Η πλατφόρμα πολιτισμού του

Μαρία Ειρηναίου

Δημοσιεύτηκε: 12.03.2021 | Μουσική

Έφυγε από τη ζωή η σημαντική πιανίστα και δασκάλα Μαρία Ειρηναίου

Εξαιρετική πιανίστα και καθηγήτρια πιάνου με όραμα και καινοτόμες απόψεις για τη μουσική εκπαίδευση, η Μαρία Ειρηναίου έφυγε πρόωρα από τη ζωή.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA

Στην πορεία της στη μουσική, η Μαρία Ειρηναίου δίδαξε με πίστη και αφοσίωση τους μαθητές της. Ως σολίστ αφιερώθηκε στους σύγχρονους Έλληνες συνθέτες, έργα των οποίων ερμήνευε συχνά με τον συναισθηματισμό που τη διέκρινε, στα ρεσιτάλ της σε αίθουσες όπως το Ωδείο Αθηνών, το Παλλάς, ο Παρνασσός. Πολλές ηχογραφήσεις της που αποτυπώνουν την ευαισθησία της, υπάρχουν στο αρχείο του Γ’ Προγράμματος. Η ερευνητική της δουλειά εστίασε στο έργο του δημιουργού του Ολυμπιακού Ύμνου, Σπύρου Σαμάρα, με το οποίο ασχολήθηκε αναλυτικά.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το εκπαιδευτικό έργο της Μαρίας Ειρηναίου, στο οποίο εισήγαγε σύγχρονες αντιλήψεις, τόσο στη ΣΕΦΑΑ του ΕΚΠΑ, όσο και ως Καλλιτεχνική διευθύντρια του Ωδείου Πειραϊκού Συνδέσμου. Στη ΣΕΦΑΑ δημιούργησε κύκλο μαθημάτων σχετικά με τη Μουσική και την Κίνηση, το οποίο εξέταζε πώς η μουσική βοηθά την κίνηση και τον ρυθμό στον αθλητισμό. Στο Ωδείο του Πειραϊκού Συνδέσμου δημιούργησε τμήματα μουσικοκινητικής αγωγής, στα οποία οι μαθητές μαθαίνουν από πολύ μικρή ηλικία να ζουν με τη μουσική και να την αγαπούν. Οργάνωσε σεμιναριακά μαθήματα με τη συμμετοχή καλλιτεχνών διεθνούς εμβέλειας, ενώ με δική της πρωτοβουλία εκτός των άλλων ανασυστάθηκε η Συμφωνική Ορχήστρα Πειραιώς.

Για τη μελέτη της στα σύγχρονα μουσικοπαιδαγωγικά συστήματα έλαβε δυο φορές υποτροφία από τη Γαλλική Κυβέρνηση, ενώ το 2017 ανακηρύχθηκε επίτιμο μέλος του Συνδέσμου Ελλήνων Μουσουργών για τη προσφορά της στην σύγχρονη Ελληνική Δημιουργία.

Η απουσία της Μαρίας Ειρηναίου θα είναι αισθητή στους μαθητές της και στους συνεργάτες της, όμως οι αρχές της, η μουσική της κατάρτιση και το εκπαιδευτικό της ήθος αφήνουν σημαντική κληρονομιά.

Μπορείτε να ακούσετε σουίτα για τσέλο και πιάνο (με τη Μαρία Ειρηναίου) εδώ https://bit.ly/3ev7r07