Η πλατφόρμα πολιτισμού του

Νύχτα Ιδεών 2021

Δημοσιεύτηκε: 26.01.2021 | Πολιτισμός

Η Ιρέν Ζακόμπ και άλλες σημαντικές προσωπικότητες στη Νύχτα Ιδεών 2021

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος προσκαλεί το κοινό στην 8η διοργάνωση της Νύχτας Ιδεών που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021 γύρω από τη θεματική «Πλησίον». Στην εκδήλωση συμμετέχουν προσωπικότητες από όλο το φάσμα των Γραμμάτων και των Τεχνών με διασημότερο όνομα όλων αυτό της Γαλλίδας ηθοποιού Ιρέν Ζακόμπ.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA

Η φετινή διοργάνωση της Νύχτας Ιδεών από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας – σε επιμέλεια και παρουσίαση του συγγραφέα, δημιουργού ραδιοφωνικών ντοκιμαντέρ τέχνης και πολιτισμού και δημοσιογράφου, Γιώργου Αρχιμανδρίτη – είναι πρωτόγνωρη. Τη στιγμή που η πλειοψηφία των κρατών και των ανθρώπων βρίσκεται αντιμέτωπη με τους περιορισμούς του απαγορευτικού ή της απαγόρευσης κυκλοφορίας, η φετινή, διαδικτυακή – λόγω των περιορισμών της πανδημίας – διοργάνωση, μας προσκαλεί να στοχαστούμε πάνω στη φύση των σχέσεών μας με τους συνανθρώπους μας.

Στην εκδήλωση συμμετέχουν έφηβοι από την Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη («Dialogue across the Sea»), δημοσιογράφοι, σκηνοθέτες, καθηγητές Πανεπιστημίου από την Ελλάδα και τη Γαλλία, φιλόσοφοι, κοινωνιολόγοι. Μεταξύ άλλων η Ιρέν Ζακόμπ, πρωταγωνίστρια του γαλλικού και γενικότερα του ευρωπαϊκού κινηματογράφου (Η διπλή ζωή της Βερόνικα του Κριστόφ Κισλόφσκι, Η σκόνη του χρόνου του Θόδωρου Αγγελόπουλου) θα συνομιλήσει με τον Γιώργο Αρχιμανδρίτη και θα διαβάσει αποσπάσματα από το βιβλίο της «Big Bang».

Η Ιρέν Ζακόμπ στη «Διπλή ζωή της Βερόνικα».

Η Νύχτα Ιδεών είναι μία πρωτοβουλία του παγκόσμιου δικτύου Γαλλικών Ινστιτούτων που δημιουργήθηκε με σκοπό να γιορτάσει τη ροή των ιδεών και των γνώσεων μεταξύ των χωρών. Το πολιτιστικό αυτό γεγονός ενθαρρύνει τις ανταλλαγές σε όλους τους τομείς της γνώσης, με προσιτό και εορταστικό τρόπο, και σε θέματα της σύγχρονης επικαιρότητας που προσεγγίζονται ταυτόχρονα, υπό το πρίσμα της φιλοσοφικής σκέψης, της επιστημονικής γνώσης, των καλλιτεχνικών πρακτικών και των λογοτεχνικών εμπειριών.

Για πρώτη φορά φέτος, η Νύχτα Ιδεών δίνει βήμα σε μαρτυρίες προερχόμενες από γειτονικές χώρες. Η προσέγγιση αυτή βασίζεται στην παραδοχή ότι, πέρα από τις ιδιαιτερότητες, τις διαφορές ή ακόμη και τις επιμέρους διενέξεις, που χαρακτηρίζουν συχνά τον «εγγύς ξένο», τη μορφή της διαφορετικότητας που αποτελεί τον αδιαπέραστο ορίζοντα των πράξεών μας, διακρίνονται επίσης, κοινοί προβληματισμοί και γόνιμο έδαφος για διάλογο και για την αναζήτηση συγκλίσεων εντός των κοινωνικών συνόλων και μεταξύ αυτών.

Παρόλο το άγχος που γεννά η πανδημία, παρόλη την απομόνωση που επιβάλλει, τον φόβο του άλλου που προκαλεί, ίσως αποτελεί ταυτόχρονα μία μοναδική ευκαιρία αποκατάστασης των εύθραυστων, αδελφικών, φιλικών, πολιτικών δεσμών, που πέρα από τον ατομικισμό, τις ιδιαιτερότητες, τους αλυτρωτισμούς, γνωρίζουμε ότι είναι απαραίτητοι για να αντιμετωπίσουμε από κοινού το μέλλον του ανθρώπινου είδους και του πλανήτη μας.

Δίνουμε ραντεβού στην ιστοσελίδα του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος από τις 6μ.μ. για να ακούσουμε αυτούς και αυτές που συμβάλλουν στην πρόοδο των ιδεών, και για να μοιραστούμε, καθ’ όλη τη διάρκεια της βραδιάς, προσωπικές μαρτυρίες και καλλιτεχνικά δρώμενα.

Για τη διαδικτυακή μετάδοση συντονιστείτε εδώ: