H πλατφόρμα πολιτισμού του gov.gr beta

Το 1ο Φεστιβάλ Ιταλικού Κινηματογράφου και ο Ρομπέρτο Μπενίνι στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Δημοσιεύτηκε: |

«Οι αδελφές Μακαλούζο» της Έμα Ντάντε

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, η πολιτιστική πρωτοβουλία Tempo Forte, το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών και το Ινστιτούτο Λούτσε Τσινετσιτά παρουσιάζουν το 1ο Φεστιβάλ Cinema made in Italy/Athens στο online.tainiothiki.gr με την προβολή 16 νέων ιταλικών ταινιών από τα μεγαλύτερα διεθνή φεστιβάλ. Οι Αλίντα Βάλι, Πάολο Κόντε, Μαρίνα Αμπράμοβιτς, Ρομπέρτο Μπενίνι, Έλιο Τζερμάνο, Πιερφραντσέσκο Φαβίνο και πολλοί άλλοι δημοφιλείς ηθοποιοί πρωταγωνιστούν στις ταινίες του φεστιβάλ.

Πρόκειται για το πρώτο διαδικτυακό φεστιβάλ στην Ελλάδα αποκλειστικά αφιερωμένο στο Ιταλικό σινεμά, και όπως σημειώνει η διευθύντρια του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών Άννα Μοντάβιο «παρουσιάζει ένα πανόραμα της Ιταλικής κοινωνίας με τα όνειρά της, τις αλλαγές της, την καθημερινότητά της, τις απορίες και τη μνήμη της. Πρόκειται για μια πρώτης τάξης ευκαιρία για το ελληνικό κοινό να γνωρίσει καλύτερα τους γείτονές του, με τους οποίους το συνδέουν πολιτιστικοί, οικονομικοί, επιστημονικοί αλλά κυρίως φιλικοί δεσμοί, βασισμένοι σε εκλεκτές συγγένειες αιώνων. Γι’ αυτό και εκφράζουμε την ελπίδα να καθιερωθεί σε ετήσια βάση».

Όπως υπογραμμίζει η Μαρία Κομνηνού, πρόεδρος της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, «το πρόγραμμα καλύπτει όλες τις τάσεις του Νέου Ιταλικού Κινηματογράφου. Ένας κινηματογράφος που ανοίγει δρόμο σε νέους/νέες δημιουργούς και προχωρά είτε σε στιλιστικές αναζητήσεις, είτε στους δρόμους που χάραξαν οι αδελφοί Ταβιάνι, με θεματολογία γύρω από τη σύγχρονη οικογένεια, τις ερωτικές σχέσεις και την ρευστότητα των ταυτοτήτων στη σύγχρονη Ιταλία».

Το φεστιβάλ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ελληνικές πρεμιέρες, webinars και διαγωνισμούς για δωρεάν πίτσα, δείπνο σε ιταλικό εστιατόριο με αφορμή την γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου και μαθήματα ιταλικών για τον μεγάλο τυχερό της διοργάνωσης, σε ένα υπέροχο ταξίδι στην πατρίδα του Φελίνι, του Βισκόντι, του Παζολίνι και του Αντονιόνι.

Ταινία έναρξης

H έναρξη του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί με την ελληνική πρεμιέρα του συναρπαστικού ντοκιμαντέρ της Ilaria Freccia H επανάσταση είμαστε εμείς (La rivoluzione siamo noi) που παρακολουθεί το πώς η Ιταλία, το διάστημα 1967-1977, μετατράπηκε σε κέντρο της διεθνούς εικαστικής πρωτοπορίας. Στην διάρκεια της ανήσυχης αυτής δεκαετίας, σπουδαίοι καλλιτέχνες όπως οι Μαρίνα Αμπράμοβιτς, Χέρμαν Νιτς, Γιόζεφ Μπόις αλλά και ο δικός μας Γιάννης Κουνέλλης πειραματίζονται ελεύθερα με μια προκλητική ματιά, δημιουργώντας μια τέχνη που αποτελεί έκφραση κοινωνικής και πολιτικής αλλαγής. Είναι η εποχή της arte povera, μια τάση νέων καλλιτεχνών να αμφισβητήσουν την εμπορικότητα της ζωγραφικής και της τέχνης γενικά, ενσωματώνοντας στα έργα τους «φτωχά» υλικά.

«H επανάσταση είμαστε εμείς»

Η ταινία, μόνο για την ημέρα έναρξης του φεστιβάλ (Παρασκευή 12/2, από τις 12 το μεσημέρι έως τα μεσάνυχτα), θα προβάλλεται ελεύθερα για όλους. Στην συνέχεια όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να την παρακολουθήσουν με εισιτήριο. Από το Σάββατο 13/2 (στις 12 μ.μ.) θα είναι διαθέσιμες στο κοινό όλες οι ταινίες του Φεστιβάλ με εισιτήριο.

Τι θα δούμε

Το φεστιβάλ περιλαμβάνει 11 ταινίες μυθοπλασίας και 5 ντοκιμαντέρ νέας παραγωγής, εκ των οποίων οι 12 παρουσιάζονται σε ελληνική πρεμιέρα. Πρόκειται για 16 ταινίες μεγάλου μήκους, στην πλειονότητά τους οι πρώτες ή οι δεύτερες του κάθε σκηνοθέτη, που ξεχώρισαν στα σπουδαιότερα φεστιβάλ του κόσμου, όπως του Βερολίνου, των Καννών και της Βενετίας.

Θα δούμε ιταλικές κωμωδίες, αισθηματικά και κοινωνικά δράματα, ταινίες που επικεντρώνονται στην παιδική ηλικία και στην οικογένεια, ταινίες μυστηρίου, ξεχωριστά ντοκιμαντέρ, μεταξύ των οποίων και πορτραίτα Ιταλών καλλιτεχνών με διεθνή απήχηση (Πάολο Κόντε, Αλίντα Βάλι, Αντόνιο Λιγκάμπουε). Σε κάποιες από αυτές πρωταγωνιστούν πολύ δημοφιλείς ιταλοί ηθοποιοί όπως ο Πιερφραντσέσκο Φαβίνο και ο Ελιο Τζερμάνο που για τις δουλειές τους αυτές κέρδισαν κορυφαία βραβεία στη Βενετία και το Βερολίνο.

Η προπώληση για την παρακολούθηση των ταινιών συνεχίζεται, με μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό. Η διαθεσιμότητα για το συνολικό πακέτο και των 16 ταινιών είναι πλέον περιορισμένη, οπότε οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να σπεύσουν. Περισσότερες πληροφορίες σχετικές με τις ταινίες, τα εισιτήρια και τους διαγωνισμούς του Φεστιβάλ, στο site της Ταινιοθήκης.

Webinars

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ και με αφορμή τις ταινίες «Η επανάσταση είμαστε εμείς», «Aλίντα» και «Αδελφές Μακαλούζο» θα διεξαχθούν δύο πολύ ενδιαφέρoυσες συζητήσεις (webinars) με θέμα την καλλιτεχνική έκρηξη που σημειώθηκε στην Ιταλία στα τέλη του ’60, αλλά και τις ιταλίδες σταρ.

Σημειώνουμε ότι η ταινία έναρξης «Η επανάσταση είμαστε εμείς», μόνο για την ημέρα έναρξης του φεστιβάλ (Παρασκευή 12/2, από τις 12 το μεσημέρι έως τα μεσάνυχτα), θα προβάλλεται ελεύθερα για όλους, έτσι θα μπορέσουν να συμμετάσχουν και στη συζήτηση που θα ακολουθήσει το Σάββατο.

Πιο αναλυτικά:

*Συζήτηση | Η επανάσταση είμαστε εμείς

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου στις 19:00

«Η τέχνη είναι η μόνη δύναμη που απελευθερώνει την ανθρωπότητα από κάθε καταστολή»

(Γιόζεφ Μπόις)

Στην Ιταλία, η πολιτιστική επανάσταση άκμασε στα τέλη της δεκαετίας του ’60 οδηγώντας σε μια από τις πιο λαμπρές στιγμές στην ιστορία της τέχνης της χώρας. Η τέχνη βγήκε από τις γκαλερί και τα μουσεία και έγινε έκφραση κοινωνικής και πολιτικής αλλαγής. Η Ιταλία καλωσόρισε τους πιο τολμηρούς διεθνής καλλιτέχνες, όπως τον Γιόζεφ Μπόις, τον Χέρμαν Νιτς, τη Μαρίνα Αμπράμοβιτς και τον Γιάννη Κουνέλλη. Μια σπάνια συγκυρία κατά την οποία η τέχνη εξέφρασε πολιτικές και πνευματικές δυναμικές της τότε ιταλικής κοινωνίας .

Ομιλητές:

Αφροδίτη Γκόνου, σύμβουλος προγράμματος σύγχρονης τέχνης, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Μαρία Κομνηνού, πρόεδρος ΔΣ της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, ομότιμη καθηγήτρια ΕΚΠΑ

Δρ. Κατερίνα Κοσκινά, ιστορικός τέχνης, επιμελήτρια εκθέσεων

Αντρέα Κουσουμάνο, καλλιτεχνικός διευθυντής της BAM-Biennale Archipelago Mediterraneo (Παλέρμο)

Ιλάρια Φρέτσια, σκηνοθέτις της ταινίας H επανάσταση είμαστε εμείς [La Rivoluzione Siamo Noi] (2020)

Λουντοβίκο Πρατέσι, συν-σεναριογράφος της ταινίας H επανάσταση είμαστε εμείς, επιμελητής και ιστορικός τέχνης

Συντονισμός:

Ελίζα Σόρογκα, καλλιτέχνις παραστατικών τεχνών

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στα Αγγλικά με ταυτόχρονη διερμηνεία στα Ελληνικά

Εγγραφείτε για να παρακολουθήσετε τη συζήτηση εδώ: https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_wM_1aB7rSuKlwnik2ph5tg

Συζήτηση | Ιταλίδες Ηθοποιοί τότε και τώρα

Κυριακή 14 Φεβρουαρίου στις 19:00

Η Ιταλίδα ηθοποιός-θρύλος του κινηματογράφου από τη δεκαετία του 1930 και μετά, Αλίντα Βάλι, χαρακτηρίστηκε ως η πιο όμορφη γυναίκα στον κόσμο μετά την Γκρέτα Γκάρμπο. Η γυναικεία φωνή έχει κεντρικό ρόλο στον ιταλικό κινηματογράφο και αντικατοπτρίζει την εθνική ποικιλομορφία της κοινωνικής και πολιτιστικής παράδοσης. Πώς εξελίχθηκε η εικόνα των γυναικών στο πέρασμα του χρόνου και από ντίβες έγιναν γυναικεία πρότυπα; Πόσο εύκολο είναι να δημιουργήσει μια γυναίκα ηθοποιός διεθνές όνομα σήμερα;

Ομιλητές:

Μίμο Βερντέσκα, σκηνοθέτης της ταινίας ‘Alida’ (2020)

Σιμόνα Μαλατο, ηθοποιός στην ταινία ‘The Macaluso Sisters’ (Μαρία ενήλικας)

Ελεονώρα Ντε Λούκα, ηθοποιός στην ταινία ‘The Macaluso Sisters’ (υποδύεται την Μαρία έφηβη)

Συντονισμός:

Αλμπέρτο Κορτόνα ιδρυτής MYTH euromed

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στα Ιταλικά με ταυτόχρονη διερμηνεία στα Ελληνικά

Εγγραφείτε για να παρακολουθήσετε τη συζήτηση εδώ: https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_rnN3BbazQ1C6hPBBx_wR-A

Exit mobile version