Η πλατφόρμα πολιτισμού του

Δημοσιεύτηκε: 16.06.2020 | Μουσική

Η μουσική γιορτάζει

Διαδικτυακός ο φετινός εορτασμός της ευρωπαϊκής ημέρας Μουσικής με πλήθος εκδηλώσεων για όλα τα γούστα

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA

Χωρίς την παρουσία κοινού ή μόνο στο διαδίκτυο γιορτάζεται φέτος την 21η Ιουνίου, η Ημέρα της Μουσικής σε όλο τον κόσμο.

Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς από όλη την Ελλάδα θα συνεργαστούν σε ένα μουσικό μαραθώνιο 7 ωρών που θα μεταδοθεί ζωντανά σε όλη την υφήλιο! Περισσότεροι από 22 Δήμοι της Ελλάδας (Αθήνα, Ανδρίτσαινα -Κρέστενα, Βέροια, Δήμος Άγραφων – Λίμνη κρεμαστών, Δήμος Αμφιλοχίας (Όρη Βάλτου), Δήμος Γ. Καραΐσκάκη Άρτας (ιστορικές πηγές Αχελώου), Δήμος Αργιθέας- Μάραθος, Δήμος Βόρειας Κυνουρίας – Παράλιο Άστρο, Θεσσαλονίκη, Κεφαλλονιά, Κοιλάδα Αχελώου (Γέφυρα Αυλάκι), Κόρινθος, Λευκάδα, Λουτράκι, Νάξο, Νίσυρος, Ξάνθη, Πύργος, Ρόδος, Συκιά Κορινθίας, Σύρος, Σαντορίνη και Χανιά) διοργανώνουν συναυλίες που θα μεταδοθούν ζωντανά (αλλά και μαγνητοσκοπημένα) από κήπους, πάρκα, αυλές, ταράτσες, πλατείες, νησιά, βουνά και ποτάμια όλης της χώρας πάντα σε ευθυγράμμιση με τις επίσημες οδηγίες για την δημόσια υγεία.

Για πρώτη φορά, φέτος, 12 ευρωπαϊκές πόλεις (Αθήνα, Βερολίνο, Βουδαπέστη, Βουκουρέστι, Κρακοβία, Κωνσταντινούπολη, Μάντσεστερ, Μιλάνο, Λιουμπλιάνα, Λισσαβόνα, Πράγα και Σκόπια) ενώνουν τις μουσικές τους δυνάμεις και παρουσιάζουν συναυλίες που θα μεταδίδονται μέσω διαδικτύου μεταφέροντας μας σε κάθε Ευρωπαϊκή πόλη! Ένας μουσικός μαραθώνιος που θα περιλαμβάνει λοιπόν ρεμπέτικα από τη Σύρο, παραδοσιακές μελωδίες από την κοιλάδα του Αχελώου, ενώ από την συναυλία εγχόρδων στην Κόρινθο και τη Νίσυρο θα μεταφερθούμε σε pop μελωδίες από το Μάντσεστερ, funk ήχους από το Βόσπορο και ηλεκτρονικούς ρυθμούς από το Βερολίνο.

Όλες οι εκδηλώσεις θα μεταδοθούν από τα ψηφιακά κανάλια της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής και όλοι θα μπορούν να απολαύσουν αυτό το μοναδικό μουσικό θέαμα από όπου κι αν βρίσκονται. Από το κινητό στη θάλασσα, το laptop στη βεράντα μέχρι και την τηλεόραση του σπιτιού μέσω Youtube.

2ο Athens Music Week, 16-21 Ιουνίου

Συνδυάζοντας ένα Διεθνές Συνέδριο με ένα Φεστιβάλ ζωντανής μουσικής, το φετινό Athens Music Week, είναι μια μουσική εβδομάδα ανάδειξης τοπικών καλλιτεχνών, της μουσικής σκηνής και των ήχων της Αθήνας. Αντλώντας έμπνευση από τον ενοποιητικό χαρακτήρα της μουσικής, αλλά και την γεωγραφική και ιστορική σημασία της πόλης των Αθηνών σαν κέντρο πολιτισμού, η διοργάνωση οραματίζεται να συνδέσει τις μουσικές αγορές της Ανατολικής και της Δυτικής Ευρώπης με αυτές της Μέσης Ανατολής και ακόμη παραπέρα.

Προσαρμοζόμενο στις συνθήκες που δημιουργήθηκαν από την πανδημία του covid-19 και την παγκόσμια καραντίνα, η δεύτερη διοργάνωση του AMW συνδυάζει το φυσικό με το ψηφιακό περιβάλλον.
Το πρόγραμμα του Διεθνούς Συνεδρίου περιλαμβάνει 12 συζητήσεις με 55 συμμετοχές από όλη τη Ευρώπη, 5 webinars, 10 παρουσιάσεις πρωτοποριακών μουσικών πρότζεκτ, ένα ντοκιμαντέρ-αφήγηση.

