Η πλατφόρμα πολιτισμού του

Μουσικοί της Καμεράτας-Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής (σε όργανα εποχής). Μουσική διεύθυνση: Μάρκελλος Χρυσικόπουλος.

Δημοσιεύτηκε: 26.02.2021 | Εκδήλωση

Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από την Καμεράτα και τον Μ. Χρυσικόπουλο

Live streaming και διαδικτυακή πρεμιέρα την Τετάρτη 3 Μαρτίου, στις 8.30 μ.μ., στο πλαίσιο του Megaron Online

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA

Τρία κοντσέρτα του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ για διαφορετικά όργανα, ένα για φλάουτο και άρπα, ένα για φαγκότο καθώς και ένα για βιολί, επέλεξαν να ερμηνεύσουν σε πρώτη διαδικτυακή προβολή Oι Μουσικοί της Καμεράτας–Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής υπό τον Μάρκελλο Χρυσικόπουλο, την Τετάρτη 3 Μαρτίου στις 8:30 μ.μ.

Πρωταγωνιστές στο Κοντσέρτο για φλάουτο και άρπα σε ντο μείζονα είναι ο Ζαχαρίας Ταρπάγκος (φλάουτο τραβέρσο) και η Μαρία Μπιλντέα που θα παίξει σε αυθεντική άρπα Érard του 1802˙ στο Κοντσέρτο για φαγκότο σε σι ύφεση μείζονα ο Αλέξανδρος Οικονόμου˙ και στο Κοντσέρτο για βιολί αρ. 4 σε ρε μείζονα ο βιολονίστας Σίμος Παπάνας.

Μαρία Μπιλντέα

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας, πραγματοποιείται με τη χορηγία του βρετανικού ιδρύματος Linbury Trust και μεταδίδεται σε δωρεάν streaming, στο πλαίσιο του Megaron Online, από το site και τη σελίδα του ΜΜΑ στο fb.

Κοντσέρτο για φλάουτο και άρπα σε ντο μείζονα Κ 299/297c

Κοντσέρτο για φαγκότο σε σι ύφεση μείζονα K 191/186e

Κοντσέρτο για βιολί αρ. 4 σε ρε μείζονα Κ 218

Ο Μότσαρτ έχει συνδέσει το όνομά του άρρηκτα με τη φόρμα του κοντσέρτου, εξελίσσοντάς το από την πρώιμη φόρμα του, με το σολιστικό όργανο να αποτελεί ακόμη μέρος της ορχήστρας, προς το ρομαντικό πρότυπο, όπου ο σολίστ αυτονομείται και αντιπαρατίθεται στην ορχήστρα.

Αυτή η εξέλιξη ταυτίζεται με την ίδια την πορεία του συνθέτη και είναι εμφανής στα 27 κοντσέρτα για πιάνο, τα οποία καλύπτουν όλη τη διάρκεια της δημιουργίας του, ενώ τα τρία κοντσέρτα για διαφορετικά όργανα (βιολί, φαγκότο, άρπα και φλάουτο) που παρουσιάζονται στη διαδικτυακή μετάδοση της 3ης Μαρτίου, ανήκουν σε μια πιο νεανική περίοδο του συνθέτη, αφού γράφτηκαν ανάμεσα στο 1774 και το 1778.

Αλέξανδρος Οικονόμου

Μας δίνεται έτσι μια εικόνα του εικοσαετούς Μozart, πριν την αναχώρησή του για τη Βιέννη, σε ένα κομβικό στάδιο της ζωής του: το πέρασμα από το τρομερό παιδί-θαύμα που διασκέδαζε τους ευγενείς στις Αυλές της Ευρώπης σε έναν ώριμο δημιουργό, έτοιμο να διεκδικήσει μια θέση στο προσκήνιο της μουσικής του Κλασικισμού.

Δείτε τη συναυλία των Μουσικών της Καμεράτας–Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής υπό τον Μάρκελλο Χρυσικόπουλο πατώντας εδώ:

https://www.megaron.gr/event/?dateStart_filter=&dateEnd_filter=&season_filter%5B%5D=onlineel https://digitalculture.gov.gr/

Θα είναι διαθέσιμη σε όλες τις πλατφόρμες για 48 ώρες.