Η πλατφόρμα πολιτισμού του

Μνημείο Εβραϊκού Ολοκαυτώματος Θεσσαλονίκης

Δημοσιεύτηκε: 26.01.2021 | Εκδήλωση

Εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων του Ολοκαυτώματος

Το αφιέρωμα για την εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος περιλαμβάνει φωταγώγηση του Λευκού Πύργου και διαδικτυακές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν από τις 27 έως τις 31 Ιανουαρίου, καθώς και μηνύματα από την πολιτειακή ηγεσία της χώρας.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA

Φωταγώγηση του Λευκού Πύργου με τη στολή των κρατουμένων του Άουσβιτς και το κίτρινο αστέρι στο πέτο των Εβραίων θυμάτων καθώς και σημαντικές διαδικτυακές εκδηλώσεις, περιλαμβάνει το φετινό, διαδικτυακό – λόγω των ειδικών συνθηκών της πανδημίας – αφιέρωμα στην Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, που διοργανώνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης (ΙΚΘ).

Το βίντεο της τιμητικής φωταγώγησης του Λευκού Πύργου την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου, στις 6μ.μ., θα ακολουθήσει η προβολή της παράστασης «Η χαμένη αθωότητα της Άννας Φρανκ» από τη θεατρική ομάδα της ΙΚΘ «Entremosotros», το Σάββατο 30 Ιανουαρίου, στις 7 μ.μ.

Παρακολουθήστε τα βίντεο εδώ  κι εδώ

Να σημειώσουμε, επίσης, ότι στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της ΑΣΚΤ για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος (27η Ιανουαρίου), οι Κινηματογραφικές Προβολές της ΑΣΚΤ οργανώνουν την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021 στις 2-4 μ.μ., διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα:
«Ολοκαύτωμα και Αναπαράσταση στον Κινηματογράφο: Η περίπτωση της ταινίας Σοά του Κλοντ Λαντζμάν».
Στη εκδήλωση θα μιλήσουν η Οντέτ Βαρών-Βασάρ, ιστορικός, συνεργάτις Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, και η Αριέλα Ασέρ, ψυχαναλύτρια, μέλος της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας. Ο συντονισμόςτης συζήτησης θα γίνει από τη Μαρία Μαμαλίγκα, κριτικό κινηματογράφου, υπεύθυνη των Κινηματογραφικών Προβολών της ΑΣΚΤ. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Πρύτανης της ΑΣΚΤ Καθηγητής Νίκος Τρανός.

Η σχετική πλατφόρμα (Microsoft Teams) είναι ανοιχτή σε κάθε ενδιαφερόμενο που θέλει να την παρακολουθήσει και για απεριόριστο αριθμό κοινού (παρακαλούνται οι φοιτητές/φοιτήτριες της ΑΣΚΤ να συνδεθούν χρησιμοποιώντας το ακαδημαϊκό τους email, ώστε να μπορούν να υποβάλουν ερωτήσεις αν το επιθυμούν).

Οσοι δεν έχουν δεί την ταινία (9,5 ώρες), ή θέλουν να την ξαναδούν, θα την βρούν στο διαδίκτυο με αγγλικούς υπότιτλους σε δύο μέρη
SHOAH 1o ΜΕΡΟΣ
SHOAH 2ο ΜΕΡΟΣ

Την Κυριακή 31 Ιανουαρίου, το διαδικτυακό αφιέρωμα της Περιφέρειας Μακεδονίας και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, περιλαμβάνει επιμνημόσυνη δέηση από τον ραββίνο της ΙΚΘ Ααρών Ισραέλ και μηνύματα για την ημέρα μνήμης από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένο, τον πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα Γιόσι Αμράνι, τον υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Σταύρο Καλαφάτη, τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος και πρόεδρο της Επιτροπής Περιφερειών της ΕΕ Απόστολο Τζιτζικώστα, τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα, τον πρύτανη του ΑΠΘ Νίκο Παπαϊωάννου, τον αντιπρόεδρο του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συνεδρίου, πρόεδρο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου και της ΙΚΘ Δαυίδ Σαλτιέλ και τον πρόεδρο του Μουσείου Ολοκαυτώματος Γιάννη Μπουτάρη.

Το αφιέρωμα θα ρίξει την αυλαία του με  την προβολή της παραγωγής του 55ου Φεστιβάλ Δημητρίων «Μη με ξεχάσετε», δραματοποιημένη ανάγνωση αποσπασμάτων του ομώνυμου βιβλίου του Λεόν Σαλτιέλ από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τις ηθοποιούς Ρούλα Πατεράκη και Έφη Σταμούλη.