Το έργο, προϋπολογισμού σχεδόν 13 εκατομμυρίων ευρώ, προβλέπει την αποκατάσταση και επαναλειτουργία του θεάτρου ως ενεργή σκηνή της πόλης. Στις επεμβάσεις περιλαμβάνεται ο εκσυγχρονισμός του με σύγχρονα συστήματα πυρασφάλειας, φωτισμού, ήχου, ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, σκηνής, νέα καθίσματα κ.ά.
“Δεν πρόκειται για ένα τυχαίο κτήριο στην Πάτρα. Πέρα από τη μνημειακότητα του χαρακτήρα του, είναι συνδεδεμένο με την αστική ιστορία των Πατρών. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με τις υπηρεσίες του, εγγυάται ότι κάθε εργασία θα πραγματοποιηθεί με απόλυτο σεβασμό στο αρχιτεκτονικό έργο του Ερνέστου Τσίλλερ, ώστε να αναδειχθεί η φυσιογνωμία του μοναδικού οικοδομήματος και να αποδοθεί ξανά, αποκατεστημένο στους πολίτες της Πάτρας”, δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη μετά την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη και τον δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη.
Το Δημοτικό θέατρο “Απολλων” κατασκευάστηκε το 1872 σε σχέδια του Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ. Είναι μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου και αποτελεί ένα από τα παλαιότερα σωζόμενα κλειστά θέατρα των νεώτερων χρόνων στην Ελλάδα, μαζί με το θέατρο Απόλλων στην Ερμούπολη της Σύρου (1863) και το Μαλλιαροπούλειο Θέατρο της Τρίπολης (1910).
Αποτελεί σημείο αναφοράς της πολιτιστικής ταυτότητας της Πάτρας. Είναι η μόνιμη στέγη του ΔΗΠΕΘΕ Πατρών.