Η πλατφόρμα πολιτισμού του

Δημοσιεύτηκε: 01.04.2021 | Εκδήλωση

Η Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα, Κέιτ Σμιθ, στις «Προσωπικότητες» του Ελληνικού ιδρύματος Πολιτισμού

Παρακολουθήστε διαδικτυακά στην ιστοσελίδα και στo κανάλι ΥouΤube του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA

Με την Πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα, Κέιτ Σμιθ, συνεχίζονται οι διαδικτυακές μηνιαίες συναντήσεις του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού με καταξιωμένες προσωπικότητες.

Η Βρετανίδα Πρέσβης, γνωστή και για φιλελληνισμό της, απευθύνει δημόσια ένα χαιρετισμό για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση με ένα ισχυρό συμβολισμό μπροστά από Βυζαντινή εικόνα της Παναγίας, που βρίσκεται στη Βρετανική Πρεσβεία και πρώην οικία Βενιζέλου. Η Πρέσβης αναφέρεται στους διακεκριμένους Φιλέλληνες όπως ο Βύρων και ο Shelley, οι οποίοι επηρέασαν πολλούς μορφωμένους Βρετανούς με το πνεύμα του ρομαντισμού που άρχισε να αναπτύσσεται από τα τέλη του δέκατου όγδοου αιώνα στην Αγγλία. Ακόμη αναφέρει ότι «… Έτσι δημιουργήθηκε το Φιλελληνικό πνεύμα και η διάθεση να βοηθηθούν οι εξεγερμένοι Έλληνες ο αγώνας των οποίων συγκινούσε ρομαντικούς και κλασικιστές ταυτόχρονα.»

Επίσης, δεν παρέλειψε ν΄ αναφερθεί στη διπλωματική πτυχή του αγώνα και τη συμβολή της Βρετανίας «..από τη στιγμή που η προοπτική δημιουργίας μιάς ανεξάρτητης Ελλάδας έγινε ρεαλιστική ένας ακόμα στόχος ήταν η χώρα αυτή να παραμείνει διαθέσιμη όποτε το επέβαλλαν οι ανάγκες της Βρετανίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Παρόμοιους στόχους είχαν, από τη δική τους σκοπιά, και οι σύμμαχοί μας στο Ναυαρίνο.»

Δείτε το ειδικό επεισόδιο για το 1821 με την πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου, Κέιτ Σμιθ εδώ: