάνωση ενός εκτενούς αφιερώματος στην κοινή κινηματογραφική ιστορία των δύο χωρών.
Πρόκειται για ένα φιλόδοξο κινηματογραφικό αφιέρωμα το οποίο σχεδιάζεται από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, τη Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάστασης του 1821.
Η ελληνογαλλική φιλία που σφυρηλατήθηκε κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821, δημιούργησε μία συνεχή και γόνιμη επαφή στον πνευματικό κόσμο των δύο χωρών. Αποτέλεσμα αυτού του διαλόγου και της στενής φιλίας μεταξύ του Ανρί Λανγκλουά και της Αγλαΐας Μητροπούλου ήταν και η δημιουργία της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, ενώ αποκορύφωμα αυτής της στενής σχέσης ήταν κι η πρόσφατη σημαντική συνεργασία μεταξύ των δύο Ταινιοθηκών για την αποκατάσταση και ψηφιοποίηση της ταινίας Οι Απάχηδες των Αθηνών (1930) του Δημήτρη Γαζιάδη.
*Μια πρώτη γεύση θα πάρουμε στις 10-16 Ιουνίου όταν η Ταινιοθήκη θα παρουσιάσει στον θερινό της το online αφιέρωμα του 21ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, όπου καλεσμένοι Έλληνες σκηνοθέτες παρουσιάζουν τις γαλλικές ταινίες της επιλογής τους: έργα που αγάπησαν, που τους σημάδεψαν ή τους ενέπνευσαν.
*Το κυρίως αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο του 2021, στον θερινό κινηματογράφο «Λαΐς», στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και θα στηριχθεί σε τρεις άξονες: *Διάλογος μεταξύ Ταινιοθηκών: από τον Ανρί Λανγκλουά και τον Κλώντ Μπερί στον Κώστα Γαβρά. * Γαλλικές επιρροές στον ελληνικό κινηματογράφο. * Η Ελλάδα στις γαλλικές παραγωγές.
*Αξίζει να σημειωθεί πως τα online προγράμματα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος που συντρόφευσαν το κοινό τις εβδομάδες των περιοριστικών μέτρων, στέφθηκαν με μεγάλη επιτυχία: από το 11ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας, μέχρι το πρόσφατο αφιέρωμα «Μνήμες Δικτατορίας» του κύκλου Η Ταινιοθήκη στο σπίτι τα οποία παρακολούθησαν πολλές χιλιάδες θεατές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.