To μουσικό πρόγραμμα περιλαμβάνει 27 showcases καλλιτεχνών από την Ελλάδα και άλλες 16 Ευρωπαϊκές χώρες. Όλες οι εκδηλώσεις θα μεταδίδονται ζωντανά μέσω διαδικτύου και θα δίνουν τη δυνατότητα συμμετοχής με Q&A sessions για όσους παρακολουθούν από τις web platforms.

Το Athens Music Week οργανώνουν η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων και η ΑΜΚΕ ΜΕΣΟ Events σε συνεργασία με την Association Fête Européenne de la Musique, τα Ευρωπαϊκά Δίκτυα HEMI – Hub for The Exchange of Music Innovation και JUMP – European Music Market Accelerator και τα δύο συγχρηματοδοτούμενα από το πρόγραμμα Creative Europe της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με την υποστήριξη του Ελληνικού Δικτύου Διοργανωτών της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής.

Δείτε το πρόγραμμα εδώ

 

 

Από τον κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών στις οθόνες σας την Κυριακή 21 Ιουνίου στις 7:00 μ.μ.

O καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και διεθνούς φήμης πιανίστας Γιάννης Βακαρέλης θα καλωσορίσει το κοινό στη φετινή ζωντανή μετάδοση της Γιορτή της Μουσικής που παρουσιάζεται ταυτόχρονα για πρώτη φορά ραδιοτηλεοπτικά και διαδικτυακά από την ΕΡΤ 2, την ΕΡΤ Web TV, το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και από το site του Μεγάρου, την Κυριακή 21 Ιουνίου. Η μετάδοση θα αρχίσει με μια σύντομη συνέντευξη του καταξιωμένου έλληνα βιρτουόζου στην παρουσιάστρια της βραδιάς Αλεξάνδρα Γιαλίνη, στην οποία ο Γιάννης Βακαρέλης θα μιλήσει για τα σχέδιά του για την επόμενη σεζόν… και όχι μόνο!

Καλλιτέχνες και σύνολα που έχουν διακριθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό μας καλούν σε ένα υπέροχο ταξίδι στον κόσμο της κλασικής δημιουργίας, της όπερας, του μιούζικαλ και της τζαζ. Συμμετέχουν τα Έγχορδα της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ υπό τον Μιχάλη Οικονόμου, το Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών, οι λυρικοί τραγουδιστές Χριστίνα Πουλίτση (σοπράνο), Τάσης Χριστογιαννόπουλος (βαρύτονος), Χριστόφορος Σταμπόγλης (μπάσος), ο πιανίστας Δημήτρης Γιάκας και το George Kontrafouris Trio.

Οι φετινές εκδηλώσεις της Γιορτής της Μουσικής πραγματοποιούνται χωρίς την παρουσία κοινού στο Αίθριο των Μουσών και στον Κήπο του Μεγάρου, με την υποστήριξη του ΥΠΠΟΑ στο πλαίσιο των έκτακτων επιχορηγούμενων δράσεων των εποπτευόμενων φορέων του.

Φέτος, γιορτάστε τη μουσική από τον Κήπο του Μεγάρου στις οθόνες σας.

Απολαύστε το πρόγραμμα “ζωντανά” εδώ

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του ΥΠΠΟΑ στο πλαίσιο των έκτακτων επιχορηγούμενων δράσεων των εποπτευόμενων φορέων του.

 

-Φεστιβάλ Τζαζ της Ανατολικής Μεσογείου(Levante Jazz Festival) – Μια μουσική γέφυρα μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας, 21-29 Ιουνίου 2020

Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ιταλίας στην Ελλάδα και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών ενώνουν τις δυνάμεις τους και δημιουργούν το διαδικτυακό Φεστιβάλ Τζαζ της Ανατολικής Μεσογείου – Μια μουσική γέφυρα μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας.  Στις συνολικά πέντε online μεταδόσεις, που θα ξεκινήσουν την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής (21 Ιουνίου), θα αναδειχθούν διάφορα στυλ τζαζ, όπως για παράδειγμα bossa nova, gypsy swing ή φωνητικές a capella διασκευές. Οι μαγνητοσκοπήσεις έγιναν στις δύο χώρες αντίστοιχα, και σε δύο περιπτώσεις πραγματοποιήθηκαν σε σημαντικότατα ιστορικά μνημεία του Μπάρι και της Θεσσαλονίκης, ενώ υπάρχει και ένας μοναδικός συνδυασμός με βιντεοπροβολές πρωτοποριακών video artists.

