Η πλατφόρμα πολιτισμού του

Η Έλεν Μίρεν υπογράφει το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2021.

Δημοσιεύτηκε: 26.03.2021 | Εκδήλωση

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου με μήνυμα της Έλεν Μίρεν – Πώς συμμετέχει το ελληνικό θέατρο

Η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στις 27 Μαρτίου τιμάται φέτος με ξεχωριστό μήνυμα γραμμένο από τη μεγάλη κυρία της βρετανικής σκηνής, την οσκαρική Έλεν Μίρεν, καθώς και με μια σειρά διαδικτυακών εκδηλώσεων στις οποίες συμμετέχει και η ελληνική θεατρική σκηνή.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA

Το Θέατρο γιορτάζει. Καλλιτέχνες και ηθοποιοί από όλο τον κόσμο ενώνονται σε μια μεγάλη διαδικτυακή γιορτή την οποία θα τιμήσουμε παρακολουθώντας τις επίλεκτες δράσεις και παραστάσεις τους. Η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στις 27 Μαρτίου τιμάται φέτος με ξεχωριστό μήνυμα γραμμένο από τον βρετανικό μύθο της υποκριτικής, την οσκαρική Έλεν Μίρεν, καθώς και με μια σειρά ειδικά σχεδιασμένων για την περίσταση – λόγω της πανδημίας – διαδικτυακών εκδηλώσεων στις οποίες συμμετέχει και η ελληνική θεατρική σκηνή.

Η 27η Μαρτίου καθιερώθηκε το 1962 ως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου με την έναρξη της σεζόν του «Θεάτρου των Εθνών» στο Παρίσι. Σήμερα, όπως κάθε χρόνο, υπενθυμίζει την συμβολή του θεάτρου στην ανταλλαγή ιδεών και πολιτιστικών θησαυρών μεταξύ των εθνών, στο κοινό όραμα για σύμπραξη και ειρήνη, με πρώτο τον Γάλλο θεατρικό συγγραφέα, ποιητή, σκηνοθέτη του κινηματογράφου και ζωγράφου Ζαν Κοκτώ, να υπογράφει το πρώτο αφιερωμένο στην ημέρα, μήνυμα. Έκτοτε, κάθε χρόνο μια διεθνώς αναγνωρισμένη προσωπικότητα του θεάτρου αναλαμβάνει να γράψει το μήνυμα που μεταφράζεται και διαβάζεται σε περισσότερες από 50 γλώσσες στον κόσμο.

Ανάμεσα στις προσωπικότητες που έχουν δώσει στο παρελθόν το στίγμα τους για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου και ο Ιάκωβος Καμπανέλλης. «Νομίζω πως το θέατρο δε θα πάψει ποτέ να υπάρχει. Νομίζω, όσο κι αν αυτό μπορεί να ακούγεται σαν παράδοξο, πως αυτή η πανάρχαιη Τέχνη, είναι και Τέχνη του μέλλοντος. Όχι επειδή θα το θέλουν αυτό οι δημιουργούντες το θέατρο, συγγραφείς, ηθοποιοί, σκηνοθέτες και λοιποί συντελεστές κάθε θεατρικής παράστασης, αλλά επειδή θα το θέλει και στο μέλλον το κοινό, οι θεατές, εσείς.», είχε γράψει ο ίδιος το 2001.

«Σ’ αυτόν τον τόσο δύσκολο καιρό για τις ζωντανές παραστατικές τέχνες, πολλοί καλλιτέχνες, τεχνικοί, μάστορες και γυναίκες αγωνίζονται να επιβιώσουν σε ένα επάγγελμα ήδη γεμάτο ανασφάλεια. Ίσως, αυτή η διαρκής ανασφάλεια του επαγγέλματός τους, τους έχει κάνει περισσότερο ικανούς να αντεπεξέλθουν στην πανδημία, με οξυδέρκεια και κουράγιο» σημειώνει στο μήνυμα της η Έλεν Μίρεν. Το μήνυμα της Βρετανίδας ηθοποιού μεταφράστηκε στα ελληνικά από τα αγγλικά για το Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (Ε.Κ.Δ.Ι.Θ.) από την Εύη Προύσαλη, γενική γραμματέα του Ε.Κ.Δ.Ι.Θ.

