Η πλατφόρμα πολιτισμού του

Το «Home» της Ούρσουλα Μέγιερ με την Ιζαμπέλ Ιπέρ θα προβληθεί στα πλαίσια του αφιερώματος.

Δημοσιεύτηκε: 21.01.2021 | Κινηματογράφος

Αφιέρωμα στο ελβετικό σινεμά με δέκα ταινίες από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Ο άγνωστος ελβετικός κινηματογράφος συστήνεται στο ελληνικό κοινό μέσα από τις δέκα ταινίες του αφιερώματος “Νέος ελβετικός κινηματογράφος -Όταν η ζωή θρυμματίζει την πραγματικότητα” που θα πραγματοποιηθεί από τις 27 Ιανουαρίου έως και τις 3 Φεβρουαρίου, στην πλατφόρμα της Ταινιοθήκης online.tainiothiki.gr

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA

H Tαινιοθήκη της Ελλάδος και η Swiss Films, με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ελβετίας στην Ελλάδα, δίνουν μια μοναδική ευκαιρία στο ελληνικό κοινό να γνωρίσει τον εν πολλοίς άγνωστο ελβετικό κινηματογράφο και παρουσιάζουν το αφιέρωμα “Νέος ελβετικός κινηματογράφος -Όταν η ζωή θρυμματίζει την πραγματικότητα“.

Από τις 27 Ιανουαρίου έως και τις 3 Φεβρουαρίου, μέσα από την πλατφόρμα της Ταινιοθήκης online.tainiothiki.gr, το ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει 10 ταινίες (τρία ντοκιμαντέρ και επτά ταινίες μυθοπλασίας) της εταιρείας BANDE A PART με την υπογραφή των Ούρσουλα Μέγερ, Λιονέλ Μπαγέ, Ζαν-Στεφάν Μπρον, Φρεντερίκ Μερμού και Αλέν Τανέρ. Πρωταγωνιστούν οι Ιζαμπέλ Ιπέρ, Μπρούνο Γκανζ, Ναταλί Μπάιγ, Εμμανουέλ Ντεβός, Μπιλ Οζιέ και άλλοι σπουδαίοι ευρωπαίοι ηθοποιοί.

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ
Συγκεκριμένα, το αφιέρωμα περιλαμβάνει επτά γαλλόφωνες ταινίες μυθοπλασίας και τρία ντοκιμαντέρ (δύο γαλλόφωνα κι ένα αγγλόφωνο) των Ούρσουλα Μέγερ, Λιονέλ Μπαγέ, Ζαν-Στεφάν Μπρον, Φρεντερίκ Μερμού και Αλέν Τανέρ. Οι περισσότερες γυρίστηκαν από το 2002 έως το 2016, με εξαίρεση τις δύο ταινίες του Αλέν Τανέρ που μας έρχονται από τις δεκαετίες του ’70 και του ’80. Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος παρουσιάζει σε πανελλαδική πρεμιέρα επτά από αυτές.

Οι ταινίες είναι οι εξής: Ούτε μπάτσοι, ούτε μαύροι, ούτε λευκοί (2002), Σπίτι με θέα (2008), Κλίβελαντ εναντίον Γουόλ Στριτ (2010), Η υπόθεση Μπλόχερ (2013), Συνένοχοι (2009), Η γυναίκα με τη Μερσεντές (2016), Σαν κλέφτες (2006), Ένας άλλος άντρας (2008), Η Σαλαμάνδρα (1971), Στη λευκή πόλη (1983).

«Σαν κλέφτες» του Λιονέλ Μπαγέ

Η εταιρία παραγωγής “BANDE A PART” ιδρύθηκε στην Λωζάννη το 2009. Mαζί της συνεργάστηκαν οι Ούρσουλα Μέγερ, Λιονέλ Μπαγέ, Ζαν-Στεφάν Μπρον και Φρεντερίκ Μερμού. Η ομάδα αυτή κέρδισε πολλά κινηματογραφικά βραβεία και άφησε το αποτύπωμα της στον ελβετικό κινηματογράφο.

Παρά το γεγονός ότι εκπροσωπούν διαφορετικές αισθητικές προσεγγίσεις υπάρχει ένας κοινός προβληματισμός που διατρέχει το έργο τους: ένα έντονο ενδιαφέρον για την κοινωνική κατάσταση στην Ελβετία και για τις περιθωριοποιημένες ομάδες. Οι σκηνοθέτες, όπως το θέτει ο Μπαγέ, «βλέπουν τον κόσμο μέσα από το φίλτρο του εξωπραγματικού”. Ουσιαστικά ξεπερνούν τους διαχωρισμούς μεταξύ των κινηματογραφικών ειδών, και όπως υπονοεί και ο τίτλος της εταιρείας, από την ομώνυμη ταινία του Ζαν Λυκ Γκοντάρ, αποτίουν φόρο τιμής στο «Νέο Κύμα». Γι’ αυτό άλλωστε περιλήφθηκαν στο πρόγραμμα και δύο ταινίες του Αλέν Τανέρ ο οποίος υπήρξε βοηθός του Γκοντάρ όταν ξεκίνησε την σταδιοδρομία του.

Η αφίσα του αφιερώματος στον ελβετικό κινηματογράφο

Συμφωνα με τον επιμελητή του αφιερώματος Ingo Starz, «στο πρόσφατο παρελθόν, οι κινηματογραφιστές της Bande à Part έδωσαν μέσα από τις ταινίες τους, μια άλλη οπτική της Ελβετίας, μέσα από μια κριτική ματιά, παρουσιάζοντας την πραγματικότητα της χώρας, που απέχει πολύ από τις ειδυλλιακές αλπικές εικόνες που όλοι γνωρίζουμε. Οι δουλειές τους απεικονίζουν μια χώρα που δεν αποτελεί ειδική περίπτωση, αλλά μοιάζει σε πολλά σημεία με τους Ευρωπαίους γείτονές της. Και γι’ αυτό ακριβώς, οι ελβετοί σκηνοθέτες συζητήθηκαν τοσο διεθνώς και κέρδισαν την αναγνώριση».

Η εταιρεία παραγωγής Bande à Part, που αργότερα ανέλαβε και την διανομή αυτών των ταινιών, αποτέλεσε μοντέλο που μιμήθηκαν και άλλοι, όπως η κολλεκτίβα «Zurich collective 2: 1 Film testified». Μέσα από την εργασία τους στην σχολή École cantonale d`art στη Λωζάνη, οι Λιονέλ Μπαγέ και Φρεντερίκ Μερμού, διαμόρφωσαν τη δουλειά της επόμενης γενιάς ελεβετών κινηματογραφιστών, ενώ η ομάδα (Μπαγέ, Μπρον, Μέγερ και Μερμού) σκηνοθέτησε τέσσερα επεισόδια της τηλεοπτικής σειράς «The Shock Waves» (2018), που βασίζεται σε πραγματικά εγκλήματα που σόκαραν την Ελβετία, αποκαλύπτοντας την ομαδική δουλειά τους και τις προθέσεις τους.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε σύντομα στην ιστοσελίδα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος www.tainiothiki.gr και στις σελίδες του ιδρύματος στο FB (https://www.facebook.com/tainiothikigr) και το instagram (https://www.instagram.com/tainiothikigr/).