Η πλατφόρμα πολιτισμού του

Ο Λαμπέρ Γουιλσόν στην ταινία «Ντε Γκωλ».

Δημοσιεύτηκε: 30.03.2021 | Εκδήλωση

Ραντεβού online με το 21ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου από τις 6 ως τις 14 Απριλίου

Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου επιστρέφει διαδικτυακά μέσα από τον virtual κινηματογράφο του Γαλλικού Ινστιτούτου cinema.ifg.gr, ενώ σκοπεύει να επιστρέψει για προβολές σε θερινούς κινηματογράφους το ερχόμενο καλοκαίρι.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA

Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, που ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2000 και στα επόμενα χρόνια καθιερώθηκε ως το ανοιξιάτικο κινηματογραφικό γεγονός της Αθήνας, προσκαλεί στα 21α του γενέθλια τους σινεφίλ από κάθε γωνιά της Ελλάδας και της Κύπρου, να γιορτάσουν μαζί του με ένα διαδικτυακό ταξίδι στον κόσμο του γαλλόφωνου σινεμά!

Έτσι, το Φεστιβάλ θα παρουσιάσει την 21η διοργάνωση του σε δύο χρόνους. Από τις 6 έως και τις 14 Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, μέσω της ιστοσελίδας του και μέσα από τον virtual κινηματογράφο του Γαλλικού Ινστιτούτου cinema.ifg.gr. Τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, η διοργάνωση θα επιστρέψει με προβολές στη μεγάλη οθόνη σε θερινούς κινηματογράφους, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας και της Κύπρου. Σχετικές πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

Σήμερα, στο ρυθμό της εποχής το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου ανανεώνει τις συμμαχίες του, τις φιλίες του, τους δεσμούς του με το κοινό, τις συνεργασίες του με τους διανομείς, τους φορείς, τις γαλλόφωνες πρεσβείες και παρουσιάζει ένα πρόγραμμα – ελπίδα για αντάμωση και επικοινωνία.

Οι τρεις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος έχουν κερδίσει βραβεία και διακρίσεις: Το βιογραφικό δράμα «Ντε Γκωλ» το βραβείο Swann d’or καλύτερου ηθοποιού για την ερμηνεία του Λαμπέρ Γουιλσόν, στο Φεστιβάλ Καμπούρ 2020. To «Ένας γιός», Σεζάρ 2021 καλύτερου ηθοποιού και βραβείο του τμήματος Ορίζοντες καλύτερης ανδρικής ερμηνείας στη Βενετία το 2019 για τον Σαμί Μπουατζιλά. Το «Καλοκαίρι του ‘85» 2 βραβεία καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού στους Φελίξ Λεφέμπρ και Μπενζαμέν Βουαζίν, και βραβείο φωτογραφίας, στα Lumières de la presse étrangère 2020.

«Καλοκαίρι του ΄85»

Η συμμετοχή αυτών των ταινιών στο φεστιβάλ σηματοδοτεί κυρίως την ελπίδα και την αισιοδοξία των διανομέων που τις επέλεξαν και θα τις προβάλλουν στις αίθουσες μόλις το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες, για ένα καλύτερο αύριο στο χώρο του σινεμά.

H ταινία έναρξης
DE GAULLE / ΝΤΕ ΓΚΩΛ
Γαλλία, 2020, 108’, Έγχρωμο
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ Γκαμπριέλ Λε Μπομέν
ΠΑΡΑΓΩΓΗ Vertigo Productions
ΔΙΑΝΟΜΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Neo Films

1940. Ο Ντε Γκωλ αντιτάσσεται στην προτεινόμενη ανακωχή και πιέζει να συνεχιστεί η στρατιωτική δράση εναντίον των δυνάμεων του Χίτλερ. Καθώς η ανακωχή είναι προ των πυλών, ο Ντε Γκωλ διαφεύγει στη Βρετανία, αφήνοντας πίσω την οικογένειά του η οποία θα αναγκαστεί να πάρει το δρόμο της προσφυγιάς. Εκεί, με σύμμαχο τον Τσώρτσιλ, και στην προσπάθειά του να ενθαρρύνει τα εκατομμύρια των συμπατριωτών του θα εκφωνήσει ένα πύρινο λόγο στο BBC που θα τον μετατρέψει στο σύμβολο της Γαλλικής Αντίστασης. Πρωταγωνιστούν οι Λαμπέρ Γουιλσόν, Ιζαμπέλ Καρέ και Ολιβιέ Γκουρμέ.

