Η πλατφόρμα πολιτισμού του

Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας “Αρέθουσα”

Δημοσιεύτηκε: 04.09.2020 | Μουσεία

Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας «Αρέθουσα»

Μία πρόγευση από το μουσείο που σύντομα θα εγκαινιαστεί μετά την οργάνωση της μόνιμης έκθεσης του.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας ‘ΑΡΕΘΟΥΣΑ’ στεγάζεται στο πρώην εργοστάσιο οινοπνευματοποιίας με την επωνυμία «Αρέθουσα Α.Ε.», βιομηχανικό κτήριο των αρχών του 20ού αιώνα που σταμάτησε να λειτουργεί οριστικά το 1980. Αποτελεί κηρυγμένο μνημείο πολιτισμικής κληρονομιάς και τεκμήριο της σημαντικής βιομηχανικής δραστηριότητας της πόλης κατά τον προηγούμενο αιώνα. Με το άνοιγμα του μουσειακού χώρου, δημιουργείται στη Χαλκίδα ένα νέο τοπόσημο και ένας νέος χώρος πολιτισμού, σημείο συνάντησης, έρευνας και συζήτησης για θέματα της τοπικής ιστορίας και αρχαιολογίας. Επίσης, λειτουργεί ως πυξίδα προσανατολισμού των επισκεπτών της Εύβοιας, καθώς βρίσκεται στην είσοδο της πόλης.

Η μόνιμη έκθεση έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και προγραμματίζεται η απόδοση του μουσείου στην πόλη εντός του Νοεμβρίου 2020 με την ολοκλήρωση της μόνιμης έκθεσης, σύμφωνα με την εγκεκριμένη Μουσειολογική και Μουσειογραφική μελέτη, στο τέλος του 2020. Σε εξέλιξη βρίσκεται η δημιουργία ψηφιακού υλικού προβολής των εργασιών του έργου και η παραγωγή ενημερωτικών ντοκιμαντέρ.

Μια μικρή πρόγευση από το μουσείο:

 

Βοτσαλωτό δάπεδο του 4ου αιώνα π. Χ από την Ερέτρια, ο Τρίτωνας παλεύει με τη Σκύλα. Για τους αρχαίους, το δαιμόνιο αυτό ον συμβόλιζε τους κινδύνους της Θάλασσας, ερωτεύτηκε τη Σκύλλα, μια όμορφη κοπέλα του πελάγους. Κάποτε εκείνη αρνήθηκε ένα δώρο του, προκαλώντας του μεγάλο θυμό. Τότε εκείνος ζήτησε από τη μάγισσα Κίρκη να μεταμορφώσει την κοπέλα σε τέρας, που έσπερνε τον θάνατο στους ναυτικούς.

 

Η αρχαϊκή περίοδος στην Εύβοια, υπό την επιρροή της Αθήνας

Το κάλλος στην ελληνιστική εποχή

Η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη και η Έφορος Αρχαιοτήτων Εύβοιας κ. Αγγελική Σίμωση, στο Αρχαιολογικό Μουσείο  Χαλκίδας Αρέθουσα.