«Σε αυτήν τη νέα συνθήκη, η φαντασία τους μεταπλάστηκε σε ευρηματικούς, ψυχαγωγικούς και συγκινητικούς τρόπους επικοινωνίας, σε μεγάλο βαθμό με τη βοήθεια του διαδικτύου. Οι άνθρωποι λένε μεταξύ τους ιστορίες, από τη στιγμή που εμφανίστηκαν στον πλανήτη. Η όμορφη τέχνη του θεάτρου θα επιβιώσει για όσο διάστημα οι άνθρωποι θα είναι στη γη. Η δημιουργική ορμή των συγγραφέων, των σκηνογράφων, των χορευτών, των τραγουδιστών, των ηθοποιών, των μουσικών, των σκηνοθετών δεν θα παύσει ποτέ, και στο πολύ κοντινό μέλλον θα ανθίσει ξανά με νέα ενέργεια και νέα κατανόηση του κόσμου τον οποίο όλοι μοιραζόμαστε. Περιμένω με ανυπομονησία!», καταλήγει η Βρετανίδα ηθοποιός.

Η ηθοποιός Λένα Παπαληγούρα διαβάζει από τη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου το μήνυμα της Έλεν Μίρεν εδώ:

Η Αναστασία Ραφαέλα-Κονίδη, ηθοποιός του ΚΘΒΕ, διαβάζει το μήνυμα της Έλεν Μίρεν εδώ:

Η ελληνική συμμετοχή στην Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου πραγματοποιείται μέσα από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου. Για τον φετινό εορτασμό το Ινστιτούτο πραγματοποίησε ανοικτή πρόσκληση και μετά από επιλογή, θα παρουσιάσει διαδικτυακά προτάσεις των Εθνικών Κέντρων αλλά και ανεξάρτητες. Στο πλαίσιο των ανεξάρτητων προτάσεων, θα προβληθεί ένα δεκάλεπτο απόσπασμα από την παράσταση Ionesco Blues – “Θέατρο στην πλατφόρμα” σε σκηνοθεσία Σοφίας Φιλιππίδου η οποία βασίζεται στο Παιχνίδι της σφαγής του Ευγένιο Ιονέσκο. Μπορείτε να παρακολουθήσετε το απόσπασμα στον ακόλουθο σύνδεσμο: www.world-theatre-day.org.

Επιπλέον, το Εθνικό Θέατρο τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου με δεύτερη παράσταση σε live streaming από τη Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη» του «Κοτζάμπαση του Καστρόπυργου» του Μ. Καραγάτση σε διασκευή Θανάση Τριαρίδη και σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου, ενώ το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει πρώτη φορά το «Ελεύθερο ζευγάρι» του Ιταλού νομπελίστα Ντάριο Φο σε σκηνοθεσία Μιχάλη Σιώνα. Η πρεμιέρα μεταδίδεται από το Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών.

Ειδικά για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, θα παρουσιαστεί ξανά online στις 21.30 η παράσταση «Εκτός Ύλης ή Ο μονόλογος ενός καθ’ ομολογία παράλογου» του συγγραφέα Κώστα Λεϊμονή σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Νικολαΐδη. Το έργο είχε παρουσιαστεί στη Βουλή των Ελλήνων σε συνεργασία με τις δύο ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες της Βουλής υπό την καθοδήγηση του Μπάμπη Αρώνη.

Παραστάσεις προς θέαση την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου ή σε άλλη ημερομηνία θα βρείτε εύκολα στο διαδίκτυο καθώς πολλές προβάλλονται οn demand – οι προβολές των περισσότερων συνεχίζονται ως τον Μάιο. Παράλληλα, δεν λείπουν οι παραστάσεις που προβάλλονται ελεύθερα προς θέαση στο διαδίκτυο, όπως είναι τα έργα που παραμένουν στο YouTube κανάλι της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, όπως η «Μισαλλοδοξία» της Ιώς Βουλγαράκη, το «Σώσε», σε σκηνοθεσία Έκτορα Λυγίζου, το «Αντιγόνη – Lonely Planet» της Λένας Κιτσοπούλου, ο «Άμλετ», σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά και ο «Φάουστ», σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού, καθώς και τα podcast με μονολόγους που ανανεώνονται συνεχώς στο site του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.