Το προσκεκλημένο γαλλικό φεστιβάλ «Champs-Élysées Film Festival» που έχει φέτος το προνόμιο της λευκής κάρτας στο 21ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, και συγχρόνως γιορτάζει τα 10 του χρόνια, παρουσιάζει τέσσερις ταινίες που εκπροσωπούν επάξια την στόχευσή του στον ανεξάρτητο γαλλικό σινεμά.

Το καθιερωμένο πανόραμα γαλλικών και γαλλόφωνων ταινιών, παρουσιάζει 18 θησαυρούς, από τους οποίους οι έξι είναι συμμετοχές των γαλλόφωνων πρεσβειών στην Αθήνα, διαμαντάκια εγχώριας παραγωγής που ξεχωρίζουν.

Μια ακόμα ελπιδοφόρα συμμαχία ανανεώνεται με τη συμμετοχή στη φετινή διοργάνωση, του Παιδικού και Εφηβικού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, με τέσσερις μικρού μήκους ταινίες για εφήβους, που μαζί με άλλες δυο μεγάλου μήκους συνθέτουν τις Νεανικές προβολές που θα διασκεδάσουν αλλά και θα προσκαλέσουν τη νέα γενιά να ανακαλύψει την κινηματογραφική έκφραση των προβληματισμών της εφηβείας.

Τέλος αυτήν την επετειακή για την Ελλάδα χρονιά, δεν θα μπορούσε να λείψει από το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου ένα αφιέρωμα στα ιερά τέρατα της 7ης τέχνης. Σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, σταθερό υποστηρικτή της γαλλόφωνης παραγωγής ξεκινά το αφιέρωμα «Ελλάδα-Γαλλία: κινηματογραφικές συναντήσεις. Η πρώτη από τις τέσσερις θεματικές του αφιερώματος, καλεί οκτώ Έλληνες και Ελληνίδες σκηνοθέτες να επιλέξουν γαλλικές ταινίες-σταθμούς στην ιστορία του σινεμά.

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και στην 21η διοργάνωση του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου στηρίζει τους Έλληνες συνεργάτες και δημιουργούς :

•Συνεργάζεται με το Φεστιβάλ Gros Plan για τη δημιουργία ενός ερωτηματολογίου με σκοπό να γνωρίσει καλύτερα τους θεατές του και τη γνώμη τους για τις ταινίες. Τα ερωτηματολόγια θα είναι διαθέσιμα μετά την αγορά εισιτηρίου στην πλατφόρμα προβολών.

•Συνεργάζεται για το εικαστικό του επικοινωνιακού υλικού με το δημιουργικό γραφείο Nowhere Studio

•Αναθέτει τη δημιουργία του spot του Φεστιβάλ στoν νέο Έλληνα σκηνοθέτη, Kωνσταντίνο Αντωνόπουλο

•Προσκαλεί νέα παιδιά, μαθητές και μαθήτριες του Ομίλου Κινηματογράφου του 2ου Πρότυπου Γενικού Λυκείου Αθηνών και της Ελληνογαλλικής Σχολής Ευγένιος Ντελακρουά να συμμετέχουν ως μέλη της κριτικής επιτροπής που θα δώσει ένα από τα δύο βραβεία.

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

Θα απονεμηθούν και φέτος δύο βραβεία στις ταινίες που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος:

•Το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής, το οποίο απονέμεται από την κριτική επιτροπή του φεστιβάλ και αποτελεί μια προσφορά του ΟΠΑΝΔΑ. Οι φορείς αυτοί υποστηρίζουν ως χορηγοί επικοινωνίας την προώθηση της ταινίας όταν αυτή προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες.

•Το Βραβείο Κοινού, το οποίο απονέμεται κατόπιν ψηφοφορίας των θεατών με την ολοκλήρωση της θέασης των ταινίων που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα.
Το Βραβείο Κοινού είναι και φέτος προσφορά της Fischer, της πιο σινεφίλ μπύρας στην Ελλάδα, σταθερού υποστηρικτή του θεσμού του βραβείου κοινού του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου πάνω από 10 χρόνια. Συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό των 3.000 ευρώ. Το πόσο θα δοθεί στην εταιρεία διανομής σαν ενίσχυση για την προώθηση της νικήτριας ταινίας όταν βγει στις αίθουσες.

Tα δύο βραβεία είναι δημιουργίες του Οίκου ZOLOTAS

Δείτε το τρέιλερ του Φεστιβάλ εδώ:

Συντελεστές:
Ηθοποιοί: Έλενα Τοπαλίδου, Μιχάλης Συριόπουλος
Ιδέα & Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος
Φωτογραφία: Γιώργος Κουτσαλιάρης
Μουσική: Larry Gus
Εφέ & Post Production: Άλεξ Δημητριάδης
Διεύθυνση Παραγωγής: Μάρια Ρεπούση
Βοηθός Κάμερας: Βαγγέλης Κασαπάκης
Ευχαριστίες : Θοδωρής Κουτσαύτης, Δανάη Τεζαψίδου

Στις διαδικτυακές συναντήσεις του 21ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΑΛΛΟΦΩΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ προσκεκλημένοι είναι οι:

* Μεχντί Μπαρσαουί, σκηνοθέτης της ταινίας Un fils / Ένας γιος
* Καμίλ Κοτέν, ηθοποιός στην ταινία Les Éblouis / Έκθαμβοι
* Στεφάν Ντεμουστιέ, σκηνοθέτης της ταινίας La fille au bracelet / Το κορίτσι με το βραχιόλι
* Βαλερί Ντονζελί σκηνοθέτις της ταινίας Notre Dame / Νοτρ Νταμ
* Μαρκ Φιτουσί, σκηνοθέτης της ταινίας Les Apparences / Τα προσχήματα
* Γκαμπριέλ Λε Μπομέν, σκηνοθέτης της ταινίας De Gaulle / Ντε Γκωλ
* Λαμπέρ Γουιλσόν, ηθοποιός στην ταινία De Gaulle / Ντε Γκωλ
* Γκρέγκορι Μοντέλ, ηθοποιός στην ταινία Les parfums / Αρώματα
* Γκρέγκορι Μαν, σκηνοθέτης της ταινίας Les parfums / Αρώματα
*Φρανσουά Οζόν, σκηνοθέτης της ταινίας Été 85 / Καλοκαίρι του ‘85
* Ντενί Πονταλιντέ, ηθοποιός στην ταινία Effacer l’historique / Διαγραφή Ιστορικού
* Kερέν Μπεν Ραφαέλ, σκηνοθέτις και σεναριογράφος της ταινίας À cœur battant / Ένας χτύπος μακριά
* Σαρά Σουκό, σκηνοθέτις της ταινίας Les Éblouis / Έκθαμβοι

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ :
Τιμή εισιτηρίου ταινιών εκτός Διαγωνιστικού: 3 € η κάθε προβολή.
Οι ταινίες όλων των τμημάτων του Φεστιβάλ εκτός του Διαγωνιστικού, είναι διαθέσιμες για όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ, μέχρι εξαντλήσεως των εισιτηρίων. Μπορείτε να αγοράσετε ένα εισιτήριο για μια ταινία για να διασφαλίσετε την θέση σας. Όταν αποφασίσετε να ξεκινήσετε την θέαση (όταν πατήσετε Play), έχετε στη διάθεσή σας 48 ώρες για να την ολοκληρώσετε.
Όλες οι θεάσεις θα σταματήσουν αυτόματα τα μεσάνυχτα της 14ης Απριλίου.

Τιμή εισιτηρίου ταινιών Διαγωνιστικού: 4 € η κάθε προβολή
Οι ταινίες του διαγωνιστικού θα είναι διαθέσιμες για συγκεκριμένες ημερομηνίες: η καθεμία για δυο μέρες.
Η θέαση θα πρέπει να γίνει μέσα στις 48 ώρες διαθεσιμότητας.

Θα διατεθεί περιορισμένος αριθμός πακέτων εισιτηρίων για ενότητες του Φεστιβάλ σε προνομιακή τιμή.

Η προπώληση ξεκινά Δευτέρα 5 Απριλίου στις 12:00 το μεσημέρι.

Αναλυτικές πληροφορίες για το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου θα βρείτε εδώ: https://festivalfilmfrancophone.gr/