Θα θέλαμε να ενημερώσουμε ότι οι προγραμματισμένες δράσεις του 2ου Beyond the Borders Music Festival αναβάλλονται λόγω της επιβαρυμένης υγειονομικά κατάστασης.
Λυπούμεθα για την αναβολή
Το BBMF είναι το μουσικό φεστιβάλ που θέλει να αναδείξει τη σχέση της μουσικής παράδοσης της Ελλάδας, των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου με τη σύγχρονη μουσική έκφραση και δημιουργία. Το φετινό BBMF όμως προσαρμόζεται στις συνθήκες που επιβάλλουν τα μέτρα προστασίας από τον Κορωνοϊό και αλλάζει ημερομηνίες και χώρο . Θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο στον ανοιχτό προαύλιο χώρο του μουσείου και τα μουσικά σχήματα που έχουν επιλεγεί να συμμετέχουν αποτελούνται από Έλληνες μουσικούς αλλά και ξένους που ζουν στην Ελλάδα, θέλοντας με τον τρόπο αυτόν να ενισχύσει την εγχώρια μουσική σκηνή στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας. Πρόκειται για σχήματα που με τη μουσική τους συνδυάζουν στοιχεία της παράδοσης και της νεωτερικότητας, του λαϊκού και του λόγιου αυτοσχεδιασμού.
Πρόγραμμα:
Προβολή της ταινίας The Invisible Hands της Μαρίνας Γιώτη και του Γιώργου Σαλαμέ και συζήτηση με τους δημιουργούς της ταινίας.
Μετά το τέλος της προβολής στις 22.30 ακολουθεί ένα σχήμα που δημιουργήθηκε για το 2ο BBMF αποτελούμενο από εξαιρετικούς δεξιοτέχνες από την Ελλάδα, την Τουρκία και την Τυνησία αντίστοιχα. Το σχήμα απαρτίζουν οι: Νίκος Παραουλάκης νέϋ, Τζιχάν Τούρκογλου σάζι, Σόλη Μπάρκη κρουστά.
The Invisible Hands
Ο αιρετικός underground Αμερικανολιβανέζος μουσικός και εθνομουσικολόγος Άλαν Μπίσοπ (Sun City Girls, Sublime Frequencies) προσγειώνεται ως ξένος στο Κάιρο λίγο μετά την επανάσταση του 2011 και ενώνει τις δυνάμεις του με τρεις νέους Αιγύπτιους μουσικούς, για να μεταφράσουν τα παλιά τραγούδια του στα αραβικά. Υπό την καθοδήγηση του Μπίσοπ, αυτή η απρόσμενη συνεργασία καταλήγει στον σχηματισμό του συγκροτήματος The Invisible Hands. Αποτελούμενη από σκηνές παρατήρησης, υλικό αρχείου και ποιητικές ημερολογιακές αφηγήσεις του Μπίσοπ, η ταινία εκτυλίσσεται μεταξύ δύο κρίσιμων εκλογών που σφράγισαν την περίοδο μετά την «Αραβική Άνοιξη» στην Αίγυπτο, αντιπαραβάλλοντας την ιλαροτραγωδία της πολιτικής με την καλλιτεχνική δημιουργία σε μια ταραγμένη περιοχή της περιφέρειας. Ροκ, Αιγυπτιακό αντεργκράουντ, παραδοσιακή μουσική σε μια μοναδικά δημιουργική συνομιλία. H ταινία έχει προβληθεί σε διεθνή φεστιβάλ και συμμετείχε στην Documenta 14!
Στις 11 Σεπτεμβρίου στο Λαογραφικό & Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης στις 20.15