Το Φεστιβάλ δεν περιορίζεται μόνο σε μουσικές εκδηλώσεις, αλλά προχωρά και σε μια σύζευξη της μουσικής με τις video art προβολές, σε σύμπραξη με το Eye’s Walk Digital festival,  το φεστιβάλ για την τέχνη στον δημόσιο χώρο.  Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια κάποιων συναυλιών  video artists (Miguel Gomez, Αγγελίνα Βοσκοπούλου) θα αλληλεπιδρούν με τους μουσικούς.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα εδώ 

Online μεταδόσεις στις 21, 23, 25, 27 και 29 Ιουνίου 2020 στο κανάλι του ΟΜΜΘ στο youtube και από τις 5 Ιουλίου μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου στη δίγλωσση ιστοσελίδα του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου της Αθήνας

Οι 4 oρχήστρες της Θεσσαλονίκης γιορτάζουν την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης, η Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης και η ΜOYSA -Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης συμμετέχουν, για πρώτη φορά, σε μία κοινή καλλιτεχνική δράση με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Πολιτισμού – Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Σε συνεργασία με το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και το Κέντρο Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, 40-50 μουσικοί της κάθε Ορχήστρας, τηρώντας τις αποστάσεις, εμφανίζονται στο αίθριο του Μουσείου, δημιουργώντας ένα μουσικό μωσαϊκό με αγαπημένα έργα του διεθνούς ρεπερτορίου. Η δράση αυτή θα προβληθεί σε τηλεοπτικά και διαδικτυακά ΜΜΕ στις 21 Ιουνίου 2020.

Η ΚΟΘ Θα ερμηνεύσει το θριαμβευτικό και λαμπερό φινάλε από την Μουσική για τα Βασιλικά Πυροτεχνήματα του George Friedrich Händel, υπό τη μουσική διεύθυνση της Ζωής Τσόκανου, η ΣΟΔΘ θα παρουσιάσει τον φλογερό Τελετουργικό Χορό της Φωτιάς από το μπαλέτο Ο μάγος έρωτας του ισπανού συνθέτη Manuel de Falla, υπό τη μουσική διεύθυνση της Λίζας Ξανθοπούλου, η ΦΟΔΘ θα χαρίσει ιταλικές μελωδίες σε ένα ποτ πουρί με τον τίτλο Viva Italia, υπό τη μουσική διεύθυνση του Κλεάνθη Ζαρίμπα, ενώ η MOYSA θα χαιρετίσει τον εορτασμό της μουσικής με δύο ελληνικούς χορούς, τους Μήλο μου κόκκινο και Κοφτός, υπό τη μουσική διεύθυνση του Θοδωρή Παπαδημητρίου.

ΚΟΘ

Η Γιορτή της Μουσικής από το Γαλλικό Ινστιτούτο, από 15 έως 21 Ιουνίου

Το Γαλλικό Ινστιτούτο συμμετέχει φέτος στη Γιορτή της Μουσικής με έναν διαφορετικό τρόπο, δεδομένων των συνθηκών που περιορίζουν τις συναθροίσεις και τις εορταστικές εκδηλώσεις οι οποίες παραδοσιακά ζωντανεύουν δρόμους και πλατείες αυτήν την ημέρα.

Αγαπημένοι και γνωστοί Γάλλοι και γαλλόφωνοι καλλιτέχνες από το χώρο του κινηματογράφου, της μουσικής και του θεάτρου, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά και μοιράζονται με το ελληνικό κοινό μουσικές και τραγούδια που αγάπησαν, τιμώντας τη χώρα που καθιέρωσε αυτή τη γιορτή.

Ακούστε από 15 ως 21 Ιουνίου στα κοινωνικά δίκτυα του Ινστιτούτου τις μουσικές επιλογές των Jack Lang, Fanny Ardant, Emmanuelle Béart, Juliette Binoche, Imany, Olivier Py, Indila, Rufus Wainwright και ανακαλύψτε μαζί τους και μαζί μας, από τα σπίτια τους στα σπίτια μας, το πώς η μουσική ντύνει, σηματοδοτεί, ομορφαίνει, ζωντανεύει και μας θυμίζει στιγμές της ζωής μας, της καθημερινότητάς μας, των ονείρων μας.

Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρες τις playlists στην ιστοσελίδα και στους λογαριασμούς YouTube, Deezer, Spotify του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, από τη Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020.

Περισσότερα εδώ

 

–  Την Κυριακή 21 Ιουνίου αυτοσχεδιάζουμε στο Μουσείο Λαϊκών Μουσικών Οργάνων

Το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) και το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης» – Κέντρο Εθνομουσικολογίας, με τη συνεργασία του Ιδρύματος Μποδοσάκη, γιορτάζουν την επανέναρξη της λειτουργίας των μουσείων και την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής, την Κυριακή 21 Ιουνίου 2020, με μια ξεχωριστή μουσική εκδήλωση που φέτος θα μεταδοθεί διαδικτυακά «με ασφάλεια» από το μουσείο, με τίτλο: Απόψε αυτοσχεδιάζουμε!

Συμμετέχει το σύγχρονο τρίο εγχόρδων Frog String Trio (βιολί, βιόλα και κοντραμπάσο) .

Η εκδήλωση από νωρίς το πρωί της 21ης Ιουνίου θα είναι διαθέσιμη εδώ