Η πλατφόρμα πολιτισμού του

Δημοσιεύτηκε: 08.05.2020 | Μουσική

Η Επανάσταση του 1821 μέσα από τη μουσική

Στο Ωδείο Αθηνών

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA

Το Ωδείο Αθηνών, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών οργάνωσαν τον περασμένο Φεβρουάριο σειρά διαλέξεων της καθηγήτριας Ιστορίας του ΕΚΠΑ, κ. Μαρίας Ευθυμίου, με τίτλο: «Η Επανάσταση του 1821, ένα δύσκολο εγχείρημα μίας περίπλοκης κοινωνίας».

Οι διαλέξεις επικεντρώθηκαν στην περίοδο της Επανάστασης που αποτελεί σημαντικό γεγονός της Βαλκανικής και Ευρωπαϊκής Ιστορίας του 19ου αιώνα καθώς, μετά από 8 χρόνια μαχών, έληξε το 1830 με τη δημιουργία του Ελληνικού κράτους -του πρώτου εθνικού κράτους που δημιουργούνταν ως τέτοιο αποκοπτόμενο από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Μετά το πέρας της τελευταίας διάλεξης πραγματοποιήθηκε θεματική συναυλία με τίτλο «Η Επανάσταση του 1821 μέσα από τη μουσική», με έργα των Ν. Χαλικιόπουλου Μάντζαρου, Π. Καρρέρ, Ι. Λιβεράλη, Α. Γκρεκ, Κ. Νικολόπουλου, Ε. Λαμπελέτ, η «Καρμανιόλα», η «Μασσαλιώτιδα» και θούρια του Ρήγα.

Η συναυλία είναι πλέον διαθέσιμη για να την παρακολουθήσετε εδώ χάρη στην πολύτιμη συνδρομή και συνεργασία με την διαδικτυακή πλατφόρμα Blod.gr του Ιδρύματος Μποδοσάκη

Ερμηνευτές: Αγγελική Καθαρίου (μεσόφωνος), Δημήτρης Γιάκας (πιάνο),Πέτρος Στεργιόπουλος (φλάουτο), Τίνα Ντουφεξιάδου (βιολοντσέλο), Βάσια Αλάτη (υψίφωνος), Φρανς Σεστάνι (βιολί),
Έλενα Μουζάλα (πιάνο).