Η πλατφόρμα πολιτισμού του

«Μπάιρον: Μπαλάντα για ένα δαίμονα»

Δημοσιεύτηκε: 29.03.2021 | Εκδήλωση

Tο 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας αναβιώνει το 1821

Στο πλαίσιο της επετείου των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση το 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας (27 Μαρτίου – 7 Απριλίου) προβάλλει διαδικτυακά το ειδικό αφιέρωμα «Επαναστατικά Κινήματα – Η Ελληνική Επανάσταση στη Θεσσαλία».

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA

Το 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας παρουσιάζει το πρόγραμμα «Επαναστατικά Κινήματα – Η Ελληνική Επανάσταση στη Θεσσαλία», ένα πυκνό σε κινηματογραφικές εικόνες, ιστορικές αναλύσεις και καλλιτεχνικές μελέτες αφιέρωμα στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821. Το αφιέρωμα ξεδιπλώνεται παράλληλα με το επίσημο πρόγραμμα ταινιών μικρού μήκους στη φετινή online έκδοση της διοργάνωσης, από τις 27 Μαρτίου έως τις 7 Απριλίου.

Οι ταινίες μυθοπλασίας που πρωταγωνιστούν στο αφιέρωμα είναι οι «Μπάιρον, μπαλάντα για έναν δαίμονα» (1992), η επική υπερπαραγωγή του Νίκου Κούνδουρου πάνω στη θυελλώδη ζωή και δράση του Άγγλου ποιητή, φιλέλληνα και πολιτικού Λόρδου Βύρωνα, με τον Μάνο Βακούση στον ομότιτλο ρόλο, και «Θεόφιλος» (1987) του Λάκη Παπαστάθη, μια ξεχωριστή ματιά στον βίο και το έργο του κορυφαίου λαϊκού ζωγράφου μας, που αντανακλά με τον δικό της μοναδικό τρόπο την ελληνικότητα και την παράδοση που εκπροσωπούσε ο μεγάλος ναϊφ καλλιτέχνης, τον οποίο ενσαρκώνει εκπληκτικά ο Δημήτρης Καταλειφός.

Επίσης, δύο ωριαία ντοκιμαντέρ συνεισφέρουν στην «χαρτογράφηση» του αγώνα του 1821: Το «Ρήγας Βελεστινλής», που ακολουθεί την πορεία ζωής του Θεσσαλού Ρήγα Φεραίου, προπομπού της Επανάστασης, και το «Ελλάδα 1821 – Ο ξεσηκωμός του γένους», το οποίο, μέσα στην ευρύτερη εξιστόρηση του χρονικού της εθνεγερσίας, αναφέρεται λεπτομερώς και στον ρόλο της Θεσσαλίας στην εξέλιξη του ξεσηκωμού. Τα ντοκιμαντέρ παρέχονται στο αφιέρωμα του φεστιβάλ από το Αρχείο της ΕΡΤ και την παραγωγό Βίκυ Νικολάου, αντίστοιχα.

Όλα τα παραπάνω θα τρέχουν παράλληλα με τις 99 μικρού μήκους ταινίες που έχει επιλέξει το φεστιβάλ για τον κορμό του επίσημου προγράμματος – 34 ελληνικές, 40 διεθνείς και 25 animation. Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Εθνικού και του Διεθνούς διαγωνιστικού προγράμματος, όπου θα απονεμηθούν από τρία βραβεία καλύτερης ταινίας, είναι η Τζίνα Πετροπούλου, καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου και παραγωγός, ενώ της τριμελούς κριτικής επιτροπής του τμήματος Animation προεδρεύει ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Αντώνης Ντούσιας (Αίνιγμα, Βίαιη εξίσωση).

Η παρακολούθηση όλων των διαδικτυακών ή δια ζώσης εκδηλώσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας είναι ελεύθερη για το κοινό. Για αναλυτικότερες πληροφορίες μπορεί κανείς να επισκεφτεί τον ιστότοπο του φεστιβάλ, iffl.gr, μέσα από τον οποίο άλλωστε θα πραγματοποιηθούν όλες οι προβολές. Η μεγάλη κινηματογραφική γιορτή της Θεσσαλίας έχει προβλέψει και μια δια ζώσης παρουσίαση των δράσεών της για το φθινόπωρο του 2021, σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν προσεχώς.