Η πλατφόρμα πολιτισμού του

Δημοσιεύτηκε: 21.04.2021 | Εκδήλωση

«Τα κατά Ματθαίον Πάθη» του Κ.Φ.Ε Μπαχ από την Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής και τη Χορωδία της ΕΡΤ

Τη Μ. Δευτέρα 26 Απριλίου, στις 20.30, από την Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το κανάλι YouTube του ΚΠΙΣΝ.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA

Η Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής και η Χορωδία της ΕΡΤ παρουσιάζουν «Τα κατά Ματθαίον Πάθη» (1781) του Κ.Φ.Ε Μπαχ. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί τη Μ. Δευτέρα 26 Απριλίου, στις 20.30, στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και εντάσσεται στον κύκλο μουσικών εκδηλώσεων Cosmos. Την Καμεράτα διευθύνει ο διακεκριμένος τσεμπαλίστας και μαέστρος Μάρκελλος Χρυσικόπουλος.

Τα κατά Ματθαίον Πάθη του Κ.Φ.Ε Μπαχ παρουσιάστηκαν στο Αμβούργο την περίοδο της Σαρακοστής του 1781 και ανήκουν στην κατηγορία του Pasticcio. Στο συγκεκριμένο είδος, τυπικό για την ευρύτερη περίοδο του Μπαρόκ, οι συνθέτες ανακύκλωναν προγενέστερα έργα, δικά τους ή άλλων συνθετών. Η εκτέλεση-διασκευή ενός δοκιμασμένου και οικείου μουσικού υλικού προκαλούσε θετική εντύπωση στο κοινό, ανανεώνοντας μάλιστα το ενδιαφέρον για έργα μιας προγενέστερης αισθητικής.

Εσωστρεφή και συνοπτικά, γραμμένα για λίγους τραγουδιστές και μικρό οργανικό σύνολο, τα κατά Ματθαίον Πάθη του Κ.Φ.Ε Μπαχ δανείζονται από συνθέσεις του Τζ. A. Χομίλιους, του Τζ. Μπέντα αλλά και του πατέρα του, Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ. Σε αντίθεση με τα πασίγνωστα διασωθέντα κατά Ματθαίον και κατά Ιωάννην του πατέρα του, τα Πάθη που συνέθεσε ο Κ.Φ.Ε Μπαχ (εικοσιένα στο σύνολο) δεν γράφτηκαν για να πλαισιώσουν το κήρυγμα της Μεγάλης Παρασκευής, εξ ου και είναι μικρότερα σε διάρκεια και έκταση. Η επερχόμενη συναυλία σηματοδοτεί την πρώτη παρουσίασή τους στην Ελλάδα σύμφωνα με τα πρότυπα του ρεύματος της Ιστορικά Ενήμερης Ερμηνείας.

Παρακολουθείστε την συναυλία εδώ:

Σολίστ:
Γ. Καλύβας
Μ. Σαραντίδης
Χρ. Μαλιαμάνη
Β. Δημακόπουλος
Ι. Μαρμαράς

Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής
Χορωδία της ΕΡΤ
Διδασκαλία Χορωδίας ΕΡΤ: Μιχάλης Παπαπέτρου

Διεύθυνση: Μάρκελλος Χρυσικόπουλος

Μ. Δευτέρα 26 Απριλίου, 20.30
ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συναυλία live σε αυτή τη σελίδα, στη σελίδα του ΚΠΙΣΝ στο Facebook @SNFCC και στο κανάλι του στο YouTube.

Λόγω των μέτρων για τη δημόσια υγεία ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές σε σχέση με τη διεξαγωγή της εκδήλωσης.